•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo pionir specijalnih efekata Ray Harryhausen

Majstor specijalnih efekata, Ray Harryhausen, uz čije su fantastične kreacije odrasle generacije ljubitelja filma, preminuo je u 92. godini. Iza njega su ostali filmovi poput izvornog "The Clash Of The Titans" i "Jason And The Argonauts".

Njegov biograf i dugogodišnji prijatelj Tony Dalton potvrdio je da je Harryhausen preminuo u londonskoj bolnici Hammersmith. Naveo je kako je prerano da se odredi tačan uzrok smrti, ali i da je Harryhausen preminuo mirno i tiho.

"Ray je stvorio puno toga i uticao je na mnoštvo ljudi. Bio je zabavan, sa brilijantnim smislom za humor, njegova stvorenja bila su nesvakidašnja, a njegova mašta beskrajna", izjavio je Dalton.

Harryhausen je sa 13 godina bio toliko opčinjen filmom "King Kong", da je odlučio i sam stvarati nesvakidašnja stvorenja za filmove. U tome je i uspeo pa je publiku oduševio svojim živim skeletima, divovskom hobotnicom koja uništava most Golden Gate i šestorukom boginjom koja pleše.

Neki od njegovih čuvenih filmova su i "The Beast From 20.000 Fathoms", "Valley Of The Gwangi" i "The 7th Voyage of Sinbad".

Iako je njegovo ime bilo manje poznato široj publici, mnogi reditelji su pozajmljivali Harryhausenove tehnike.

"Gledao sam mnoge SF filmove, ali nijedan mi nije izazivao takvu vrstu strahopoštovanja kao Harryhausenovi filmovi", izjavio je čuveni reditelj George Lucas.

Godine 1992., Harryhausen je nagrađen i specijalnom nagradom Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...