•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Umro tvorac Yode i Jabbe the Hutta

Stuart Freeborn, pionir i legenda filmske maske koji je kreirao Yodu i Chewbaccu iz 'Ratova zvezda', umro je u 98. Godini

Produkcija Lucasfilm potvrdila je saopštenjem ove srede kako je Stuart Freeborn preminuo i iza sebe ostavio nasleÄ‘e nezaboravnog doprinosa.

Redatelj 'Ratova zvezda' George Lucas izjavio je kako je Freeborn već bio legenda filmske maske kada je poÄeo da radi na 'Ratovima zvezda'.

„Sa sobom je doneo ne samo godine iskustva nego i bezgraniÄnu kreativnu energiju“, rekao je Lucas. „Njegova umetnost će živeti zauvek u likovima koje je stvorio. Bića koja je stvorio u 'Ratovima zvezda' nove generacije će drugaÄije interpretirati, ali će i dalje biti ono što je Stuart stvorio za originalne filmove.“

U šest decenija karijere na filmu Freeborn je radio na mnogim klasicima, ukljuÄujući '2001: Odiseju u svemiru' Stanleyja Kubricka i 'Doktoru Strangelovu' u kojem je Petera Sellersa transforimisao u više likova.

RoÄ‘en je u Londonu 1914., filmsku karijeru zapoÄeo je tridesetih godina prošlog stoleća saraÄ‘ujući sa rediteljem Alexaderom Kordom i uÄeći veštinu šminkanja na brojnim zvezdama meÄ‘u kojima su bile Marlene Dietrich i Vivien Leigh.

Ali njegov rad će se najviše pamtiti po likovima iz 'Ratova zvezda' - Chewbacci, Jabba the Huttu i Jedi masteru Yodu. Irvin Kershner,koji je režirao film 'Imperija uzvraća udarac' kazao je kako je Freeborn neke vlastite karakteristike uneo u Yodu iako se veruje da je Yodin izgled delom bio inspirisan Albertom Einsteinom, piše Huffington Post.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...