•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zvezdane staze: Originalna serija

Zvezdane staze, kasnije, zbog pojave novih nastavaka, nazvane „Originalna serija“, snimane su od 1966. do 1969. Osnovna radnja serije, smeštena u XXIII vek, odigravala se na zvezdanom brodu Enterprajz (USS Enterprise NCC-1701) tokom njegove petogodišnje misije istraživanja svemira. Osnovna ideja serije je da prikaže utopijsko društvo budućnosti bez međunacionalnih sukoba, bez rasne i entičke mržnje, kao i neograničene mogućnosti putovanja bržeg od svetlosti, međuzvezdane diplomatije, novih naučno-tehničkih dostignuća i samopoboljšanje ljudske rase uopšte.

Temelje serije postavili su razni pisci naučne fantastike pod vođstvom producenata Džina Rodenberija (Gene Roddenberry) i Džina Kuna (Gene Coon) i urednice scenarija Doroti Fontane (Dorothy Fontana), zbog čega se prva sezona serije generalno smatra najboljom. Kvalitet serije znatno opada u trećoj sezoni, kada joj se smanjuje budžet i kada je napušta Džin Kun. Zbog toga je njeno emitovanje prebačeno u manje popularan termin. Serija se ukida na kraju treće sezone, mada je od samog početka bilo inicijativa za njeno ukidanje, i samo je insistiranje njenih poklonika sprečilo da se serija ne ukine već posle druge sezone.

Zvezdani brod Enterprajz je krenuo u petogodišnju misiju istraživanja svemira. Komanda broda je poverena kapetanu Džejmsu Tiberijusu Kirku i njegovoj hrabroj posadi koji su gledaoce kroz 79 epizoda vodili kroz razne opasnosti putovanja svemirom, prve kontakte sa nepoznatim, miroljubivim kao i onim ne-baš-tako-miroljubivim rasama, putovanja kroz vreme, susrete sa svemirskim bićima itd.

Svaka epizoda počinjala je sada već poznatom frazom: „Svemir, konačna granica. Ovo su putovanja Zvezdanog broda Enterprajz. Njegova petogodišnja misija: da istražuje čudne nepoznate svetove, da traži novi život i nove civilizacije, da hrabro ide tamo gde još niko nikada nije bio.“

Zvezdane Staze stvorio je Džin Rodenberi 1964, obezbedivši trogodišnji ugovor sa televizijskom kompanijom Desilu. Po Rodenberijevom originalnom konceptu glavni lik serije je trebalo da bude kapetan Robert April, zapovednik broda Yorktown. Kasnije, ovaj lik je zamenjen likom kapetana Kristofera Pajka. Prva, pilot epizoda, „The Cage“ (Kavez) snimljena je 1964.

Rodenberi je priželjkivao multi-etničku i multi-rasnu posadu kako bi pokazao jedinstvo planete Zemlje u XXIII veku, takođe uvodeći i likove koji nisu pripadali ljudskoj rasi, kao na primer Spok, oficir za nauku, a sve to pod zastavom Ujedinjene Federacije Planeta, koja čini osnovu zemaljskog društva budućnosti.

Druge inovacije koje je Rodenberi uveo u seriju zasnivale su se na naučno-tehničkim dostignućima do kojih je čovečanstvo došlo za 300 godina koliko deli radnju Originalnih Serija od Rodenberijevog vremena. To je uključivalo Putovanje brže od svetlosti (Vorp pogon), Transportere materije, fantastična oružja: fejzere, fotonska torpeda, deflektorske štitove... Pilot epizoda je prvo ponuđena CBS mreži koja je epizodu odbila u prilog drugoj naučno-fantastičnoj seriji Lost in Space (Izgubljeni u svemiru). Zvezdane Staze su onda ponuđene NBC mreži koja je seriju prihvatila i dozvolila njeno emitovanje. Načinjena je druga pilot epizoda „Where No Man Has Gone Before“ (Gde niko nije bio) i tako je serija dobila svoj manje-više konačni oblik. Iz prve pilot epizode u drugu prenesen je samo lik poručnika Spoka, dok su na ostale brodske funkcije uvedeni novi likovi: Džejms Kirk kao kapetan, šef inžinjeringa Montgomeri Skot, kao navigator poručnik Hikaru Sulu, brodski lekar Leonard Mekoj i oficir za komunikacije poručnik Uhura. Rodenberijeva želja za multietničkom posadom je došla do izražaja baš u prisustvu azijata Sulua i afrikanke Uhure.

Ukupno je emitovano 79 epizoda koje su se razlikovale po tematici i po sadržini. Neke su totalno antireligijske kao na primer „The Apple“ (Jabuka), „Who Mourns for Adonais?“ (Ko nariče za Adonajem?) i „The Return of the Archons“ (Povratak Arhona); druge kao „Balance of Terror“ (Ravnoteža straha) imaju za glavnu temu tadašnji Hladni rat između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država zamaskiran kroz odnose Federacije i Romulanske Zvezdane Imperije ili se bave problemom putovanja kroz vreme i njegovim posledicama kao „Tomorrow is Yesterday“ (Sutra je juče).

Uloge:
Lenard Nimoj — Spok
Deforest Keli — Leonard Mekoj
Džejms Duan — Montgomeri Skot
Nišel Nikols — Uhura
Džordž Takej — Hikaru Sulu
Volter Kejnig — Pavel Čekov (1967—1969)
Mejdžel Baret — Kristina Čapel

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...