•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The King's Speech (2010)

Kraljev govor (engl. The King's Speech) je britanski istorijski film koji je 2010. po scenariju Dejvida Sajdlera režirao Tom Huper.

Radnja filma je smeštena u Britaniji pred Drugi svetski rat. Glavni lik Džordž VI, budući kralj (Kolin Fert) opterećen mucanjem kojeg Lajonel Log, njegov logoped pokušava alternativnim metodama izlečiti u vreme neposredno pred i za vreme ustavne krize koju je izazvao Albertov brat, kralj Edvard VIII od Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema scenaristi Dejvidu Zajdleru, reditelj Tom Huper je insistirao da istorijska tačnost bude što je moguće veća, a njih dvojica su zajedno radili na scenariju puna četiri meseca kako bi iz njega izvukli što više i kako bi bili sigurni da su obezbedili autentičnost. Prema intervjuu koji je BBC-ju dao unuk Lajonela Loga, filmska ekipa je postala svesna postojanja dnevnika sa Logovim originalnim beleškama o njegovom lečenju vojvode samo devet nedelja pre početka snimanja. U tom trenutku su se vratili na dorađivanje scenarija kako bi obuhvatili saznanja iz Logove zaostavštine. Huper je izjavio kako su neke od nezaboravnih račenica u filmu direktni citati iz Logovog dnevnika.

Ipak, izvesne izmene su uvedene zbog umetničke slobode i dramaturškog toka radnje. Profesor Keti Šulc je ukazala na činjenicu da je film hronološki suzio radnju na period od nekoliko godina. Vojvoda od Jorka je zaista počeo da sarađuje sa Lajonelom Logom u oktobru 1926, deset godine pre izbijanja abdikacione krize. Napredak u govoru je bilo moguće primetiti već u roku od nekoliko meseci, a ne godina kako se sugeriše u filmu: u novinskom intervjuu iz 1952. godine, Log je rekao da je vojvoda otvorio australijski Parlament u Kanberi čvrsto i bez mucanja 1927. godine, odnosno samo sedam meseci nakon početka njihove saradnje.

Kritika je dobro primila film koji je osvojio nekoliko prestižnih filmskih nagrada zajedno sa Oskarom za 2010. u kategoriji najbolji film.

Žanr:biografija, drama, romansa
Godina:2010
Reziser: Tom Hooper
Scenario: David Seidler
Uloge:Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Uzrast:R
Award:Osvojena 4 oskara
Studio: Weinstein Company
Zemlja:UK
Website:www.kingsspeech.com
Jezik:Engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...