•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jeremy Brett (1933–1995)

Piter Džeremi Vilijam Hagins (engl. Peter Jeremy William Huggins; 3. novembar 1933 — 12. septembar 1995), više poznat kao Džeremi Bret je bio engleski glumac.

Bret je rođen u mestu Berksvel Grendž (Varvikšajr, Engleska). Školovao se na Eton koledžu. Bret je kasnije tvrdio da je bio ‘akademska katastrofa’ na Etonu i da mu je u tome pomogla disleksija. Takođe, bio je odličan pevač i član hora na svom koledžu.

Pohađao je za glumca u Centralnoj školi za govor i dramu u Londonu. Prvu ulogu je ostvario u Bibliotekarskom pozorištu (engl. Library Theatre) u Mančesteru 1954. godine. Prvu ulogu u Londonu je odigrao sa „Old Vik“ kompanijom 1956. godine. Odigrao je veliki broj klasičnih uloga uključujući Šekspirove komade u svojoj ranijoj karijeri sa „Old Vikom“ i kasnije sa Kraljevskim narodnim pozorištem. Prvi put je igrao na filmu 1955. godine.

1958. godine, Džeremi Bret se ženi glumicom Anom Mejsi (engl. Anna Massey), ali se razvode 1962. Dobili su sina Dejvida Haginsa (1959), koji je uspešni britanski pisac.

Drugi brak je sklopio sa američkom producentkinjom Džoanom Vilson 1976. godine, koja je umrla od raka 1985.

Od ranih šezdesetih godina pa nadalje, Bret glumi u mnogim klasičnim serijalima na televiziji. Ostaće upamćen po ulozi D` Artanjana 1966. u adaptaciji Tri musketara. Nekoliko uloga je bilo komičnog karaktera.

Najveći kvalitet Džeremija Breta je bila precizna dikcija, iako je rođen sa šprah-felerom u izgovaranju slova `R`. Kao mladić je izvršio korektivnu operaciju i posle više godina vežbanja pravilog izgovaranja glasova, Bret je dobio zavidan i bezgrešan izgovor. Svakodnevno je vežbao govor kako bi ostao „u formi“.

Glumio je u mnogim filmovima i serijama tokom četrdesetogodišnje karijere. Ipak, ostaće najviše zapamćen po ulozi Šerloka Holmsa u seriji „Avanture Šerloka Holmsa“ (1984 — 1994) u adaptaciji Džona Hikesvorta i ostalih pisaca po izvornim pripovetkama Artura Dojla. Bretovi obožavaoci smatraju da je ova uloga slavnog detektiva najbolje ikad izvedena.

Bret je patio od bipolarne poremećenosti (manične depresije) koja je izazvana smrću svoje druge žene Džoane Vilson. Džoan je umrla kad je Bret završio sa snimanjem Holmsove smrti u „Poslednjem problemu“. Uzeo je odmor tokom snimanja serije, ali kad se vratio 1986. bolest je počela da ga muči. Tokom poslednjeg perioda života, Bret je bio hospitalizovan nekoliko puta.

Pre svršetka snimanja svih serija o Šerloku Holmsu, Bret je umro od srčanog udara u svom londonskom domu. Bretovo srce nije bilo zdravo od detinjsta. Zbog psihičih problema pio je lekove koji su uticali na rad njegovog srca. Bio je strastveni pušač. Edvard Hardvik (glumio dr Votsona sa Bretom) je izjavio kako bi Bret kupio 60 cigareta na putu za snimanje i popušio sve za jedan dan. Posle dijagnoze o lošem stanju srca, Bret je prestao sa pušenjem, ali snažna nikotinska zavisnost je bila neumoljiva, pa je ponovo krenuo sa pušenjem. Ubrzo potom, umro je u 61. godini 12. septembra 1995. godine.

Neke od njegovih najboljih filmskih uloga su u sledećim naslovima:
- Svengali (1954)
- War and Peace (1956)
- The Very Edge (1962)
- The Wild and the Willing (1962)
- Girl in the Headlines (1963)
- Act of Reprisal (1964)
- My Fair Lady (1964)
- Nicholas and Alexandra (1971)
- A Picture of Katherine Mansfield (1973)
- The Picture of Dorian Gray (1976)
- The Medusa Touch (1978)
- Mad Dogs and Englishmen (1995)

Ostaće poznat i kao najbolji glumac koji je do sada igrao ulogu najpoznatijeg detektiva Šerloka Holmsa.

wikipedia
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...