•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dangerous Liaisons (1988)

Opasne veze (engl. „Dangerous Liaisons“) je američka kostimirana drama iz 1988. snimljena po epistolarnom romanu Šoderloa de Lakloa iz 1782. Događanja u filmu pratimo kroz pisma dva glavna lika: markize de Mertej i vikonta de Valmona, dok pisma ostalih služe kao dopuna i doprinos emotivnoj dubini romana. Film je bio nominovan za sedam Oskara, između ostalih i za Oskar za najbolji film, a osvojio je tri: Oskar za najbolji adaptirani scenario, Oskar za najbolji kostim i Oskar za najbolju scenografiju. Glen Klous je bila nominovana za Oskar za najbolju glavnu, a Mišel Fajfer za Oskar za najbolju sporednu glumicu, ali nijedna nije osvojila nagradu. Fajferova je za ulogu u filmu bila nagrađena nagradon BAFTA.

Film je snimljen u Francuskoj, a neki delovi u Versajskom dvorcu. Za muziku za film odabrana su dela Vivaldija, Baha, Hendla i Gluka.

Markiza de Mertej, jedna od najmoćnijih i najlukavijih plemkinja iz Pariskog visokog društva, moli svog prijatelja (i bivšeg ljubavnika), zgodnog ali bezosećajnog vikonta de Valmona da zavede mladu Sesil Volanž, koja je obećana markizinom bivšem mužu. Markiza želi da mu se osveti tako što će, zahvaljujući njoj, Sesil pre braka spavati sa muškarcem. Vikont na početku odbija markizinu zamisao jer želi da se u potpunosti posveti osvajanju lepe madam de Turvel, koja živi na selu, u kući njegove tetke. Međutim, kada sazna da je Sesilina majka, gospođa Volanž poslala pismo madam de Turvel u kome je savetuje da se kloni vikonta zbog njegovih mnogobrojnih afera, on odlučuje da joj se osveti baš tako što će spavati sa njenom kćerkom, odnosno poslušati markizu de Mertej. Iskoristiće i činjenicu da je Sesil zaljubljena u svog učitelja klavira, mladog i naivnog Dansenija, tako što će se ponuditi da im prenosi pisma, u čijem će pisanju učestvovati i markiza de Mertej, kao Dansenijeva zaštitnica. Ubrzo, Valmon ulazi u sobu kod Sesil... Šta će dalje biti videćete ako pogledate ovaj izuzetno zanimljiv film.

Žanr:drama, romansa
Godina:1988
Reziser:Stephen Frears
Scenario: Christopher Hampton
Uloge:Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer
Uzrast:R
Award:Osvojena 3 oskara
Studio: Lorimar Film Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...