•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spartacus (1960)

Spartak (eng. Spartacus) je istorijski filmski spektakl Stanleyja Kubricka iz 1960. temeljen na istoimenom romanu Howarda Fasta o Spartakovu životu i Trećem robovskom ratu. U glavnim ulogama nastupili su Kirk Douglas kao pobunjeni rob Spartak i Laurence Olivier kao njegov smrtni neprijatelj, rimski general i političar Marko Licinije Kras. U ostalim ulogama pojavili su se Peter Ustinov kao trgovac robovima Lentul Batiata (koji je za tu ulogu osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca), John Gavin (kao Julije Cezar), Jean Simmons, Charles Laughton, Herbert Lom, Woody Strode, Tony Curtis, John Dall i Charles McGraw.

Film počinje u robovskim rudnicima u rimskoj provinciji Libiji. Spartak (Kirk Douglas), snažni Tračanin, pomaže starijem čoveku koji je pao. Rimski vojnik kaže Spartaku da se vrati poslu, na što ga ovaj napada i ugrize za gležanj, i to u Ahilovu tetivu. Spartak je zbog toga privezan i osuđen na smrt gladovanjem. Lentul Batiata (Peter Ustinov), impresario gladijatorskih borbi, stiže tražeći nove kandidate za gladijatore. S gađenjem pregleda nekoliko robova i konačno se odlučuje za Spartaka, prepoznavši u njemu neslomljeni duh.

Baitata otplovi za Capuu, gde je smešten njegov kamp za obuku.

Nakon nekoliko scena koje prikazuju gladijatorsku obuku i život u školi, Kras (Laurence Olivier) stiže s nekoliko pratilaca, želeči da se zabavi gledajući par gladijatora u borbi do smrti. Odabran je Spartak, koji biva poražen, ali pobednik (Woody Strode) ga odbija ubiti, bacivši svoj trozubac u ložu s promatračima, i napavši Rimljane. Kras ubrzo svladava roba i sprema se na odlazak. Dok odlazi, kupuje lepu robinju Variniju, koju je Baitata namenio Spartaku. Spartak i Varinija su se zaljubili, a u očaju zbog gubitka, on podiže ustanak. Gladijatori zauzimaju Capuu i sve okruge oko nje. Mnogi lokalni robovi se pridružuju pobunjenicima. U rimskom Senatu, plebejski senator Sempronije Grakho (Charles Laughton) lukavo izmanipuliše Krasovog štićenika i prijatelja Marka Glabra (John Dall) i natera ga da zauzme Rimski garnizon kako bi srušio pobunu, ostavljajući slobodan put za Grakhova saveznika, Julija Cezara (John Gavin) da preuzme kontrolu nad gradom. U međuvremenu, Kras kupuje novog roba, Antonina (Tony Curtis), bivšeg dečjeg učitelja sa Sicilije i pokuša ga zavesti. Antonin ubrzo pobegne i pridruži se Spartaku...

Produkciju Spartaka delom je podstakao Kirk Douglas nakon što nije uspeo dobiti naslovnu ulogu u Ben-Huru Williama Wylera. Douglas je radio pre s Wylerom na Detektivskoj priči i duboko se razočarao kad je ovaj odabrao Charltona Hestona. Ne želeći se pojaviti poražen, odlučio je zaseniti Wylera i snimiti vlastiti spektakl, Spartak.

Howard Fast je originalno angažovan kako bi adaptirao vlastiti roman, ali se nije snašao radeći na formatu scenarija pa je zamenjen Daltonom Trumbom, koji je radio pod pseudonimom \"Sam Jackson\" jer se tokom antikomunističke kampanje našao na crnoj listi. Govorilo se kako je Trumbova adaptacija Fastova romana, kao i sam roman, Spartakov ustanak protumačila kao rani oblik komunističke revolucije. Snimanje je bilo teško zbog Kubrickovih i Trumbovih sukobljenih vizija: Kubrick, u to vreme mladi reditelj, nije imao nivo kontrole kakav će imati na svojim kasnijim filmovima, a konačni proizvod je više rezultat Trumbovog optimističkog scenarija nego Kubrickova prepoznatljivog cinizma; Kubrick je prigovorio da lik Spartaka nema mana ni nedostataka.



Kad se Trumbovo ime pojavilo na uvodnoj špici, uništena je holivudska crna lista.

Spartaka je trebao režirati Anthony Mann. Međutim, dve nedelje nakon početka snimanja, studio je otpustio Manna jer nije imao dovoljno liderskih osobina, a angažovan je Stanley Kubrick. Do tada, Kubrick je već režirao četiri svoja dugometražna filma, od kojih su dva bila velike holivudske produkcije. Uprkos tome, Spartak je do tada bio Kubrickov najveći projekat, s budžetom od 12 miliona dolara i 10 500 glumaca, impresivno dostignuće za tako mladog reditelja (iako mu ugovor nije davao potpunu kontrolu nad snimanjem).

Lične scene snimljene su u Hollywoodu, ali je Kubrick insistirao da sve scene bitke budu snimljene na velikoj ravnici kod Madrida. Osam hiljada treniranih španskih vojnika iz španske pešadije korišćeno je za prikaz rimske vojske. Kubrick je režirao scenu s vrha specijalno izgrađenih tornjeva. Ali, morao je izrezati sve osim jedne krvave scene bitke, zbog negativnih reakcija publike na probnom prikazivanju.

Film je osvojio četiri Oscara, ima odličnu glumačku ekipu i svakako ga vredi pogledati iako je to film od pre više od pola veka, a u međuvremenu je izašlo dosta drugih istoimenih verzija.

Žanr:akcija, avantura, biografski
Godina:1960
Reziser:Stanley Kubrick
Producent:Edward Lewis
Scenario:Dalton Trumbo, Howard Fast
Uloge:Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons
Uzrast:PG-13
Award:4 Oscara, 4 nagrade i 9 nominacija
Studio:Bryna Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:184 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...