•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Shirley MacLaine

Shirley MacLaine (Richmond, SAD, 24. april 1934.), pravim imenom Shirley MacLean Beaty, je američka glumica. Warren Beatty je njen mlađi brat.

MacLaine se rodila u Richmondu u američkoj saveznoj državi Virginiji kao dete Ira Owensa Beatya, engleskog porekla, i njegove supruge Kathlyn, kanadske majke irskog porekla. Ime Shirley je dobila po slavnoj Shirley Temple. Jako je volila balet koga je vežbala od svoje treće godine. Nakon završetka srednje škole, u kojoj je bila navijačica, ona se preselila u New York kako bi postala glumica na Broadwayu. San joj se ostvario kada je zamenila glumicu Carol Haney u mjuziklu “The Pajama Game”. Tokom jedne predstave je u publici sedio i reditelj i producent Hal B. Wallis koji ju je primetio i ponudio joj ugovor da postane glumica u Hollywoodu za Paramount Pictures. Kasnije ga je tužila zbog spora oko tog ugovora.

Njen prvi film je bila crna komedija „Nevolje sa Harryem“ iz 1955., koga je režirao Alfred Hitchcock. Usledila je popularna pustolovna komedija “Put oko sveta u 80 dana” koja je čak osvojila Oscara za najbolji film. Kasnije je glumila u slavnim komedijama “Apartman” i “Slatka Irma” koje je režirao slavni Billy Wilder. Usledio je i hvaljeni film “Dobrodošli, g. Chance” u kome je hvalila glavnu zvezdu, Petera Sellera. Bila je pet puta nominovana za Oscara da bi ga konačno osvojila za tragikomediju “Vreme nežnosti” iz 1983. Uz to je osvojila i 7 Zlatna globusa – od toga 4 za filmove “Slatka Irma”, “Apartman”, “Vreme nežnosti” i za “Madame Sousatzka” (za taj film nije nominovana za Oscara, čime je postala jedina glumica u istoriji koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u drami a da kasnije nije nominovana i za Oscara). Od 1972. do 1977., i od 1984. do 1988. je napravila pauzu da bi se kasnije vratila filmskim ulogama.

Bila je udata za biznismena Stevea Parkera do 1982. Zajedno su imali ćerku, Sachi Parker, rođenu 1956. Ali razvela se od njega kada je otkrila da ju je varao sa ljubavnicom, kojoj je davao njen novac. Pobornica je solipsizma pa je napisala puno knjiga o tome.


Izabrani naslovi iz filmografije:
- 1955. - Nevolje sa Harryem
- 1956. - Put oko sveta za 80 dana
- 1958. - Neki su dotrčali
- 1960. - Apartman
- 1963. - Slatka Irma
- 1969. - Slatka milostinja
- 1970. - Dve mazge za sestru Saru
- 1977. - Životna prekretnica
- 1979. - Dobrodošli, g. Chance
- 1983. - Vreme nežnosti
- 1988. - Madame Sousatzka
- 1989. - Čelične magnolije
- 1994. - Čuvajući Tess
- 2005. - U njenim cipelama

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...