•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Terminal (2004)

The Terminal (2004) je film o čoveku koji biva zarobljen na terminalu međunarodnog aerodroma JFK, tj. nakon iskrcavanja iz aviona zabranjuje mu se ulazak na američko tlo ali istovremeno mu biva zabranjen i povratak u svoju domovinu iz razloga jer se u njoj odvija revolucija. Film je režirao Steven Spielberg a glavne likove su odglumili: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci i Chi McBride. Scenarijo filma, temeljen na priči koju su stvorili Andrew Niccol i Sacha Gervasi, napisali su Jeff Nathanson i sam Sacha Gervasi. Neki su čak i primećivali kako im se činilo da je film inspirisan pričom Merhana Karimia Nasseria, zvanog «Sir, Alfred», koji je bio iračka izbeglica koja je živela na terminalu na aerodromu Charles de Gaulle, u blizini Pariza sve od 1988. godine u kojoj su mu svi službeni dokumenti ukradeni. Uprkos tome, nijedan službeni materijal, specijalni dodatak na DVD-u ili službene stranice filma nisu nikada spomenule Nasserijevu nevolju kao inspiraciju za film. Takođe, film iz 1993. pod nazivom, Izgubljeni u prevozu (Tombés du ciel) obrađuje sličnu tematiku i odvija se na pariskom aerodromu.

U trenutku kada Viktor sleće na aerodrom on govori svega nekoliko reči engleskog i to doslovno, ali uprkos tome u nekoliko kadrova filma on uspeva naučiti engleski promatranjem drugih i upoređivanjem reči iz engleske i ruske verzije Vodiča kroz New York. On takođe uči značenje reči prateći obaveštajne tv programe. Zapravo, jezik i lokacija Krakozije se u filmu drže vrlo maglovitim i to na takav način da se Viktora predstavlja jednostavno kao čoveka iz istočne Evrope. Kroz film se saznaje kako Krakozija graniči s Rusijom, da je krakozijanski jezik sličan ruskom jeziku i kako je naconalna himna Krakozije muzički bliska onoj od Albanije (ili muzici Vajacki marš). Jezik kojim se Tom Hanks koristi pri portretisanju Krakozije je ustvari bugarski. A poduke iz tog jezika je dobio od svoje supruge Rite Wilson, čiji je otac Bugarin.

The Terminal je jedan od retkih filmova koje je režirao Steven Spielberg a čije specijalne efekte nije radila kompanija «Industrial light and magic».

V.K.
Žanr:komedija, drama
Godina:2004
Reziser:Steven Spielberg
Scenario:Andrew Niccol, Sacha Gervasi
Uloge:Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride
Uzrast:PG-13
Award:dve nagrade i dve nominacije
Box office:218.7M USD
Studio:DreamWorks
Zemlja:United States
Website:www.paramount.com
Jezik:Engleski, francuski, rusk
Trajanje:128 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....