•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Decameron (Il Decameron) (1971)

Dekameron (ital. Il Decameron) je liberalna italijanska pustolovna humoristička drama iz 1971. koju je režirao Pier Paolo Pasolini, a kome je to 13. film. Radi se o ekranizaciji istoimenog romana koga je napisao Giovanni Boccaccio. Od 100 originalnih novela, za film je odabrano 9 priča koje slave mladost i uživanje u životu.
14. vek. Mladi sicilijanac Andreuccio u Napulju sretne podlu ženu koja ga prevarom uveri da je ona njegova izgubljena sestra. Ona ga odvede u svoju kuću, i kada se on skine kako bi mogao zaspati, opljačka ga i izbaci van. Ali Andreuccio tada sretne dva pljačkaša grobova te se obogati... Žena u vazi skriva ljubavnika od svog supruga koji se ranije vratio kući... Veoma zao čovek odlazi u selo kako bi pokupio poreze, ali se razboli i na samrti sveštenicima ispriča lažnu ispoved o tome kako je bio jako plemenit, a ovi poveruju pa ga nakon smrti proglase svecem... Neki siromašni mladić glumi da je nem te tako dobija posao vrtlara u samostanu. Ali opatice su čule da je spolni odnos najveći užitak pa odluče sve spavati sa mladićem pošto misle da on ionako ne bi mogao nikome reći jer ne zna govoriti. Ali njemu je ubrzo to previše posla pa progovori da ga puste na miru...
Slikar pravi fresku u crkvi... Devojka Caterina postavi svoj krevet na otvorenom krovu kako bi ju mogao posetiti dečko. S njim izgubi devičanstvo, a ujutro ih ulove roditelji... Trojica braće se žele osvetiti ljubavnika njihove sestre... Sveštenik želi zavesti ženu svog prijatelja. Zato ga prevari da će mu ženu po danu pretvoriti u mazgu kako bi mu pomogao na farmi a po noći natrag u suprugu. Naravno, po danu mu nabavi mazgu a ženu planira za sebe... Dvoje religioznih prijatelja naprave dogovor – onaj koji umre prvi će se javiti onom drugom da javi kako je nakon smrti. Jedan zaista umre i kao duh se vrati ovom drugom te mu kaže da polni odnos nije greh, na što ovaj sretno potraži ženu.
Film je prvi u nizu Pasolinijeve “triologije života” u kojoj je napravio počast životu i užitku. Druga dva su “Canterburyske priče” i “Cvet 1001 noći”.
Kritičari su većinom hvalili film.

Žanr:komedija, drama
Godina:1971
Reziser: Pier Paolo Pasolini
Scenario: Giovanni Boccaccio
Uloge: Franco Citti, Ninetto Davoli, Jovan Jovanovic
Award:1 osvojena
Studio: Produzioni Europee Associati (PEA)
Zemlja:France
Jezik:Francuski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...