•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Phantom of the Opera (2004)

Pariz, 1870. Diva La Carlotta (Minnie Driver) je najpopularnija zvezda opere i omogućava mladoj horistkinji Christini (Emmy Rossum) da osvoji srca publike i zanosnog patrona pozorišta (Patrick Wilson). Unakaženi mentor mlade Christine, ima drugačije planove. Tragedija počinje kada on krene u akciju iz svoje podzemne jazbine...

Već znate da je preko 80 miliona ljudi gledalo čuveni mjuzikl Anrewa Lloyda Fantom iz Opere u 65.000 izvodenja u 18 zemalja i sa zaradom od preko 3,2 milijarde dolara. Zbog toga možete slobodno računati na činjenicu da Joel Schumacher i njegova filmska verzija imaju “pripremljenu publiku". Čudno je što Hollywood nije ranije došao na ideju da iskoristi poznatu (i popularnu) priču, u vreme kada vlada moda snimanja verzija proverenih filmova, predstava i romana. Pošteno govoreći, izgleda da se ranije niko nije usudio da snimi Fantoma, ali je uspeh filmova Chicago i Moulin Rouge “otvorio" prostor za tu čudnu formu mjuzikla. Schumacher je tako i koncipirao svoju verziju Fantoma, da se dopadne publici multipleks bioskopa. Sve ostalo je urađeno kao filmska verzija scenskog dela. To je ok, ako ste to želeli.

Ne možete omanuti sa raskošnom scenografijom, pompeznim kostimima, melodramatičnim ljubavnim trouglom i naravno muzikom, počevši od Cristinine (Emmy Rossum) arije 'Think Of Me' pa do Fantomovog (Gerard Butler) moćnog glasa u baladi 'The Phanom Of The Opera.' Manje zabavno i manje raskošno je Schumacherovo insistiranje na ideji da Fantoma svede na tradicionalni mjuzikl sa radnjom "u pozadini", tj. iza scene. Ta dodatna dramatizacija "štrči" i najblaže rečeno nije dobro "uklopljena" u ritam mjuzikla. Srećom po režisera, glavni glumci su sjajni, a mlada Emmy Rossum je pravo otkrovenje.

Glumica koju publika prepoznaje po ulozi u Mističnoj reci ima anđeoski glas. Butler možda nije tako dobar pevač, ali je nedostatak finese u glasu nadoknadio šarmom. Pravi Fantom i pravi frontmen. I to je sasvim dovoljno da se zaborave sve Schumacherove greške, a njih ima. Budući da je u pitanju veoma specifičan žanr, u kome je neophodno poštovati specifične zahteve mora se priznati da "čovek koji je umalo uništio Batmana", tj. Schumacher zna da uči na sopstvenim greškama. Sve što je pogrešno uradio u slučaju Batmana, prvenstveno mislimo na njegov doživljaj “gotskog" i "mističnog" u filmu Fantom iz Opere nije ponovio. Ostavši veran Weberovom originalu nije eksperimentisao, nije menjao strukturu tako da je ostvario sasvim korektan mjuzikl.

Možda Fantom nije uzbudljiv na "moderan" način kao Chicago, ali uz melodramatičnu radnju predstavlja očekivanu poslasticu za fanove.

Žanr:drama, muzički, romansa
Godina:2004
Reziser:Joel Schumacher
Producent:Andrew Lloyd Webber
Scenario:Gaston Leroux, Andrew Lloyd Webber
Uloge:Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 3 Oscara, 6 nagrada i 27 nominacija
Box office:51.2M USD
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:www.phantomoftheoperafilmen.dk
Jezik:Engleski
Trajanje:143 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...