•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Michael Cimino

Michael Cimino (rođen 3. februara 1939.) je američki filmski reditelj.

Rođen je u New Yorku ili 16. snovembra 1943. (prema njegovoj ličnoj biografiji), ili 3. februara 1939. (što je verovatnije zbog datuma njegovih diploma).

Ciminova biografija je očigledni primer metoerskih uspona i padova viđenih u Hollywoodu sedamdesetih. Nakon dva scenaristička rada (na SF filmu Silent Running i filmu o Prljavom Harrjyu, Magmum Force), Cimino je krenuo da režira svoj prvi film, Thunderbolt i Lightfoot, kojeg je otkupila produkcijska kuća Clinta Eastwooda, Malpaso, a sami Eastwood je rekao kako ga on misli i režirati. Međutim, Cimino ga je nagovorio da mu prepusti režiju filma koji je postigao solidan uspeh na box-officeu u to vreme, a i danas uživa manji kultni status. Uz uspeh ovog filma, Cimino je imao pravo na jaču glumačku postavu i više umetničke slobode za svoj drugi film, Lovac na jelene (1978). Film je bio veliki kritički i komercijalni uspeh, a osvojio je Oscare, uključujući one za najboljeg reditelja i najbolji film.

Na temelju uspeha svog prethodnog filma, studio United Artists dao mu je slobodne ruke za njegov sledeći film, Vrata raja (1980). Film je nekoliko puta premašio budžet i ne samo da je studio umalo doveo do bankrota, nego je postao konačno upozorenje da se produkcije otimaju kontroli. Film je označio kraj ere tzv. Novog Hollywooda. Korporacija Transamerica, vlasnik studija United Artists, izgubila je poverenje u filmsku kompaniju i njegov menadžment pa ju je ubrzo prodala.

Film Vrata raja bio je takva box-office i kritička katastrofa da je ozbiljno poljuljao Ciminov ugled, a njegovi sledeći filmovi nikad više neće doživeti veći uspeh. Mnogi kritičari koji su hvalili Lovca na jelene postali su daleko više rezerviraniji prema filmu i Ciminu nakon Vrata raja.

Poslednjih godina mnogi kritičari su izjavili kako film uopšte nije tako loš kako se govorilo kad je tek objavljen. Zapravo, film je postao popularniji u Evropi te je otada kvalifikovan kao neshvaćeno remek-delo.

1984., nakon što nije uspeo završiti saradnju s rediteljem Herbertom Rossom, Paramount Pictures je iznenađujuće Ciminu ponudio režiju filma Footloose. Prema scenaristu Deanu Pitchfordu, Cimino je na čelu produkcije bio četiri meseca te radio sve ekstravagantnije zahteve u vezi scenografije i same produkcije. Konačno, Parammount je shvatio kako možda u rukama ima još jedna Vrata raja. Otpustili su Cimina, a film je dovršio Herbert Ross, kao što je to bilo originalno zamišljeno.

Ova epizoda, iako naizgled trivijalna, imala je snažan učinak na Ciminovu karijeru. Nakon Footloosea, u filmskoj industriji su na Cimina gledali kao na nekoga ko nije naučio lekciju Vrata raja. Zapravo, producenti su se bojali poveriti Ciminu režiju zbog njegovih mogućih rasipnih zahteva što bi rezultovalo novim debaklom. Zato je Hollywood okrenuo leđa Ciminu. Svi njegovi sledeći filmovi biće finansijski nezavisni, bez studijske produkcije.

Cimino je 1979. s United Artistsom potpisao ugovor za više filmova. Vrata raja bio je prva produkcija, ali većina ostalih filmova koji su trebali uslediti, nisu snimljeni zbog debakla ovoga. Cimino je nakon Vrata raja bio povezivan s više projekata, ali njegova je reputacija dovela do toga da ga uopšte nisu angažovali, a i onda kad bi, obično bi ga otpustili.

Cimino je napisao scenarijo za film Izvor, temeljen na romanu Ayn Rand. Napisao je 27 verzija scenarija koje su 1975. razmatrali u United Artistsu. Snimanje je trebalo početi nakon Vrata raja, ali je studio odbacio scenarijo.

Nakon toga je napisao scenarijo za film Psi rata s Christopherom Walkenom koji je trebao i režirati, ali je posle otpušten. Film je posle snimljen 1981., uz veliku promenu scenarija.

Zajedno s Jamesom Tobackom je napisao scenarijo Život i snovi Franka Costella te ga je ponudio trima različitim studijima (UA, Warner Bros. i Dino DeLaurentis), ali film nikad nije ušao u produkciju.

Perfect Strangers bila je ljubavna priča koju je napisao Cimino, a trebao režirati David Picker. Scenarijo je ušao u pretprodukciju, ali Paramount je odustao od projekta.

Nakon odustanka Davida Leana s produkcije Pobune na brodu Bounty, Cimino je preuzeo projekat, ali je otpušten nakon neuspeha s Vratima raja. Ironično, United Artists je pozvao Leana da preuzme režiju Vrata raja nakon što je film premašio budžet.

Cimino je originalno trebao biti redatelj SF klasika Dead Zone, ali ga je studio otpustio na nagovor Stephena Kinga zbog kreativnih nesuglasica.

Nakon toga dobio otkaz s režije filma Papa Greenwich Villagea. Režiju je preuzeo Stuart Rosenberg, a Cimino nije dobio nikakve zasluge.

Napisao je biografski scenarijo o Fjodoru Dostojevskom s Raymondom Carverom. Columbia Pictures je razmišljao o produkciji, ali to se ipak nikad nije dogodilo.

Cimino je adaptirao roman o francuskom biciklistu, a u filmu je trebao nastupiti Dustin Hoffman. Trebao se snimati 1985., ali produkcija je ipak otkazana.

Ciminova Godina zmaja, čiji su scenarijo adaptirali on i Oliver Stone iz romana Roberta Daleyja, prošla je mnogo bolje. Cimino je čak dobio počasnu titulu pukovnika na Tajlandu. Međutim, film je bio nominovan za pet nagrada Razzie, uključujući najgoreg reditelja i najgori scenarijo. Film je bio kritikovan i zbog stereotipa o kineskim Amerikancima.

2001. je Cimino objavio prvi roman, Big Jane.

Filmografija - režija:
2007 To Each His Own Cinema (segment "No Translation Needed")
1996 The Sunchaser
1990 Desperate Hours
1987 The Sicilian
1985 Year of the Dragon
1980 Heaven's Gate
1978 The Deer Hunter
1974 Thunderbolt and Lightfoot

Filmografija - scenarista:
2007 Il pianto della statua (short story "The Wind Sculpture")
1985 Year of the Dragon (screenplay)
1980 Heaven's Gate (written by)
1979 The Rose (uncredited)
1978 The Deer Hunter (story)
1974 Thunderbolt and Lightfoot (written by)
1973 Magnum Force (screenplay)
1972 Silent Running (written by / as Mike Cimino)

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...