•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rock 'n' Roll High School (1979)

Rock 'n' Roll High School je muzička komedija Rogera Cormana, reditelja Allana Arkusha i punk rock sastava Ramones iz 1979.

Glavne uloge u filmu igraju P. J. Soles, Vince Van Patten i Clint Howard. Darby Crash i Lorna Doom iz punk rock sastava The Germs, takođe igraju u filmu. Film je na tržište izašao pod etiketom "Hoće li tvoja škola biti sledeća?".

Srednja škola "Vince Lombardi" počinje gubiti osnovna načela edukacije, jer učenici sve više vremena provode slušajući rock and roll, ignorišući tako svoje obrazovanje. Njihov predvodnik Riff Randall (P.J. Soles), veliki je obožavatelj punk rock sastava Ramones. On po tri dana čeka da kupi ulaznicu za Ramonesov koncert kako bi se sreo sa Joeyom Ramoneom i uručio mu pesmu što ju je napisao za sastav "Rock N' Roll High School".

Kada Principal Togar (Mary Woronov), uzima karte koje su daleko od pozornice, Riff i njegov najbolji prijatelj Kate Rambeau (Dey Young), moraju pronaći drugi način kako bi se susreli sa svojim herojima i pomogli im da pobede na radijskom takmičenju. Kada Miss Togar i grupa roditelja pokušaju da spale veliku količinu rock snimaka, učenici preuzimaju srednju školu i pridružuju se Ramonesima, koji su postali počasni polaznici škole. Tom prilikom je pozvana policija sa zahtevom da isprazni školu, što su i učinili dok nije čitava eksplodirala.

Izvršni producent Corman tražio je verziju "divljeg mladenačkog" filma iz '50-ih i '60-ih da oseti kako bi najbolji način da se dođe do gledanosti krajem '70-ih, bila popularna muzika u to vreme. Produkcija se zasnivala na priči Allana Arkusha i Joea Dantea. U septembru 1977. Richard Whitley i Russ Dvonch (oboje sa tek završenom filmskom školom), odlaze u Cormanov ured kako bi tražili posao. Kako su tada imali sreće, mnogima se svideo njihov studentski film dok su ga prikazivali u predvorju. Pošto su dobili simpatije uručene su im originalne skripte pod nazivom "Girl's Gym" od Josepha McBridea. Rečeno im je da prepišu bilo koje poglavlje kao ispit njihovog znanja. Whitley i Dvonch su položili test i dobili posao za pisanje scenarija iz kojega je kasnije nastao film Rock 'n' Roll High School.

Arkushi, zajedno sa Whitley i producentom Michaelom Finnellom, komentarišu sve o postanku filma na snimku koja se nalazi na DVD-u. Trojac nastoji zadržati jedan anegdotski način razmišljanja, ali se boje da će ih omesti određeni elementi koji se pojavljuju na ekranu. To im donosi prilične probleme u njihovoj priči ali takođe nastoje da dovedu svetlo na neki drugi ne toliko značajan način. Na primer, jedna od mnogih sekvenci na filmu, scena "paper plane", delimično je snimljena u režiji Zuckera Brothersa. Takođe otkriva da je Dante, koji je pomogao napisati scenarijo, dobio direktnu priliku za nekoliko filmova redom od Arkushia dok nije otišao iz komisije radi iscrpljenosti.

Međutim ne spominje zašto je film zasnovan u školi "Vince Lombardi High School", Wisconsin, a ne na temelju istinite priče. Rock 'n' Roll High School je bio odlično prihvaćen od publike, pa je 1990. snimljen i nastavak filma pod nazivom Rock 'n' Roll High School Forever. Međutim nije zabeležio uspeh kao original, verovatno iz razloga što je priča izmišljena i nije bazirana na stvarnosti.


Žanr:komedija, muzički
Godina:1979
Reziser: Allan Arkush
Scenario: Richard Whitley
Uloge:P.J. Soles, Vincent Van Patten, Clint Howard
Uzrast:PG
Studio: New World Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu