•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Admiral (2008)

Admiral (rus. Адмира́лъ) je ruska ratna i istorijska drama sa elementima romanse iz 2008. godine. Kroz film, koji prati poslednje godine života ruskog vice-admirala i docnijeg vođe Belogardejaca Aleksandra Kolčaka prožimaju se istorijski događaji u Rusiji s' početka XIX veka i romantična priča glavnog aktera filma sa pesnikinjom Anom Timirjovom.

Scenarijo su napisali Vladimir Valucki i Zoja Kudrja, a režiju filma potpisuje Andrej Kravčuk. Sa budžetom od preko 20 miliona dolara, Admiral je jedan od najskupljih ruskih filmova u istoriji.

Kravčuk je ovaj film opisao rečima: „Ovo je film o čoveku koji pokašava da aktivno stvara istoriju, čoveku koji uprkos previranjima nastavlja da se bori, čoveku koji čuva svoju čast i dostojanstvo. Čoveku koji nastavlja i da voli. “

Ruska premijera održana je 9. oktobra 2008. godine, a dva dana ranije održana je i predpremijera u Moskvi.[1] Zbog velikog uspeha filma krajem 2009. napravljena je i serijska verzija od 10 epizoda u trajanju po 48 minuta koje su se emitovale na ruskom Prvom kanalu.

Glavne uloge u filmu tumače Konstantin Habenski i Jelisaveta Bojarska.


Radnja filma odvija se u periodu 1916/20. u doba raspada Ruske imperije, dve revolucije (Februarske i Oktobarske) i građanskog rata. Uz pozadinu „umiruće Carevine“, priča prati poslednje godine života admirala Aleksandra Kolčaka (Konstantin Habenski) koji do kraja života ostaje veran svojim idealima, svojoj otadžbini i svojoj istinskoj ljubavi Ani Timirjovoj (Jelisaveta Bojarska).

Priča počinje 1916. negde na Baltičkom moru. Brod kojim komanduje kontra-admiral Kolčak u toku postavljanja mina u nemačkim teritorijalnim vodama nailazi na daleko moćniji razarač SMS Fridrih Karl. Izlaz iz naoko bezizlazne situacije stvara upravo Kolčak koji uspeva da pogodi upravljački most protivničkog broda i tako delimično onesposobi neprijatelja. Međutim jedini izlaz bilo je povlačenje preko vlastitog minskog polja. U trenutku prelaza preko minskog polja, a dok ih nemački brod prati, ruski mornari kleče na kolenima i mole se zajedno sa sveštenikom. Na kraju Kolčakov brod ipak uspeva sigurno da prođe kroz minsko polje, nemački razarač biva potopljen nakon eksplozije jedne od mina...


Film prati istorijske događaje kroz poslednje godine života ruskog admirala i jednog od vođa Belogardejaca. Aleksandar Vasiljevič Kolčak (16. novembar 1874 — 7. februar 1920) je bio i predsednik privremene belogardejske vlade u Sibiru. Učestvovao je u Rusko-japanskom ratu i u Prvom svetskom ratu. Kao naučnik i okeanograf učesnik je više polarnih ekspedicija (1900 — 1903), a njemu u čast jedno od ostrva u Karskom moru nosi njegovo ime.

Iako sam film sadrži i nekoliko istorijski pogrešnih podataka, reditelj je to objasnio činjenicom da je radnja filma fokusirana na ličnost. Poenta cele priče je da se čast, dostojanstvo i moral mogu sačuvati u bilo kakvim životnim okolnostima.

Žanr:drama, istorijski, ratni
Godina:2008
Reziser:Andrey Kravchuk
Scenario: Zoya Kudrya, Vladimir Valutskiy
Uloge:Konstantin Khabenskiy, Elizaveta Boyarskaya, Sergey Bezrukov
Award:6 osvojenih
Studio: Film Direction
Zemlja:Rusija
Jezik:Ruski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu