•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

My Left Foot (1989)

Za ulogu u filmu "Moje levo stopalo" Danijel Dej Luis pripremao se mesecima. Pripreme su uključivale i rad sa decom ometenom u razvoju i mesece provedene u invalidskim kolicima. Potpuno je zastrašujuća priča o Danijelovom pripremanju za taj film. On je savršeno naučio da piše i slika levim stopalom, a svi koji su gledali ovaj film složiće se da je teško poverovati da ovaj glumac nije oboleo od cerebralne paralize specijalno za taj film.

Čuvena je priča da je Danijel odbijao da ustane iz stolice u pauzi između dva snimanja. Pomoćni radnici morali su da ga prenose od mesta do mesta zajedno sa kolicima. Ovakvo ponašanje izgradilo mu je reputaciju "britanskog Roberta de Nira".

Takav briljantan um, neosporan talenat i predanost umetnosti do fanatizma doneo mu je i Oskara za najbolju mušku ulogu ostvarenu upravo u filmu "Moje levo stopalo".

"Moje levo stopalo" je prvi irski film nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg filma. Glumica Brenda Friker (Brenda Fricker) je za ulogu brižne majke paralizovanog genija dobila Oskara za sporednu žensku ulogu.

Danijel Dej Luis je pokazao svoju legendarnu posvećenost ulozi i u filmu "Poslednji Mohikanac" ("Last of the Mohicans"). Naime, on je odbijao da u filmu koristi proizvedene cigare, već je insistirao na tome da uvija sopstvene, u stilu ljudi iz 18. veka.

Pripisuju mu se veze sa mnogim koleginicama, među kojima je najviše pažnje privukla ona sa partnerkom Vinonom Rajder.

Film 'My Left Foot' je osvojio dva Oscara i mnoge druge prestižne nagrade, a to je jedan od filmova koje svakako morate pogledati.

Žanr:biografija, drama
Godina:1989
Reziser:Jim Sheridan
Scenario:Shane Connaughton
Uloge:Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Alison Whelan
Uzrast:R
Award:Osvojene 2 oskara
Studio:Ferndale Films
Zemlja:Ireland
Jezik:Engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....