•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Moulin Rouge! (2001)

Mulen ruž! (engl. Moulin Rouge!) je američki film iz 2001. mjuzikl u režiji Baza Lurmana kome je ovo treći film u karijeri. Film govori o Kristijanu, mladom engleskom piscu-pesniku koji se zaljubljuje u kabare igračicu, glumicu i kurtizanu Saten u noćnom klubu Mulen ruž. U filmu se čuju obrade raznih popularnih muzičkih numera. Radnja je smeštena na Monmartru, boemskoj četvrti Pariza.

Film je bio nominovan za osam Oskara osvojio je samo dva - za kostime i za scenografiju. Snimljen je u studijima kompanije „Foks“ u Sidneju, Australija.

Film je imao međunarodni uspeh i otvorio je vrata mjuziklima koji su snimani tokom sledećih godina: Čikago film iz 2002 (film je dobio i Oskara kao najbolji film), Rent i Fantom iz opere.

Godine 2006. Mulen ruž! se u anketi Američkog instituta za film plasirao na 25. mesto na listi od 100 najboljih mjuzikla ikada snimljenih.

Kritičari se slažu da je u filmu Mulen ruž! vidljiv uticaj velikih italijanskih opera, naročito kroz muziku, živopisnu scenografiju i kostimografiju. Takođe navode da film sadrži i bolivudske elemente kao što su jednostavna priča, jednostavan zaplet, melodramatična heroina i dvodimenzionalni karakteri. Bilo kako bilo, film je osvojio publiku a takođe i saundtrek koji se sastoji od obrada savremenih hitova sa aranžmanima primerenim vremenskom periodu u kojem se odvija radnja filma (završetak 19. i početak 20. veka). Tako se u filmu čuju obrade takvih hitova kao što su "The Show Must Go On" grupe Kvin, "Nature Boy" Dejvida Bouija, "Smells Like Teen Spirit" Nirvane, "Like a Virgin" Madone, "Lady Marmalade" itd. Režiseru Bazu Lurmanu trebale su skoro dve godine da bi osigurao prava za sve te pesme, ali se sav napor isplatio.

Tema ovog filma je večni sukob ljubavi i bogatstvo, materijalizma i ljubomore. Glavni lik je Kristijan (Juan Makgregor), engleski pesnik koji dolazi u Pariz da bi okusio čari Monmartra, čuvene boemske četvrti u gradu umetnika, zabava i apsinta. Ubrzo se zaljubljuje u Saten (Nikol Kidman), pevačicu u noćnom klubu Mulen ruž, koja boluje od tuberkuloze u poodmaklom stadijumu.

Satin je vredna i lepa kurtizana koja veruje da su dijamanti "devojčini najbolji prijatelji". Ona od svojih muških klijenata želi novac, a ne ljubav, i mašta da postane glumica i napusti Mulen ruž. Sticajem okolnosti, usled zamene identiteta, Satin misli da je Kristijan bogati i moćni grof koji je zainteresovan za ulaganje novca u novi šou kabarea i da planira od nje napraviti zvezdu predstave. Pristavši da se sastane s njim, računajući na sklapanje dogovora o šou, Saten ostaje očarana Kristijanovovom poezijom (u toj sceni Makgregor peva obradu pesme Elton Džona Your Song), ali je uskoro "spušta na zemlju" saznanje da je Kristijan samo jedan obični boemski pesnik.

Pravi grof stiže i zatiče ih u zajedno. Kristijan se izvlači uz pomoć Satenine mudrosti i dovitljivosti tako što ubeđuje grofa da je on scenarista nove predstave pod nazivom "Spektakular spektakular" i da upravo uvežbavaju jednu scenu. Uz pomoć Saten i prijatelja boema Kristijan brzo rekonstruišu scenu predstave: to je indijski mjuzikl. Grof biva impresioniran i odlučuje da finasira predstavu ali ubzo on biva, izluđen ljubomorom, počinje da preti da će da zatvori Mulen ruž ukoliko ga Satem odbije. Prihvata da Kristijan bude neprekidno sa Saten imajući u vidu da je on kao scenarista važan za uspeh šoua.

Snimanje filma je počelo novembra 1999. a završeno je u maju 2000, sa budžetom od $50 miliona. Snimanje je celo provelo glatko, osim kada se javio problem kada je glava glumica Nikol Kidman povredila koleno usled snimanja jedne od komlikovanih scena plesa. Mada je premijera najavljena 25. decembar 2000. da bi bio jedan od glavnih konkurenata za Oskara, 20th Century Fox je premestio premijeru za rano leto, tako da bi režiser Baz Lurman imao više vremena za post-produkciju. Premijera filma je bila na Filmski festival u Kanu datuma 9. maj 2001—i to kao film koji otvara sam festival. Limitirano izdanje je izašlo 18 maja, 2001. a u bioskope je pušten 1. jun 2001.

Film je doživeo instant uspeh pogotovu u limitiranom izdanju, zaradivši po $185,095 samo u dva pozorišta i to koji rade vikendom. Dešavalo se i da publika nagradi alpauzom film usred scene. Cifra je rasla do $254,098. Kada je puštena u preko 2500 bioskopa, zaradilo je $14.2 miliona samo u prvom vikendu. Cifra se podigla do $57 miliona. Pušteno je opet u oktobru 2001 zbog Oskara, zato što je Lurman želeo da se film takmiči za najprestižniju filmsku nagradu.

Film je imao još veći uspeh preko okeana. Pretuklo je rekore u Australiji gde je puštena specijalna verzija 2001, i gde je našla gledaoca u svakoj svojoj državi. Zaradio je preko $120 miliona, što je rezultiralo oko $177 miliona širom sveta.

Kada je sezona filmskih nagrada krenula, film je još uvek bio svež u ljudskim glavama tako da je uskoro osvojio mnogo nagrada. Pokupio je šest nominacija zlatnih globusa uključujući i za najbolji film, mjuzikl ili komediju, najbolju glavnu glumicu (za Nikol Kidman), najboljeg glumca (za Juan Mekgregora), originalni scenario, najbolji režiser (za Baz Lurmana) i najbolju pesmu ("Come What May"). Osvojio je tri uključujući i za najbolji film. Par nedelja kasnije, dobio je 13 BAFTA nominacija (britanska akademija za film i televiziju), praveći ga filmom sa najviše nominacija te godine. Uzeo je tri, uključujući za najboljeg sporednog glumca Jim Broadbent.

Kada su najavljene oskar nominacije, film je osvojio osam uključujući i za najbolju glavnu žensku ulogu (Nikol Kidman) i za najbolji film. Film nije nominovan za najboljeg režisera (Baz Lurman); što je prokomentarisala Vupi Golberg domaćica ceremonije rečima: "Pretpostavljam da se Mulan Ruž! sam režirao." Osvojio je dva oskara za najobolje kostime i scenografiju. Na malo nižem filmskom nivou, nagrada MTV, Kidman je uzela trofej za najbolju glumicu a Mekgregor uzima za najbolju muzičku sekvencu.

Originalna pesma "Come What May" je disklalifikovana za nagradu oskar zato što je već korišćena za Lurmanov prethodni film "Romeo + Julija" i nije pisana isključivo za Mulan Ruž!

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Žanr:drama, romansa, muzički
Godina:2001
Reziser:Baz Luhrmann
Producent:Baz Lurman, Fred Baron, Martin Braun
Scenario:Baz Luhrmann, Craig Pearce
Uloge:Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo
Uzrast:PG-13
Award:2 Oscara, 72 nagrade i 82 nominacije
Box office:179,2M USD
Studio:20th Century Fox
Zemlja:United States
Website:www.bazmark.com
Jezik:Engleski, francuski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....