•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Batman (1989)

Batman je ekranizacija istoimenog stripa DC Comicsa iz 1989. reditelja Tima Burtona. U glavnim ulogama nastupili su Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger i Robert Wuhl. Film je prvi nastavak iz filmskog serijala o Batmanu Warner Brothersa koji prati Brucea Waynea kako počinje vezu s Vicki Vale (Basinger). Ali, glavna preokupacija filma je uspon moćnog zlikovca poznatog kao Joker (Nicholson).

Michael Uslan i Benjamin Melniker otkupili su prava na film o Batmanu od DC Comicsa 1979. pa su angažovali Toma Mankiewicza da napiše scenario. Producenti Jon Peters i Peter Gruber su se pridružili produkciji. Pre nego je Burton angažovan za reditelja, scenario su doradili Steve Englehart i Julie Hickson. Kandidati za ulogu Batmana bili su mnogi glumci sa A-liste, dok je Nicholson prihvatio ulogu Jokera pod raznim strogim uslovima koji su diktirali visinu honorara, procenat od ukupne zarade i njegov raspored snimanja.

Snimanje je obavljeno u Pinewood Studiosu od oktobra 1988. do januara 1989., gde je scenograf Anton Furst dizajnirao Gotham City s raznim arhitektonskim stilovima kako bi izbegao identifikaciju s raznim američkim megapolisima. Zamišljeni budžet od 30 miliona dolara ubrzo je probijen do 48, dok je štrajk Američkog udruženja scenarista iz 1988. prisilio scenaristu Sama Hamma da napusti set. Za nepotpisane prerade su se pobrinuli Warren Skaaren, Charles McKeown i Jonathan Gems, a iz scenarija je izbačen lik Dicka Graysona.

Batman je bio komercijalni i kritički uspeh i drugi najuspešniji film snimljen prema stripu DC-a. Film je bio nominovan za mnoge nagrade na 62. dodeli Oscara, 47. dodeli Zlatnih globusa i Nagrada Saturn. Film je podstakao animiranu i filmsku seriju. Producenti Uslan i Melniker 1992. su podneli sudsku tužbu budući da nisu dobili svoj deo od ukupne zarade filma na tržištu.

S dolaskom 200.godišnje parade, Gotham City je u čvrstom stisku kriminalnog bossa Carla Grissoma. Uprkos velikim naporima tek izabranog okružnog tužitelja Harveyja Denta i policijskog načelnika Jamesa Gordona, policija ostaje korumpirana. Novinar Alexander Knox i fotoreporterka Vicki Vale počnu istraživati istinu iza glasina o tajnovitom osvetniku odevenom u kostim šišmiša koji je počeo zastrašivati kriminalce širom grada.

Vale i Knox odlaze na dobrotvornu priredbu na imanje milijardera Brucea Waynea koga osvaja Vickin šarm. Iste noći, Grissomova desna ruka, Jack Napier, biva poslat u fabriku hemikalija kako bi uklonio dokaze o umešanosti svog šefa. Nakon što policija dobije anonimnu dojavu o provali u tvornicu i dođe ga uhititi, Napier shvati da mu je šef smestio zbog afere s njegovom ljubavnicom. Usred obračuna stiže Batman i onesposobi Napierove plaćenike; pokuša uhvatiti Napiera, ali ovaj padne u rezervoar sa otrovnim otpadom. Preživljava, ali hemikalije ga doživotno deformišu dok mu se lice smrznulo u večni smešak. Postaje "Joker"...

Za ulogu Batmana kandovali su se Mel Gibson, Dennis Quaid, Kevin Costner, Harrison Ford, Charlie Sheen, Pierce Brosnan, Tom Selleck i Bill Murray. Gibson je odbio ulogu rekavši: "Jednostavno nisam hteo nositi onaj kostim." Tim Burton je bio pod pritiskom da angažuje neku akcionu zvezdu, ali on je hteo nepoznatog glumca, kao što je to učinio Richard Donner kad je za Supermana - angažovao je Christophera Reevea. Jon Peters je hteo Michaela Keatona tvrdeći kako on poseduje željene kvalitete. Kako je sarađivao s Keatonom u filmu Beetlejuice, Burton je pristao.

Za ulogu Jokera figurisali su Tim Curry, Willem Dafoe, David Bowie i James Woods. Jack Nicholson je bio izbor još od 1980. Peters je kontaktirao Nicholsona još 1986., tokom snimanja Veštica iz Eastwicka. Za njega je pripremljen poseban ugovor. U njemu je tačno određen broj slobodnih sati koje je imao na raspolaganju od trenutka kad napusti set do vremena kad se treba vratiti na snimanje. Nicholson je zahtevao da se sve njegove scene snime u roku od tri nedelje, ali se raspored odužio na 106 dana. Nicholson je takođe zahtevao prepravke scenarija i honorar od 6 miliona dolara, kao i veliki procenat od ukupnog profita filma na box officeu. Honorar mu je navodno narastao do 50 miliona dolara. Ulogu Vicki Vale originalno je dobila Sean Young, ali se ozledila tokom snimanja. Burton je za zamenu predložio Michelle Pfeiffer, ali Keaton je, koji je bio u vezi s glumicom, smatrao kako bi to bilo nezgodno. Peters je predložio Kim Basinger s kojom je tada bio u vezi. Osim toga, Peters je zahtevao prepravke scena u kojima se pojavljuje Basinger. Pfeiffer je u nastavku glumila Ženu mačku.

Anton Furst je dizajnirao poster koga je nazvao "evokalnim, ali sveprisutnim. Na njemu se nalazi samo Bat-simbol." Raniji dizajni su "imali reč 'Batman' napisanu u stilu RoboCopa ili Conana barbarina".

Tokom produkcije, Peters je u Wall Street Journalu pročitao da su obožavatelji stripa nezadovoljni izborom Michaela Keatona. Peters je umesto odgovora požurio s prvim trailerom koji se prikazivao u hiljadama bioskopa tokom Božića. Trailer je bio jednostavni spoj nadrealnih scena bez muzike. Stvorio je ogromno zanimanje za film.

U mjesecima pre premijere Batmana u junu 1989., javio se popularni fenomen nazvan "Batmania". Tima Burtona je tp lično "iritiralo". U tom periodu su se prodavali razni artikli povezani s Batmanom, a profit je premašio 750 miliona dolara. Kultni redatelj i strip scenarista Kevin Smith se prisetio, "To leto je bilo strašno. Nisi se mogao okrenuti da ne vidiš Bat-signal negde okolo. Ljudi su radili frizure prema tom modelu. Bilo je to leto šišmiša i ako ste bili obožavatelj Batmana bilo je prilično uzbudljivo." Novelizaciju filma napisao je Craig Shaw Gardner.

Batman je premijerno prikazan 23. juna 1989., zaradivši u 2194 bioskopa 40,49 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja. Film je na kraju u Severnoj Americi zaradio oko 251,2 miliona dolara i oko 160,15 u ostalim zemljama. Batman je bio prvi film koji je u prvih deset dana nakon premijere zaradio 100 miliona dolara. Bio je to najuspešniji film temeljen na stripovima DC-a, sve do 2008. i Viteza tame, i 42. najuspešniji svih vremena u Severnoj Americi. Iako je film Indiana Jones i poslednji krstaški pohod zaradio najviše u svetu 1989., Batman ga je uspeo nadmašiti u Severnoj Americi, a u daljnjoj VHS distribuciji je zaradio preko 150 miliona dolara.

Batman je od nekih kritikovan kao "previše mračan". Mnogi kritičari su smatrali kako je Burton više bio zainteresovan za Jokera, a ne Batmana u smislu karakterizacije i ukupnog vremena na ekranu. Fanovi stripova reagovali su negativno na scenarijo prema kojem Joker ubija Thomasa i Marthu Wayne. U stripovima, odgovoran je Joe Chill. Prince-ove pesme su kritikovane kao "neadekvatne". Dok je Burton izjavio kako mu ne smetaju njegove pesme, nije bio preterano oduševljen njihovim korišćenjem u filmu. Smontiravši konačnu verziju filma, Burton je primetio, "ima delova koji mi se sviđaju, ali je s vremena na vreme bilo dosadno". Kritičari su uglavnom film ocenili "gledljivim".

Anton Furst i dizajner setova Peter Young osvojili su Oscar za najbolju scenografiju. Nicholson je bio nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu. Britanska akademija filmskih i televizijskih umetnosti nominovala je Batmana u šest kategorija (scenografija, vizualni efekti, kostimografija, šminka, zvuk i sporedni glumac za Nicholsona), ali film nije osvojio nijednu. Nicholson, Basinger, odeljenje za šminku i kostimograf Bob Ringwood su bili nominovani za Nagradu Saturn. Sam film je bio nominovan za najbolji fantastični film.

Uspeh Batmana nagnao je Warner Bros. Animation da osmisle animiranu seriju. Suautor serije Bruce Timm je izjavio kako je art deco dizajn televizijske serije inspirisan filmom. Timm je komentarisao, "naše serije nikad ne bi ni bilo da nije bilo filma." Batman je pomogao i u stvaranju filmskog serijala o Batmanu koji je završio s filmom Batman i Robin. Serijal je kasnije oživljen filmom Batman: Početak.

Žanr:akcija, fantazija
Godina:1989
Reziser:Tim Burton
Producent:Peter Guber, Jon Peters, Michael Uslan, Benjamin Melniker
Scenario:Bob Kane, Sam Hamm
Uloge:Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger
Uzrast:PG-13
Award:Oscar, 8 nagrada i 20 nominacija
Box office:411.3M USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.warnervideo.com/batmanmoviesondvd/
Jezik:Engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...