•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Grabbers (2012)

Mlada policajka dolazi na malo irsko ostrvo na dve nedelje da zameni jednog od dva policajca koji su tamo zaposleni. Puna entuzijazma, prvo se šokira kada vidi da joj je partner okoreli pijanac, a stvari se dodatno komplikuju kada u drugom danu dolazi do nekoliko nestanaka i nasukavanja desetine velikih kitova na obalu. Krivca ubrzo pronalaze u vanzemaljskom biću koji se hrani ljudskom krvlju.

Grabbers je nakon odličnog postera i zanimljivog sinopsisa postao jedan od očekivanijih filmova godine. Reč je o još jednoj sf/horor komediji koja dolazi iz umova evropskih filmadžija i to iz Irske, zemlje koja nije snimila baš previše sf ili horor filmova. Scenarista je evidentno, a što je kasnije i potvrdio, inspiraciju uzeo iz sf horora osamdesetih, a uticaj na Grabberse su imali Gremlini i odlični Tremors.

Vanzemaljsko biće pada sa meteorom i ubrzo se počne razmonožavati. Reč je o nekakvoj životinji punoj pipaka, koja poput žabe koristi svoj jezik da ulovi svoj plen. Za život joj je potrebna krv i voda, a na maloj irskoj seoskoj zajednici je da otkrije kako preživeti noć. Šta bi drugo Irci napravili nego shvatili da je jedino rešenje u ekstremnom alkoholiziranju. Stereoptip je ovde doveden do krajnosti, ali razlog opijanja je vrlo praktičan – vanzemaljcima je alkohol u krvi poput otrova.

Grabbers je zabavan film bez ikakvih pretenzija, koji uspeva skinuti ono najbolje iz spomenute atmosfere osamdesetih i u to ubacuje dopadljive likove i solidan humor. Dvoje policajaca koji “vode kolo” su simpatični, a različitosti se svakako privlače, pa se između njih u ovakvoj čudnoj situaciji stvara i romansa.

Specijalni efekti su začuđujuće dobri, monstrumi izgledaju stvaro odlično i CGI uopšte ne smeta tokom filma. Uverićete se u to kada pogledate film, ali bitno je da i manji filmski studiji mogu napraviti kvalitetne efekte i sa malim budžetima.

Grabbers je stvarno zanimljiv film kome je trebalo još nešto da postane odičan, ali i ovako je vrlo pozitivno osveženje u sf i horor žanru.

Žanr:komedija, sf, triler
Godina:2012
Reziser:Jon Wright
Scenario:Kevin Lehane
Uloge:Richard Coyle, Ruth Bradley, Russell Tovey
Award:3 nagrade i 1 nominacija
Studio: Forward Films, High Treason Productions, Irish Film Board
Zemlja:UK
Website:grabbers.ie/
Jezik:Engleski
Trajanje:94 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu