•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Find Me Guilty (2006)

„Proglasite me krivim“ (engl. Find Me Guilty) je američki igrani film iz 2006. zasnovan na istinitoj priči o najdužem suđenju mafiji u istoriji američkog pravosuđa. Glavne uloge tumače Vin Dizel, Piter Dinklidž, Ričard Portnau i Aleks Roko.

Glavni lik, Džeki Dinoršio (Vin Dizel), kao osuđenik na 30 godina zatvora za prethodne zločine, optužen je, skupa sa 19 drugih optuženika u grupnom suđenju, da je bio član kriminalne grupe, optužene za 76 krivičnih dela. Za razliku od drugih optuženika, koji imaju branioce, Dinoršio odlučuje da se brani sam.

Dinoršio je prikazan kao simpatičan i duhovit, i celo suđenje je prožeto njegovom neozbiljnošću i olakim prihvatanjem celog procesa. Tužioci i branioci su podeljeni u mišljenju da li je to štetno ili korisno za njega i celu grupu, s obzirom da porota donosi konačnu odluku.

Radnja filma je zasnovana na stvarnom događaju, a u uvodu filma se navodi da je veliki broj citata iz sudskog procesa u filmu, doslovno preuzet iz zapisnika pravog sudskog procesa.

Film je imao jako malu zaradu u bioskopima.

U avgustu 1985. godine, vlasti Nju Džersija su optužile Antonija Aćetura, Martina i Majkla Taćeta, i još 18 osoba koje su vodile odeljak njujorške mafijaške porodice Lukeze u Nju Džersiju, za veliki broj kriminalnih aktivnosti. Iako se smatralo da je to prvi put u SAD da se cela kriminalna porodica optuži u jednom sudskom procesu, pokazalo se da je u pitanju samo jedan odeljak mafijaške porodice Lukeze. Zahvaljujući trudu grupe branilaca, međutim, ova grupa je zvanično prepoznata kao zasebna i nezavisna kriminalna porodica.

Slučaj je stavljen pred sud u novembru 1986, na osnovu optužnice od 65 stranica teksta. Suđenje je započeto u martu 1987. pred federalnim sudom u Hobokenu, a završeno 26. avgusta 1988. U Hobokenu je, po završetku suđenja, zvanično potvrđeno da je ovo suđenje, „SAD protiv Antonija Aćetura i ostalih“, bilo najduže suđenje kriminalu od svih zabeleženih u federalnim sudovima države.

Porota je oslobodila sve optužene. Nakon 10 godina istraživanja, ovo suđenje, koje je trajalo oko 20 meseci, proizvelo je 240 zapisnika, koji su obuhvatali preko 35000 strana teksta, i 850 materijalnih dokaza. Svedočilo je preko 75 svedoka. Cela procedura je koštala državu više miliona dolara, a suđenje je bilo zasnovano na tek uvedenom zakonu o organizacijama umešanim u reketiranje i korupciju (RIKO; engl. RICO, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

Đakomo Dinoršio, koji je bio jedan od 20 optuženika, a koji je prikazan kao glavni lik u ovom filmu, pušten je iz zatvora 23. septembra 2002. godine, nakon odsluženih 17,5 godina od prvobitnih 30, na koliko je osuđen za prethodne zločine. Preminuo je 14. novembra 2004. godine, tokom snimanja filma. Da bi tumačio njegov lik, glumac Vin Dizel je morao da se ugoji 15 kilograma prije početka snimanja.

Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:2006
Reziser:Sidney Lumet
Scenario:Sidney Lumet
Uloge:Vin Diesel, Peter Dinklage, Ron Silver
Uzrast:R
Studio: Yari Film Group Releasing
Zemlja:Nemačka
Jezik:Engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...