•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Before the Devil Knows You're Dead (2007)

Dok đavo ne sazna da si mrtav (eng. Before the Devil Knows You're Dead) je kriminalistička triler drama Sidneyja Lumeta iz 2007. U glavnim ulogama pojavljuju se Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei i Albert Finney. Naslov je izveden iz irske izreke "Možeš biti u raju pola sata dok vrag ne sazna da si mrtav".

Andy Hanson je finansijski direktor koji je, suočen s nadolazećom revizijom, očajan u potrazi za novcem kojim bi pokrio sredstva koja je proneverio od svog poslodavca. Njegov brat Hank treba novac kako bi platio alimentaciju ili će mu njegova bivša žena zabraniti da viđa kćer. Andy smišlja plan za pljačku draguljarnice njihovih roditelja, na što Hank nevoljno pristane. Andy tvrdi kako ne može ići sam u pljačku jer je nedavno bio u četvrti zbog čega bio mogao biti prepoznat. Pretpostave da će u draguljarnici biti samo Doris, starija žena koja radi za njihove roditelje. Andy kaže kako je za pljačku potreban samo lažni pištolj i da je zločin praktički nevin budući da će osiguranje isplatiti roditelje.

Bez savetovanja s Andyjem, Hank unajmi pomoćnika koji je ujedno iskusni lopov, Bobbyja Lasordu, kako bi mu pomogao u pljački...

Lumet je odlučio snimiti Dok đavo ne sazna da si mrtav u visokoj rezoluciji nakon što je eksperimentisao s tim formatom u TV seriji 100 Centre Street. Na konferenciji za novinare 2007. na Njujorškom filmskom festivalu, Lumet je snimanje filma nazvao "gnjavažom" i predvideo da dokle se god distributeri i prikazivači ne dogovore o digitalnom formatu prikazivanja, fotografski film će biti izvan upotrebe.

Snimanje scene pljačke odvijalo se u Bay Terrace Shopping Center u Baysideu u Queensu. Scene u kojima Andy uzima heroin snimane su u stanu u Trump World Tower Buildingu. To se dâ zaključiti iz lokacije i ugla pod kojim se kroz prozor vide Chrysler Building i Empire State Building.

Film je naišao na pozitivne reakcije kritičara.

Žanr:krimi, drama, triler
Godina:2007
Reziser:Sidney Lumet
Scenario:Kelly Masterson
Uloge:Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney
Uzrast:R
Award:15 osvojenih
Studio: Capitol Films
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:117 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...