•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

And Now For Something Completely Different (1971)

A sad, nešto sasvim drugačije (eng. And Now For Something Completely Different) prvi je dugometražni film britanske komičarske grupe Monty Python. Sastoji se od izabranih i prerađenih skečeva iz prve dve sezone TV-emisije Leteći cirkus Montyja Pythona.

Fraza iz naslova je uzeta iz tadašnjih BBC-jevih informativnih emisija u kojima bi voditelj sledeći prilog najavio kao nešto sasvim drugačije od prethodnoga, čak i kad razlika stvarno ne bi bila toliko velika. Pythoni su frazu preuzeli kako bi lakše povezivali svoje skečeve, a njenu su upotrebu doveli do apsurda: voditelj u bizarnim situacijama izgovara najave poput: "A sada nešto sasvim drugačije – čovek s magnetofonom u nosu!". Film se, uprkos naslovu, sastoji isključivo od već viđenih skečeva iz Letećeg cirkusa, često povezanih animacijama Terryja Gilliama. Neki od njih su:

- Lažni mađarski rečnik s ubačenim nepristojnim izrazima.
- Dosadni stranac čoveku u baru postavlja nepristojna pitanja o supruzi.
- Ekspedicija na Kilimandžaro čiji vodič pati od neobičnog poremećaja.
- Muzikalni miševi.
- Najsmješnija šala na svetu se zbog učinka počne koristiti kao ratno oružje.
- Prevareni kupac pokušava vratiti mrtvog papagaja u prodavnici.
- Pesma drvoseče.
- Drama u restoranu nakon što gost prijavi prljavu vilicu.
- Nezadovoljni računovođa želi postati krotitelj lavova.
- TV emisija koja se bavi javnim ucenjivanjem.
- Bogati imbecili se takmiče za titulu Bogati imbecil godine.

Film je bio ideja Victora Lownesa, urednika britanskog Playboya koji je mislio da će to biti dobar način za predstavljanje grupe američkoj publici i dodatnu zaradu. Lownes je pokušao nametnuti još neke svoje ideje grupi što izazvalo nesporazume. Na primer, tražio je da se njegovo ime u uvodnom popisu napiše u stilu isklesanog kamena kako su napisana i imena članova grupe. Gilliam je na kraju to morao prihvatiti, ali zato je imena svih ostalih članova napisao na drugačiji način. Film je snimljen s vrlo malim budžetom od samo 80.000 funti. U bioskopima nije posebno dobro prošao: britanskoj publici je ponudio već viđeni materijal, a američkoj britanski humor nije bio toliko zanimljiv. U SAD-u je nešto bolje prošao kad je ponovno pušten u bioskopsku-distribuciju nakon što se Leteći cirkus počeo prikazivati na američkoj televiziji. S vremenom mu je popularnost porasla i stekao je obožavaoce.

Žanr:komedija
Godina:1971
Reziser:Ian MacNaughton
Scenario: Graham Chapman
Uloge:John Cleese, Michael Palin, Graham Chapman
Uzrast:PG
Studio: Columbia Pictures Corporation
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:88 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...