•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Memento (2000)

Memento je misteriozni triler iz 2000. godine u režiji Christophera Nolana, a baziran je na kratkoj priči njegovog brata Jonathana pod imenom Memento Mori. Glavne uloge igraju Guy Pearce, Carrie-Anne Moss i Joe Pantoliano.

Film je dobio brojne pohvale od strane kritičara i publike, a osvojio je i nominaciju za Zlatni globus u kategoriji za najbolji scenario, i dve nominacije za Oscar u kategoriji za najbolji scenario i montažu.

U svojoj standardnoj verziji film prikazuje događaje redosledom obrnutim od hronološkog, ali u nekim je državama moguće nabaviti i posebno DVD izdanje na kojem se nalazi i verzija u kojoj je moguće gledati događaje hronološkim redosledom.

Film prati pogled na svet iz gledišta Leonarda Shelbyja, koji je u pokušaju da spreči ubistvo svoje supruge zadobio tešku povredu glave, što je rezultiralo pojavom anterogradne amnezije. Leonard je zbog toga u nemogućnosti da formira nova sećanja i seća se samo događaja koji su se dogodili pre nego što je zadobio povredu. U nastojanju da upamti sadašnje događaje vodi beleške, snima fotografije Polaroidom i tetovira se najvažnijim činjenicama koje mora upamtiti. Leonardov cilj je osvetiti se čoveku koji je silovao i ubio njegovu ženu i zbog toga beleži sve podatke koji bi ga mogli dovesti do njega.

Pre zadobijene povrede, Leonard je bio snalažljiv istražitelj jedne osiguravajuće kuće i imao je sposobnosti da prepozna ljude koji lažu. Njegov prvi veći slučaj bio je onaj sa Sammyjem Jankisom, žrtvom gubitka kratkoročnog pamćenja. Koristeći seriju naizgled jednostavnih testova baziranih na instinktu, a ne pamćenju, Leonard je došao do zaključka da Sammy lažira svoj gubitak pamćenja, pa mu je onemogućeno dobijanje osiguranja. Nakon tog događaja, Sammyjeva supruga, koja je bila dijabetičarka, ili iz verovanja da je njegovo stanje duševno i da ga se može osloboditi ili iz nastojanja da počini samoubistvo, više je puta u razmacima od nekoliko minuta tražila da joj da injekciju insulina. Budući da nije bio u mogućnosti upamtiti događaje otpre nekoliko minuta, Sammy ju je predozirao insulinom od koga umire...

Memento je premijerno prikazan 5. septembra 2000. na filmskom festivalu u Veneciji. Film je dobio brojne pohvale od strane kritičara i publike i dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i Oskara za najbolji scenario i najbolju montažu.

Žanr:misterija, triler
Godina:2000
Reziser:Christopher Nolan
Scenario:Christopher Nolan
Uloge:Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
Uzrast:R
Award:46 osvojenih
Studio: Newmarket Capital Group
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:113 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila