•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jezebel (1938)

Džezebel (eng. Jezebel) je američka drama iz 1938. reditelja Vilijama Vajlera sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Dejvisova je za svoju glumu dobila Oskar za najbolju glavnu glumicu, a Fej Bejnter za najbolju sporednu. Film je pored toga bio nominovan za još tri Oskara.

Film je smešten u 19. vek, u Nju Orleans. Džuli Marsden je odlučna i tvrdoglava devojka, verena za bankara Prestona Presa Dilara. Pošto zbog nekih obaveza Preston ne može da je vodi u kupovinu za najvažniji bal u godini, Džuli traži da joj kupe crvenu haljinu, iako su u to vreme neudate devojke mogle nositi isključivo belu boju. Kada se u takvom izdanju pojavi na balu, Preston i svi ostali su zgroženi i iznenađeni, a ona shvata kakave će posledice imati njena mala šala. Preston raskida veridbu i odlazi na sever, a Džuli pada u depresiju i odbija posetioce. Posle godinu dana Pres se vraća u grad i Džuli žuri da ga moli za oproštaj, govoreći mu da ga još uvek voli. Nakon što je rekla sve što je imala, on joj predstavlja svoju suprugu Ejmi. Džuli nagovara lakomislenog Baka, koji joj se udvara, da izazove Prestona na dvoboj jer je kompromitovao, što ovaj i čini. Na dvoboj izlazi Prestonov brat, koji ubija Baka. Uskoro se u gradu pojavljuje epidemija, i Pres je zaražen pa kao i svi ostali mora na ostrvo, u karantin. Ejmi želi da se stara o njemu pa se sprema da pođe na ostrvo, ali je Džuli sprečava govoreći joj da ona nije navikla na takve uslove i da će se umesto nje ona starati o Presu. Ejmi se plaši da je on možda još uvek zaljubljen u svoju bivšu verenicu, ali je ova razuverava govoreći joj da u njegovom srcu ima mesta samo za njegovu suprugu.

Dejvisova je ovu ulogu dobila kao utehu što nije izabrana za Skarlet O'Haru u filmu Prohujalo sa vihorom.

Žanr:drama, romansa
Godina:1938
Reziser:William Wyler
Scenario: Owen Davis
Uloge:Bette Davis, Henry Fonda, George Brent
Uzrast:NR
Award:Osvojena 2 oskara
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu