•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Duel (1971)

Davnih šezdesetih godina, dvadesetogodišnji početnik Steven Spielberg je uglavnom radio kao snimatelj na TV serijama Colombo i Marcus Welby MD. Slučajno je naleteo na scenario koji niko nije želeo i tako je odlučio da snimi svoj prvi dugometražni film.

Trebalo mu je samo dvanaest ("možda trinaest") dana da snimi film Duel. Da bi izbegao jeftini "studijski" izgled, odlučio je da se sve snima u prirodi, sa pravim vozilima na putu. ("Kola su morala da budu crvena da bi se kontrastno “odvojila" od prašnjavih puteva"). Rezultat je konceptualni horor, sa Dennisom Weaverom u ulozi običnog čoveka koji komfor civilizacije slučajno zameni za prašnjave puteve. Njegov rutinski službeni put se pretvara u pakao kada se sretne sa ogromnim kamionom, koji ga bez ikakvog vidljivog razloga progoni.

Spielberg je izabrao Weavera za ulogu pošto je pogledao Orson Wellesov Touch Of Evil gde je glumac sjajno odigrao upravnika hotela. Spielbergu se dopao "Weawerov raspon glume" i mogućnost prikazivanja emocija, od blage fru- stracije do potpune panike. Pokazalo se da je bio u pravu, jer je Weaver morao da samo svojim izrazom lica dočara dramu kroz koji njegov lik prolazi.

Tu je vidljiv i uticaj televizije, na kojoj su glavni glumac i režiser radili. Ako vas film podseti na Zonu sumraka to je zbog karakterističnog Lo-Fi pristupa obojenog stilom žanrovskog, tj. mešavinom horora i SF-a.

Naravno u takvoj postavci, prava zvezda filma je kamion: izlupani, zarđali, umrljan uljem, koji ima zvuk krvožednog predatora. To je prvo veliko čudovište modernog filma. Osim kabine i ruke koja viri iz nje, nema traga od vozača, Spielberg tako pokazuje priličnu zrelost odbivši da "humanizuje" situaciju. Najlakši put je bio da se u kabinu postavi neki nacereni, poremećeni selja, ali bi to ubilo pravu horor atmosferu. Ovako je kamion, sila za sebe, kao neko mitološko biće. Kriti zver od publike što je duže moguće je trik koji je Speelberg naučio od Hitchcocka. Koristiće ga još mnogo puta, od Ajkule do Parka iz doba Jure.

Nemojte očekivati neka tehnička čuda: To je stari film, snimljen za TV i prenos je pomalo mutan. Ipak Duel pruža mogućnost da okusite atmosferu novog talasa sedamdesetih, kao sirovi i uticajni klasik koji ilustruje da je suština snimalja filmova u ideji i promišljenoj realizaciji, a ne u visini budžeta.

Žanr:akcija, triler
Godina:1971
Reziser:Steven Spielberg
Producent:George Eckstein
Scenario:Richard Matheson, Richard Matheson
Uloge:Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone
Uzrast:PG
Award:Nominivan za Zlatni globus, 3 nagrade i 3 nominacije
Studio:Universal TV
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...