•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Top Gun (1986)

Top Gun je američki film iz 1986. godine, reditelja Tonyja Scotta u produkciji Dona Simpsona i Jerryja Bruckheimera u saradnji sa producentskom kućom Paramount Pictures. Film je nastao po članku u časopisu "California magazine", pod naslovom "Top Guns". Film je postao svetski hit (procenjena zarada u svetskim bioskopima iznosi oko 344.8 miliona dolara), Tom Cruise velika zvezda sa milionskim honorarima, a muzika iz filma nedeljama nije silazila sa vrhova muzičkih top listi.

Za film je takođe karakteristično da je snimljen u jeku hladnog rata, pa je imao snažan patriotski momenat, a po mnogim kritičarima je površnost sa kojom se tretirao eventualni oružani obračun SAD sa SSSR-om bila izraz militarizma. Producenti Don Simpson i Jerry Bruckheimmer su tokom snimanja uživali dotada nezapamćenu saradnju i logističku podršku američke ratne mornarice, Pentagona i Reaganove administracije, zbog čega je Top Gun postao predmet optužbi za militarističku propagandu, odnosno da predstavlja reklamni spot za vojsku i vojno-industrijski kompleks.

Kasnijih decenija, nakon završetka hladnog rata, Top Gun je takođe ušao u popularnu kulturu zbog špekulacija o implicitnoj homoseksualnosti među glavnim likovima. Današnjim filmskim kritičarima je Top Gun prvenstveno zanimljiv kao prvi moderni holivudski blockbuster, odnosno primer filma kao marketinškog proizvoda utemeljenog na "lepim slikama" i atratkivnoj muzičkoj podlozi umesto tradicionalnih elemenata celovečernjeg filma.

Maverick i Goose su piloti F-14 Tomcat aviona, pri čemu je Maverick jedan od najboljih pa posle uspešnog odmeravanja snaga sa sovetskim avionom MiG-28 (ne postoji u stvarnosti) poslat je u Top Gun školu u Miramaru Kalifornija, koju pohađaju najbolji američki mornarički piloti kako bi bili još bolji. Dva najbolja pilota su Iceman (Val Kilmer - koji je u filmu prikazan kao samouvereni pilot sumnjičav u sposobnost drugih kolega) i Maverick (Tom Cruise - još jedan samouvereni pilot koji je u vezi sa instruktorkom letenja). Naravno, filmovi mlađeg brata Ridleya Scotta moraju završiti happyendom, pa se pred kraj filma odvija neravnopravna bitka u vazduhu, 6 MiG-ova protiv 3 američka F-14 aviona, koju naravno "naši" junaci dobijaju sa 4:1.

Top Gun je kultni film koga nikada nije dosadno gledati - jednostavna radnja i dobra muzika sigurno utiču na to.

Žanr:Akcija, Drama, Romansa
Godina:1986
Reziser:Tony Scott
Scenario:Jim Cash, Jack Epps Jr.
Uloge:Tom Cruise, Kelly McGillis and Val Kilmer
Award:Dobitnik Oskara, 8 nagrada, 5 nominacija
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English
Trajanje:110 min
Podeli:



Preporucujemo