•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Benicio del Toro

Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez (rođen 19. februara 1967.), portorikanski glumac i filmski producent, dobitnik Oscara.

Del Toro je rođen u San Juanu (u gradskoj četvrti Santurce), Portoriko; njegovi roditelji, Gustavo Adolfo del Toro Bermudez i Fausta Sanchez Rivera, bili su advikati. Ima starijeg brata, Gustava, koji je pedijatrijski onkolog. Odgojen je kao katolik pa je pohađao rimokatoličku školu u Miramaru u San Juanu. Kad mu je bilo devet godina, majka mu je umrla od hepatitisa. Kad mu je bilo trinaest, otac je preselio dva sina u Mercersburg, Pennsylvania, gde se del Toro upisao na Mercesburg Academy. Tamo je proveo adoloscentske dane i srednju školu.

Nakon mature je sledio očev savet i upisao ekonomiju na Kalifornijskom univerzitetu u San Diegu. Uspeh na izbornom predmetu, drami, ohrabrio ga je da odustane od studija i uči sa slavnim učiteljima glume Stellom Adler i Arthurom Mendozom u Los Angelesu, kao i u glumačkoj školi u New Yorku.

Del Toro krajem osamdesetih pojavljivao u manjim ulogama na televiziji, igrajući uglavnom nasilnike i dilere droge u serijama kao što su Poroci Miamija i NBC-jeva miniserija, Drug Wars: The Camarena Story. Nastupio je u manjoj cameo ulozi u Madonninom spotu iz 1987. "La Isla Bonita". Filmski debi ostvario je s Big Top Pee-wee i 007 filmu Dozvola za ubistvo, u kojem je 21-godišnji del Toro nastupio kao najmlađi glumac koji je glumio negativca u filmovima o Bondu. Iako su oba filma smatrana komercijalnim razočaranjima, del Toro se nastavio pojavljivati u filmovima kao što su Indian Runner (1991), Mesec od porculana (1991), Kristofor Kolumbo: Otkriće (1992), Money for Nothing (1993), Lice straha (1993) i Osveta na hollywoodski način (1994).

Karijera mu je dobila zamah ulogom u filmu Privedite osumnjičene iz 1995., gde je glumio mumljajućeg i duhovitog Freda Fenstera. Uloga mu je donela Nagradu Independent Spirit za najboljeg sporednog glumca i predstavila ga kao karakternog glumca. To mu je donelo nekoliko jačih uloga u nezavisnim i studijskim filmovima, uključujući ulogu Gasparea u Pogrebu (1996) Abela Ferrare i drugu uzastopnu Nagradu Independent Spirit za sporednog glumca za ulogu Bennyja Dalmaua u Basquiatu (1996) koji je režirao njegov prijatelj, umetnik Julian Schnabel. U visokobudžetnom trileru Obožavatelj je nastupio s Robertom De Nirom, a glumio je Juana Prima, harizmatičnu meksičku bejzbol zvezdu.

Za Strah i prezir u Las Vegasu, adaptaciju slavne knjige Huntera S. Thompsona, dodao je oko 18 kilograma kako bi glumio Dr. Gonza (ili Oscar Zeta Acosta), Thompsonova advokata. Del Torova izvedba je podelila kritiku i publiku. Iako je del Toro u intervjuima rekao kako je ovo bila jedna od njegovih lošijih uloga u karijeri, nadrealistički film Terryja Gilliama je tokom godina stekao kultni status. Vrativši se sa samovoljne dvogodišnje pauze nakon Straha i prezira, del Toro se 2000. vratio s četiri izvedbe u četiri mainstream filma. Prvi je bio Ubiti je lako, kriminalistička priča na kojoj je opet radio sa scenaristom filma Privedite osumnjičene Christopherom McQuarriejem. Nekoliko meseci posle, našao se među prvoklasnom glumačkom postavom u Trafficu Stevena Soderbergha, kompleksnom seciranju severnoameričkih narko-ratova. Kao Javier Rodriguez - meksički granični policajac koji pokušava ostati pošten među korupcijom i prevarama ilegalne prodaje droge - del Toro, koji je većinu rečenica govorio na španskom, dao je takvu izvedbu koja je dominirala filmom i donela mu prvi Oscar za najboljeg sporednog glumca.

Njegova hvaljena uloga odnela je sve veće nagrade kritike 2001., kao i Zlatni globus i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca. Osim priznanja kritike, Traffic je postigao veliki komercijalni uspeh, što je del Toru prvi put u karijeri donelo pravi hollywoodski honorar. Dok se Traffic još prikazivao u bioskopima, još dva del Torova filma su objavljena krajem 2000. i početkom 2001. Imao je manju ulogu kradljivca dijamanata Franky Četiri Prsta u komediji Guya Ritchieja Zdrpi i briši, dok je u Zakletva Seana Penna glumio retardiranog Indijanca.

Sva ova pažnja donela mu je status seks simbola. Časopis People ga je uvrstio na popis 50 najlepših ljudi na svetu. Dok mu je izgled donio poređenja s Marlonom Brandom i Jamesom Deanom, u šali je nazivan "španskim Bradom Pittom". 2003. se pojavio u dva filma: u Lovini, s Tommyjem Lee Jonesom, i drami 21 gram, sa Seanom Pennom i Naomi Watts. Za tu ulogu je ponovno nominovan za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Zapažene uloge ostvario je u filmskoj adaptaciji crtanog romana Franka Millera Sin City, koju je režirao Robert Rodriguez, i Things We Lost in the Fire, engleskom debiju proslavljene danske rediteljice Susanne Bier.

Del Toro je 2001. postao četvrti dobitnik Oscara za ulogu lika koji većinom govori na stranom jeziku (većina njegovih dijaloga bila je na španskom). Sophia Loren, Robert De Niro i Roberto Benigni su ostalih troje. Osim toga, del Toro je i treći portorikanski glumac koji je osvojio Oscara. Drugih dvoje su Jose Ferrer i Rita Moreno. Dodela na kojoj je osvojio nagradu bila je prva u kojoj su dva glumca rođena u Portoriku bila nominovana u istoj kategoriji (drugi je bio Joaquin Phoenix za ulogu u Gladijatoru).

Filmografija:
2014 How the Light Gets In (rumored) (announced)
2014 Paradise Lost (pre-production)
2014 Agent: Century 21 (pre-production)
2013 Jimmy Picard (post-production)
2013 Untitled Terrence Malick Project (rumored) (post-production)
2012 Savages: The Interrogations (video short)
2012 Savages
2010 Somewhere
2010 The Wolfman
2008 Che: Part One
2008 Che: Part Two
2007 Things We Lost in the Fire
2005 Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula (short)
2005 Sin City
2003 21 Grams
2003 The Hunted
2001 The Pledge
2000 Traffic
2000 The Way of the Gun
2000 Snatch.
1998 Fear and Loathing in Las Vegas
1997 Excess Baggage
1997 Joyride
1996 The Funeral
1996 The Fan
1996 Basquiat
1995 The Usual Suspects
1995 Fallen Angels (TV series)
1994 Tales from the Crypt (TV series)
1994 Swimming with Sharks
1994 China Moon
1993 Fearless
1993 Huevos de oro
1993 Money for Nothing
1992 Christopher Columbus: The Discovery
1991 The Indian Runner
1990 Madonna: The Immaculate Collection (video)
1990 Drug Wars: The Camarena Story (TV mini-series)
1989 Licence to Kill
1988 Big Top Pee-wee
1987 Private Eye (TV series)
1987 Miami Vice (TV series)
1987 Shell Game (TV series)

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...