•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cast Away (2000)

Izgnanik (eng. Cast Away) je američka drama iz 2000. godine koju je režirao Robert Zemeckis, a u kojoj je glavnu ulogu ostvario Tom Hanks. Hanks glumi radnika kompanije FedEx koji je nakon avionske nesreće zaglavio na nenaseljenom ostrvu negde u Južnom Pacifiku. Film opisuje njegove uspešne pokušaje preživljavanja na ostrvu koristeći ostatke avionskog prtljaga, kao i kasniji beg s istog i povratak u društvo. Tom Hanks je za svoj portret Chucka Nolanda osvojio nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge u drami. Takođe je zaradio nominaciju u kategoriji najboljeg glavnog glumca za prestižnu nagradu Oscar.

Film nije snimljen linearno. Tom Hanks se udebljao 22.5 kg tokom pretprodukcije kako bi više izgledao kao debeljuškasti, sredovečni muškarac. Nakon što je većina filma snimljena, produkcija je pauzirana na jednu godinu kako bi glumac mogao drastično da smrša i pusti kosu i bradu i da na taj način liči kao da je živeo godinama na pustom ostrvu. Tokom te godine pauze, Robert Zemeckis je iskoristio identičnu filmsku ekipu da snimi film Ispod površine.

Film Izgnanik snimljen je na ostrvu Monuriki, jednom od ostrva Mamanuca. Oni se nalaze u sklopu istoimenog arhipelaga koji se nalazi na obali Viti Levua, najvećeg ostrva države Fiji. Ostrvo je postalo turističko odredište nakon što je film pušten u bioskopsku distribuciju. Iako u filmu nakon njegovog povratka Kelly kaže Chucku da se ostrvo nalazi "600 milja južno od Cookovog ostrva", u stvarnosti ne postoji zemlja između južnog dela ostrva i Antarktika.

Producenti su napravili listu naizgled beskorisnih stvari koje će se nalaziti u paketima koje Noland otvara: haljina za zabavu, klizaljke, papiri za razvod, video trake i ostale sitnice. Listu su pokazali grupi stručnjaka za preživljavanje, a koji su odlučili kako će sve te stvari glavni protagonist na kraju upotrebiti u vlastitu korist.
Film Izgnanik uglavnom je dobio pozitivne ocene kritičara. Na popularnoj internet stranici Rotten Tomatoes film ima 90% pozitivnih kritika. Takođe, film je bio izrazito uspešan na box-officeu - ukupna svetska zarada je preko 420 miliona dolara.

Tom Hanks je za portret Chucka Nolanda osvojio nagradu Zlatni globus u kategoriji glavne muške uloge u drami. Za istu ulogu bio je nominovan u kategorijama najboljeg glavnog glumca na dodeli nagrada Oscar i BAFTA, a najzanimljivija nominacija dogodila se u kategoriji najboljeg filmskog para (Hanks i lopta Wilson) na MTV-jevoj dodeli nagrada.

Žanr:avantura, drama
Godina:200
Reziser:Robert Zemeckis
Scenario: William Broyles Jr.
Uloge: Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez
Uzrast:PG-13
Award:15 osvojenih
Studio: Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:143 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...