•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Gold (2006)

U slučaju ovog filma crno zlato nije nafta, već kafa, ali kroz film postaje jasno kako je političko-društvena situacija u slučaju oba proizvoda jednako problematična i zamršena. Kao i svi bolji današnji dokumentarni filmovi, i ovaj ima tendenciju da snažno deluje na vaše emocije, pa se pripremite na pokoji šok, a ako ste osetljiviji možda i na pokoju suzu. Kao što u svakom segmentu na tržištu danas vladaju multinacionalne kompanije, takav je slučaj i na području industrije kafe. Naravno, pošto je kapitalistički sistem u ovome svom obliku
omogućio da gramzivost postane legitiman oblik ljudskog ponašanja, zapravo sliku tržišta i ne možemo drastično promeniti, iako se povremeno pojavi ovakav film koji nas podseti na način funkcionisanja ovog našeg „predivnog“ supermarket-sveta.

Kafa je najunosnija sirovina nakon nafte, to ste možda i znali – a ovaj film nastoji pokazati srž, izvor iz koga teče ta crna tekućina, pa nas poziva da istražimo mehanizam koji se uspostavlja u odnosu između „malih“ farmera i multinacionalnih kompanija. Dok mi u Evropi svakodnevno ispijamo i po više šoljica kafe dnevno, uzimajući novac utrošen na ispijanje kafa zdravo za gotovo, farmeri, ljudi od kojih je sve krenulo, danas su prisiljeni da napuštaju plantaže kafe i da sade neke druge kulture, jer za svoju kafu, makar bila vrhunskog kvaliteta, dobijaju sramotno malo novca.

Taj paradoks je možda najvidljiviji u Etiopiji, zemljom kojom se reditelji (Nick i Marc Francis) bave u ovome filmu. U njemu prikazuju borbu Tadesse Meskela, etiopljanina koji se na svetskom nivou bori za veća prava svojih sunarodnjaka, i za spašavanje istih od potpunog bankrota. Dok se oni na jednoj strani zemlje bore za vrhunski kvalitet svojih zrna, i obavljaju ogromnu količinu posla vezanoga uz uzgoj i procesuiranje kafe do prženja, mi isti taj proizvod uzimamo, kao i sve danas uostalom, kao nešto što se samopodrazumeva, makar prouzrokovalo mnogo patnje u jednoj potpuno siromašnoj zemlji. Tadesse putuje svetom i pokušava za kafu Etiopije postići „fair price“, cenu koja bi zadovoljila osnovne životne potrebe uzgajivača kafe, i njegov trud i tugu, i gomilu razočaranja koja u sebi nosi svetom, ali i energiju, ljubav i posvećenost zaista morate videti. Ovaj film ne da biste trebali pogledati, nego vam ovim putem kažemo da ga morate pogledati – to je na neki način dužnost nas ljubitelja kafe. Zašto, postaće vam jasno dok gledate film – jer koliko god naš svet bio kompleksan, neke osnovne stvari – poput nepravde – je moguće razumeti ako samo odbijemo pred njom zatvoriti oči.

Žanr:dokumentarac
Godina:2006
Reziser:Marc Francis, Nick Francis
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Fulcrum Productions
Zemlja:UK
Jezik:Italijanski
Trajanje:78 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...