•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dial M for Murder (1954)

Film je adaptacija popularnog pozorišnog komada Fredericka Knotta, a Hitchcock je izvorni materijal maksimalno poštivao ne težeći tzv. otvaranju komada u skladu s uobičajenim (stereotipnim) shvatanjem filmičnosti, uostalom u samom tekstu mogao je uživati jer je sadržao jedan od njegovih najomiljenijih motiva - nežno erotičnu plavušu koja je učinila prestup (u ovom slučaju preljubu) i zbog toga mora biti izložena strogom muškom nadzoru, a u ovom slučaju i kazni od strane sofisticirano dominantnog muškarca.

Bivši teniser Tony Wendice sazna da njegova lepa i nežna supruga Margo ima ljubavnika. To je pisac kriminalističkih romana Mark Halliday koji im dolazi u posetu. Tony smisli savršen plan koji treba rezultovati njenim ubistvom, nakon čega bi nasledio novac. Angažuje sumnjivog tipa s kojim je nekad pohađao koledž da ubije Margo, međutim, ne ide sve po planu.

Nakon velike afirmacije ulogama u filmovima "Tačno u podne" Freda Zinnemanna i "Mogambo" Johna Forda, prelepa i sofisticirana Grace Kelly snimila je tri filma zaredom s Alfredom Hitchockom, od kojih je prvi bio "Nazovi M radi ubistva" (druga dva su Prozor u dvorište i Drž'te lopova). Iako je Kelly savršena u ulozi nežne, ranjive i nedužne žrtve, filmom ipak dominira briljantni Ray Milland, najpoznatiji po Oscarom nagrađenoj glavnoj ulozi u klasiku Billyja Wildera "Izgubljeni vikend", koji je superiorno utelotvorio superinteligentnog i šarmantnog negativca koji je uvek bar korak ispred mogućih oponenata. Izvrstan je i veteran John Williams u ulozi inspektora.

Žanr:krimi, misterija, triler
Godina:1954
Reziser: Alfred Hitchcock
Scenario: Frederick Knott
Uloge:Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings
Uzrast:PG
Award:3 osvojene
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...