•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Terminator (filmski lik)

Terminator (engl. The Terminator) je izmišljeni lik koga glumi Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger) — kiborg okarakterisan kao programirani ubica i vojna jedinica za infiltraciju. Lik Terminatora se prvi put pojavio u istoimenom filmu iz 1984. godine, režisera i scenariste Džejmsa Kamerona (James Cameron), a kasnije u njegovim nastavcima. U prvom filmu iz serijala, pojavljuje se samo jedan kiborg — onaj koga igra Švarceneger. U oba nastavka Švarcenegerov terminator sukobljava se sa drugim terminatorima.

U nastavcima, Terminator 2: Sudnji dan i Terminator 3: Pobuna mašina, Švarceneger reprizira ulogu, ali uz obrt: Švarceneger igra drugog, ali vizuelno identiÄnog kiborga. U Terminator univerzumu koji je stvorio Kameron, terminatori istog modela imaju identiÄne karakteristike. Ovo je omogućilo Švarcenegeru da ponovi svoju ulogu u sva tri filma. U kontekstu priÄe, ovakav zaplet omogućio je izvestan kontinuitet za ljudske likove, pokazujući njihovu emocionalnu vezanost za njegov izgled. Švarceneger tumaÄi Terminatora i u kratkom filmu Džejmsa Kamerona T2 3-D: Boj kroz vreme koji je bio napravljen kao proba trodimenzionalne tehnike stereoskopije izmeÄ‘u dva nastavka. U trećem, kritiÄki nepopularnom nastavku, Terminator spasenje, Švarceneger se pojavljuje u ulozi jedne od replika Terminatora na kratko.

Terminator je ime Švarcenegerovog lika na odjavnoj špici sva tri filma. U zavisnosti od situacije, liku su date preciznije karakteristike poput modela i serijskog broja, kako bi se Švarcenegerov lik jasno razdvojio od ostalih terminatora. MeÄ‘utim, to je uraÄ‘eno uz par nedoslednosti. Ne postoji kanon prisutan u sva tri filma koji objašnjava šta razliÄiti brojevi pripisani liku zaista predstavljaju.

Terminator je jedini lik koji se na listi 100 godina AFI-ja... 100 heroja i negativaca pojavljuje i među negativcima (#22) i među herojima (#48).

Na završnoj špici sva tri filma o Terminatoru Švarcenegerov lik je potpisan samo kao Terminator (The Terminator). Kasniji filmovi nazivaju ostale terminatore po brojevima njihovih modela (T-1000, T-X, itd.). U Terminatoru 2, Švarcenegerov lik karakteriše sebe kao "Cyberdyne Systems, Model 101", a u Terminatoru 3 kao "T-101".

Međutim, drugi izvori su kontradiktorni sa ovim opisom. U Terminatoru 2 Extreme Edition DVD, on je okarakterisan kao serija 800 i T-800. Bonus dodatak na DVD-u trećeg filma opisuje ga kao "seriju 850, Model 101", "T-850" i "T-101".

U komentarima za drugi deo filma, Kameron tvrdi da svi modeli 101 izgledaju kao Švarceneger, a Model 102 kao neko drugi, što ostavlja špekulacije da se 101 odnosi na fiziÄki izgled, dok 800 predtavlja endoskelet uobiÄajen za razliÄite modele. Scena izbrisana iz bioskopske verzije, ali ubaÄena u specijalno DVD izdanje, navodi na ovaj zakljuÄak. U ovoj sceni, Džon i Sara iskljuÄuju Terminatora po njegovim instrukcijama. Kada ga restartuju, na njegovom unutrašnjem displeju se pojavljuje tekst "Series 800 Model 101 Version 2.4".

U izmišljenom Terminator univerzumu, Terminator je opasni robot ubica i vojnik, dizajniran od strane vojnog superkompjutera Skajnet (Skynet) za infiltraciju i borbene zadatke, radi ostvarenja krajnjeg cilja — istrebljenja ljudskog pokreta otpora. Može teÄno da govori, kopira tuÄ‘e glasove, Äita ljudski rukopis pa Äak i da se znoji, ispušta miris i krvari. Kako bi detektovali terminatore, koji se inaÄe ne razlikuju od ljudi, pokret otpora koristi pse koji ih upozoravaju na njihovo prisustvo.

Kao što je prikazano u filmovima, u stanju je da izdrži vatru iz malokalibarskog oružja iz XX veka, proleti kroz zid i ostane Äitav i preživi eksploziju odreÄ‘enog stepena, mada naprestana paljba može da ga obori i privremeno onesposobi. U drugom nastavku, Terminator kaže da može da traje 120 godina sa postojećom energetskom ćelijom. U završnici filma, njegov izvor energije je oštećen, ali je u mogućnosti da iskoristi alternativni izvor, što je na DVD-u objašnjeno da njegov kuler preuzima termalnu energiju iz toplog okruženja. U trećem filmu, Terminator funkcioniše pomoću dve hidrogenske ćelije, od kojih jednu odbacuje usled oštećenja. Ona ubrzo nakon toga eksplodira sa dovoljno snage da stvori atomsku peÄurku.

Endoskelet pokreće mreža isprepletanih kablova, hidrauliÄnih cilindara i servomehanizama, koji Terminatora Äine veoma snažnim. Na primer, u trećem delu, Švarcenegerov lik je bio u stanju da u jednoj ruci drži ruÄni top, a u drugoj kovÄeg u kome su se nalazili Džon Konor i gomila oružja.

U prvom filmu, vatra potpuno uništava Terminatorove organske elemente. Ono što ostaje je sama mašina, po reÄima Džejmsa Kamerona "hromirani skelet". U kasnijim filmovima, vidimo armije terminatora koji su samo endoskeleti. Oni su vizuelno identiÄni onom iz prvog filma, i povremeno se pojavljuju u scenama "budućeg rata" u drugom i trećem filmu.

Njegov procesor Äini veštaÄka neuronska mreža sa sposobnošÄ‡u uÄenja. U Terminatoru 2, Terminator objašnjava da što više stupa u kontakt sa ljudima, više uÄi. U specijalnom izdanju filma, kaže da im Skajnet iskljuÄuje opciju za uÄenje kada idu sami na zadatke, kako bi ih spreÄio da "previše razmišljaju". Sara i Džon mu ukljuÄuju opciju za uÄenje, nakon Äega postaje znatiželjniji i pokušava da shvati i oponaša ljudsko ponašanje. To naposletku dovodi do njegove upotrebe uzreÄice Hasta la vista, baby. ReÄenica izgovorena na kraju filma nagoveštava da terminatori imaju potencijal da razumeju emocije: "Sada znam zašto plaÄete. Ali to je nešto što ja nikada neću moći." U završnoj naraciji Sara konstatuje kako Terminator "shvata vrednost ljudskog života".

IzbaÄena scena iz trećeg dela otkriva da je izgled Modela 101 zasnovan na izgledu general-pukovnika Vilijama Kendija (William Candy), ali da njegov južnjaÄki akcenat zamenjen zlobnijim glasom jednog od pronalazaÄa. Ovo eksplicitno govori da su terminatore stvorili ljudi još pre Sudnjeg dana. Ovo je kontradiktorno sa prvim filmom, gde Kajl Ris (Kyle Reese) govori o Modelu 101 kao "novom", koji je zamenio staru seriju 600. Ipak, s obzirom da je izbaÄena, ova scena se ne smatra za kanon.

Potpuno drugaÄije objašnjenje o poreklu fiziÄkog izgleda i glasa za Model 101 navodi se u romanu T2: Infiltrator (štampanog pre trećeg filma). Po njemu, izgled Terminatora nastao je po uzoru na bivšeg antiteroristu Ditera Rozbaha (Dieter Rossbach). Razlog za ovo bio je taj što je Skajnet pretraživao stara vojna dokumenta tražeći nekoga Äije bi telo moglo uspešno da sakrije Terminatorov masivni endoskelet.

Cyberdyne Systems Model 101 Terminator, koga glumi Arnold Švarceneger je glavni negativac u originalnom filmu Terminator. IdentiÄni Model 101, preprogramiran je u budućnosti od strane pokreta otpora i jedan je od glavnih protagonista u filmu Terminator 2: Sudnji dan. SliÄnog Terminatora Švarceneger glumi i u sledećem filmu — Terminator 3: Pobuna mašina. Na kraju svakog od ovih filmova, lik Terminatora koga glumi Švarceneger biva uništen.

Prvobitni Terminator je poslat da uništi Saru Konor, 1984. godine, kako bi se time spreÄilo roÄ‘enje njenog sina, Džona, budućeg voÄ‘e ljudskog pokreta otpora. Sara ga je na kraju filma uništila hidrauliÄnom presom. MeÄ‘utim, Cyberdyne je pronašao jednu njegovu ruku i oštećen procesor. Ovi ostaci poslužili su da Cyberdyne drastiÄno ubrza nivo tehnološkog istraživanja, što je ironiÄno vodilo ka stvaranju Skajneta. Na kraju drugog filma, oba nova terminatora i preostali delovi prvog terminatora uništeni su u kazanu topljenog Äelika. U trećem filmu, Terminator biva uništen kada preostalu naponsku ćeliju ubaci u Terminatriksa, što rezultira masivnom detonacijom, koja ih oboje uništava.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...