•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)

Ko se boji Virginije Woolf? (engl. Who's Afraid of Virginia Woolf?) je Oskarom nagrađeni film iz 1966., adaptacija istoimenog pozorišnog dela koje je napisao Edward Albee. Film je režirao Mike Nichols a producirao ga je Warner Bros.

Radnja filma se odvija jedne subotnje večeri na univerzitetu New England a glavni protagonisti su bračni par: istoričar George koji je u braku postao cinik i njegova supruga alkoholičarka Marta, koja se ne može pronaći u procesu starenja i koja je kćerka predsednika univerziteta. U poseti Georgu i Marti, dolaze njihovi komšije mladi bračni par Nick i Honey. Pred šokiranim gostima i potpomognuti alkoholom George i Marta pokazuju sve frustracije njihovog 20-o godišnjeg braka kroz stalne psihičke duele. George i Marta u trenutcima kad su bili nasamo sa Nickom i Honey saznali su neke detalje iz njihove veze i te informacije primenjuju da bi isprovocirali i mladi bračni par što im na kraju i uspeva.

Warner Bros. je za glavne uloge predvidio Bette Davis i Jamesa Mesona, ali na kraju angažovao par Elizabeth Taylor i Richarda Burtona koji je obećavao publicitet filma zbog njihovog turbulentnog braka. Taylorin honorar za film je bio milion dolara dok je Burton dobio 750 000 dolara. Osim toga dobili su 10% od zarade filma, tako da se njihova sveukupna zarada popela na više od 6 miliona dolara.

Filmska verzija se razlikuje malo od pozorišne. U pozorišnoj verziji imaju samo 4 osobe u celom komadu, dok u filmskoj postoji i jedna sporedna uloga, konobar na benzinskoj pumpi, koji izgovori i nekoliko rečenica i njegova supruga, koja samo servira piće i posle toga nestaje. Te dve uloge su dodeljenje Franku Flanaganu, inače zaduženom za osvetljenje u filmu i njegovoj supruzi Agnes.

U pozorišnom delu radnja se odvija isključivo u Georgovoj i Martinoj kući. U filmu jedna scena se odvija već na pomenutoj benzinskoj pumpi, jedna u Georgovom i Martinom vrtu i jedna u njihovom autu. Ako se zanemare te male razlike može se reći da se film tesno pridržava radnje iz pozorišnog komada.

Žanr:drama
Godina:1966
Reziser:Mike Nichols
Scenario: Ernest Lehman
Uloge:Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal
Uzrast:NR
Award:Osvojena 5 oskara
Studio: Chenault Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:131 minut
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...