•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alphaville (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy) (1965)

Alphaville (fra. Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution) je francuski naučno-fantastični film noir iz 1965. koga je režirao Jean-Luc Godard. Iako spada u žanr naučne fantastike, film nema nijednog specijalnog efekta. Radnja se vrti oko detektiva Lemmy Cautiona koji na planetu Alphaville traži jednog naučnika.

Budućnost. Detektiv Lemmy Caution je stigao na planetu Alphaville i u hotelu se prijavio pod lažnim imenom Ivan Johnson. Grad (koji izgleda kao Pariz u 1960-im) i celu planetu kontroliše kompjuter Alpha 60 koji je zabranio ljudima da osećaju bilo kakve emocije, a logika je jedini način života. Caution je dobio tajni zadatak da pronađe profesora Von Brauna, kreatora Alpha 60. Ubrzo upozna devojku Nataschu, Von Braunovu ćerku, i zaljubi se u nju, ali ona nije u stanju voleti jer to nije logično. Caution biva uhapšen i odveden na ispitivanje kod Alphe 60. Tamo upotrebi svoje skriveno oružje; jezik poezije, koji zbuni logični kompjuter. Kada bude oslobođen, spozna da kompjuter planira osvoji celu galaksiju...

Jedna od glavnih tema priče je mehanizacija društva i odumiranje emocija (dehumanizacija). Uz to što je film snimljen na ulicama Pariza 1960-ih bez ikakvih specijalnih efekata ili futurističkih građevina, iako se odigrava u budućnosti, mogu se naznačiti poruke da bi ljudska budućnost mogla završiti kao njihova prošlost. Celi grad kontroliše kompjuter a svako slobodno razmišljanje ili emocija su zabranjeni, čime se simbolično govori o represiji i diktaturi. U jednoj sceni njihova Biblija se ispostavi kao običan rečnik. Glavni junak Caution se povremeno služi poetičnim jezikom, nečim što je izvan logike i što razumeju samo ljudi, a ne kompjuteri. Stoga to zbuni kompjuter Alpha 60 koji ga ispituje u jednoj skevenci. Caution se služi intuicijom, što kompjuter ne može shvatiti, i ne odgovora na pitanja samo sa da ili ne, u binarnom sistemu. Uz to se nadovezuje i sam Godardov filmski stil, koji ne sledi logiku ili pravila, nego teče intuitivno, apstraktno. Tu su i tragovi gnoseologije, i granice ljudskog i kompjuterskog znanja, ali i poruka da bi se čovek trebao osloboditi razmišljanja poput robota.

Kritika je većinom pozitivno ocenila “Alphaville”.

Žanr:drama, misterija, naučna fantastika
Godina:1965
Reziser:Jean-Luc Godard
Scenario:Jean-Luc Godard
Uloge: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio:Athos Films
Zemlja:France
Jezik:Francuski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...