•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Metropolis (1927)

Metropolis (nem. Metropolis) je naziv nemačkog naučnofantastičnog filma iz 1927. Režiser, koautor scenarija i montažer filma je bio austrijsko-nemački sineasta Fric Lang.

Film je snimljen u studijima Babelsberg u Nemačkoj, u vreme stabilnih godina Vajmarske republike. Bio je to najskuplji nemi film svoga vremena; na njega je potrošeno 7 miliona rajhsmaraka, što bi danas odgovaralo sumi od oko 200 miliona američkih dolara.

Scenario su 1924. napisali Lang i njegova supruga Tea fon Harbou, koja je ovu priču pretočila u roman 1926. Radnja je smeštena u futurističku urbanu utopiju i proučava društveneu podvojenost između radničke klase i vlasnika kapitala.

Originalno trajanje filma je bilo 210 minuta. Od premijere 10. januara 1927. u Berlinu, isečeno je i izgubljeno je oko 25% filmskog materijala, jer je film prilagođavan za razna tržišta. U novije vreme prikazivane su verzije ovoga filma u trajanju od 80 do 118 minuta, u zavisnosti od montaže i brzine projekcije. Juna 2008. objavljeno je da je u Muzeju filma u Buenos Ajresu otkriven značajan deo izgubljenog materijala (20-25 minuta) u vidu kopije na filmskoj traci manjeg formata (16 milimetara). Predviđa se da bi restaurirana verzija filma bliska originalu mogla da bude dostupna u 2009. Smatra se da je najbolju prateću muziku za film napisao Rambo Amadeus.

Žanr:drama, naučna fantastika
Godina:1927
Reziser:Fritz Lang
Scenario: Thea von Harbou
Uloge:Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich
Uzrast:NR
Award:3 osvojene
Studio: Universum Film (UFA)
Zemlja:Nemačka
Jezik:Nemački
Trajanje:153 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...