•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Štrumpfovi

Štrumpfovi (fr. Les Schtroumpfs) je belgijski strip o malim plavim bićima koja žive u šumi. Njihov autor je belgijski crtač stripova, Pjer Kulifor poznatiji kao Pejo (fr. Pierre Culliford, Peyo).

Štrumpfovi su se prvi put pojavili u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija (fr. Johan y Pirluit), pod imenom Flauta sa šest rupa (fr. La flûte à six trous). Zatim se ta ista epizoda pojavila 1958. godine u časopisu Spiro (fr. Spirou) pod promenjenim nazivom, Flauta šest Štrumpfova (fr. La flûte à six schtroumpfs). Ponovo će se pojaviti tri puta u avanturama Žoana i Pirluija pre nego što su dobili svoj sopstveni mini-strip u Spirou 1959. Od tog momenta, Štrumpfovi počinju da se sve više uobličavaju i svaki od njih dobija svoj lični karakter tako da je bilo sve lakše razlikovati ih.

Crtani filmovi sa Štrumpfovima kao glavnim junacima prvi put su se pojavili u Belgiji, šezdesetih godina prošlog veka. U periodu između 1961. i 1967. godine emitovano je ukupno 10 epizoda u trajanju po 20 minuta, većina u crno-beloj tehnici, koje su bile zasnovane na originalnim stripovima. Godine 1965, u belgijskim bioskopima prikazan je i crno-beli film "Avanture Štrumpfova" (fr. Les Aventures des Schtroumpfs), koji se sastojao od pet epizoda crtane serije, nastalih u prethodnim godinama.

Prvi pravi dugometražni crtani film o Štrumpfovima, "Štrumpfovi i čarobna frula" (fr. La flûte à six schtroumpfs), premijerno je prikazan 25. juna 1976. godine, na 48. rođendan tvorca Štrumpfova Pejoa. Ovaj film je bio zasnovan na originalnoj epizodi stripa Žoan i Pirlui, u kojoj se Štrumpfovi prvi put pojavljuju. Originalna verzija je bila na francuskom jeziku, a 1983. godine, u jeku popularnosti crtane serije u Americi, sinhronizovan je i na engleski jezik.

Kao crtana serija, pojavili su se u produkciji Hana i Barbera. Snimljeno je 256 crtanih filmova u trajanju od po 30 minuta, u periodu od 1981. do 1990. Nagrađeni su Emijem 1983. u kategoriji crtanog filma.

Likovi:
Veliki Štrumpf vođa Štrupfova i prepoznatljiv je po svojoj crvenoj odeći i bujnoj sedoj bradi. Mnogo je stariji od svih Štrumfova, osim Deke i Bake Štrumpf. Štrumfovi se obraćaju Velikom Štrumpfu kada su u nevolji. Veliki Štrumpf je vešt u pravljenju napitaka i bacanju čini.

Štrumpfeta je ženski Štrumf koju je od gline stvorio zli čarobnjak Gargamel da mu pomogne da zarobi Štrumpove. Prvobitno je imala crnu kosu, ali je postala plavuša kada ju je Veliki Štrumpf pretvorio u pravog Štrumpfa.

Kefalo smatra sebe najinteligentnijim Štrumpfom i stručnjakom za sve, iako je njegovo stvarno znanje upitno u najboljem slučaju, a njegovi pokušaji često dovode do još više problema. On je pomoćnik Velikog Štrumpfa, zbog čega misli da je drugi po važnosti. Lako prepoznatljiv po velikim naočarima koje nosi. Kefalo zapisuje svoje doživljalje i misli u tomove knjiga pod nazivom „Citati Štrumpfa Kefala“. Štrumpfovi najčešće reaguju na njegova pametovanja tako što ga bukvalno izbace iz sela. Njegov najbolji prijatelj je Trapa.

Mrgud je cinična prznica među Štrumpfovima. Njegova uzrečica je "Mrzim (nešto što je neko prethodno pomenuo)". Mrgud obično ima mrzovoljan pogled lica. U stripovima, on je prvobitno bio normalan Štrumpf, koji se promenio kada ga je ujela „bzz“ muva. U crtanoj seriji, Mrgud je oduvek bio prznica. Uprkos svojoj mrzovolji, Mrgud ima meko srce za Bebu Štrumpf i Štrumpfiće.

Trapa je smotani, ali prijateljski nastrojen Štrumpf. Njegov najbolji prijatelj je Kefalo. Odlikuje ga široka odeća, koja još više doprinosi njegovoj trapavosti (njegovo odelo je normalno u stripu). Njegov hobi je sakupljanje kamenja.

Gruber je neverovatno snažan i često radi mnogo teške poslove u selu. Ima tetovirano srce koje je probodeno strelom na svom ramenu. Njegova omiljena zanimacija je dizanje tegova, a takođe često išutira Kefala iz sela. Njegov najbolji prijatelj je Munđa.

Gricko je kuvar. Prepoznatljiv je po svojoj kuvarskoj kapi. Omiljena Grickova aktivnost je pripremanje poslastica, koje najčešće sam pojede. U stripovima likovi kuvara i proždrljivog Štrumpfa su razdvojeni.

Licko je narcisoidni Štrumpf, zaljubljen u samog sebe. Prepoznatljiv je po cvetu na svojoj kapi i ogledalu koje nosi da se ogleda u njemu.

Munđa (Kuckalo) je glavni majstor u selu, poznat po svojim tehničkim izumima. Prepoznatljiv je po tome što nosi kombinezon, vizir na kapi i olovku za uvetom. Najbolji prijatelj mu je Gruber. U najnovijoj sinhronizaciji na srpski, Munđa je poznat i kao Čekićar.
Mazalo Mazalo je slikar sa Francuskim naglaskom. On svoje radove gotovo uvek nazove Remek Delom.

Škrabalo je pesnik, a Štrumpfeta ga je u jednoj epizodi okarakterisala kao jedinog Štrumpfa koji može da je usreći.

Snevko je Štrumpf koji živi u svom svetu mašte. Najpoznatiji je po epizodi u kojoj postaje Astroštrumpf i posećuje fiktivnu drugu planetu. U stripu on nema ime, već ga zovu "Štrumpf koji nije kao drugi", dok je u crtanoj seriji često prikazan kao kapetan broda Štrumpf II.

Gurko je veseli Štrumpf koji obožava da smišlja šale i trikove. On skoro uvek koristi istu šalu: kutiju ukrašenu mašnom koju ponudi svojim žrtvama kao iznenađenje ili poklon. Kutija eksplodira kada je primalac otvori, oslobođajući puno dima koji pocrni žrtvino lice.

Svirko je Štrumpf koji obožava da svira svoju trubu, iako nije nimalo uspešan i nervira ostale Štrumpfove.

Na području bivše SFRJ od 1983. godine, prikazivali su se u više navrata sinhronizovani crtani filmovi. Prvobitnu sinhronizaciju za područje Srbije obradila je TV Beograd, a glasove Štrumpfovima pozajmili su Slavko Simić, Mića Tatić, Tamara Pavlović, Ljubiša Bačić, i drugi poznati srpski glumci. Najpoznatiji Štrumpfovi u srpskoj varijanti bili su: Veliki Štrumpf, Štrumpfeta, Kefalo, Trapa, Licko, Munđa, Gruber, Mrgud, Gricko, Luftika, Mazalo, Škrabalo i Gurko. Od 2011. godine, aktuelna je nova sinhronizacija, u režiji Dragana Vujića, koji je takođe pozajmio glas Gargamelu.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...