•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

10 najboljih filmova 2017. godine prema ocenama sa IMDB-a

I ove je godine izašla hrpa dobrih filmova. Teško je objektivno proceniti koji su među njima ove godine bili najbolji, pa smo se posavetovali sa IMDB-om.

Verovatno najpopularnija internet stranica koja se bavi sa svim što ima veze sa filmovima, Internet Movie Database (IMDB), napravila je listu filmova koji su ove godine zaradili najbolje ocene od strane korisnika. Donosimo vam pregled deset najboljih filmova prema ocenama s IMDB-a, a za ovu listu smo uzeli u obzir one filmove za koje je glasalo barem 30 hiljada korisnika.

10. It
IMDB ocena: 7.7

Originalna mini-serija iz 1990. bila je izuzetno popularna i urezala se u pamćenje mnogim klincima te generacije. Stoga ne čudi da su ti isti klinci, ali i ljubitelji opusa Stivena Kinga, jedva dočekali ovogodišnji rimejk.

Priča o monstruoznom klovnu Pennywiseu koji teroriše i ubija klince malog gradića Derija svima je dobro poznata, ali ni najokoreliji fanovi se nisu mogli nadati da će rimejk biti toliko uspešan. Novi It je u manje od mesec dana od početka prikazivanja zaradio neverovatnih 478 miliona dolara, a ta cifra je dosad porasla na 698 miliona, čime je It postao horor s najboljom zaradom ikad.

Velike zasluge tom uspehu pripadaju reditelju Endiju Muskjetiju i Bilu Skarsgoru koji je ovog puta utelovio Pennywisea. Obzirom na impresivnu zaradu, ne čudi da je već najavljen i nastavak, koji bi u bioskope trebao stići 6. septembra 2019.

9. Star Wars: The Last Jedi
IMDB ocena: 7.7

Star Wars: The Last Jedi verovatno je najiščekivaniji film ove godine. Osmu epizodu Star Wars serijala režirao je Rajan Džonson i očigledno je napravio odličan posao. Samo u prvom vikendu prikazivanja, The Last Jedi je zaradio više od 220 miliona dolara, čime je ostvario drugu najveću zaradu u prvom vikendu u istoriji. Zamalo je oborio rekord koji još uvek drži Star Wars: Force Awakens.

U drugom delu treće trilogije, Rey (Daisy Ridley) razvija svoje novootkrivene moći manipulacije Silom uz pomoć Lukea Skywalkera (Mark Hamil). Istovremeno se pokret otpora predvođen Poeom Dameronom (Oskar Ajzak) i Finnom (Džon Bojega) priprema za obračun s First Orderom i njegovim vođom Kylo Renom (Adam Drajver).

Film će zasigurno ostati zapamćen među fanovima, ako zbog ničega drugoga, onda zbog toga što je The Last Jedi poslednja uloga Keri Fišer. Novo istraživanje je pokazalo da je upravo njena princeza Leia najomiljeniji lik među fanovima Star Warsa.

8. Wind River
IMDB ocena: 7.8

Wind River je napeti triler koji prati novopečenu FBI agentikinju Natalie (Elizabet Olsen) na jednom od njenih prvih zadataka u zabačenom i nepristupačnom indijanskom rezervatu. Tamo se udružuje s lovočuvarom i tragačem Coryjem Lambertom (Džeremi Rener) koji je vrlo povezan s lokalnim indijanskim stanovništvom, ali ga muči grižnja savesti zbog turbulentne prošlosti.

Zajedno pokušavaju da reše slučaj ubijene devojke u indijanskom rezervatu. Za Coryja taj slučaj ima dodatni značaj, te se kroz rad na njemu pokušava iskupiti za događaje iz prošlosti za koje oseća krivicu, a koji su doveli do tragedije.

Film je režirao Tejlor Šeridan kojeg će mnogi prepoznati po ulogama u serijama, među kojima je verovatno najpoznatija ona šerifa u hit seriji Sons of Anarchy. Šeridan je takođe napisao i scenario za Wind River. Autor je i scenarija za hvaljeni Sicario, a njegov scenario za Hell or High Water doneo mu je nominaciju za Oscara.

7. Baby Driver
IMDB ocena: 7.8

Baby Driver je dosad najveći hit britanskog reditelja Edgara Rajta, koji nas je do sada već zabavio s nekoliko izvrsnih akcionih komedija poput Shaun of the Dead, Hot Fuzz i Scott Pilgrim vs. the World.

Ansel Elgort glumi dečaka koji ima problema sa sluhom, ali svejedno uživa u muzici. Ona mu najviše pomaže u njegovom zanimanju, naime radi kao vozač za bandu pljačkaša banaka, koji najbolje vozi kad sluša dobru muziku. Svakako, to znači da je film ispunjen odličnim soundtrackom.

Osim Elgorta, odličnu ulogu u filmu je ostvario sada posrnuli Kevin Spejsi, a briljiraju i Džejmi Foks i Džon Ham.

6. Guardians of the Galaxy Vol. 2
IMDB ocena: 7.8

Prvi deo Guardians of the Galaxy je bio neočekivano zabavan i usput je postavio Krisa Prata za jednu od trenutno najtraženijih i najunosnijih akcionih zvezda (pre dve godine je glumio u Jurassic World koji je u međuvremenu postao četvrti film s najvećom zaradom u istoriji).

Jednako kao u Baby Driveru, odličan soundtrack je jedna od glavnih karakteristika filma, s time da Guardiansi igraju na sentimentalnu notu sa uspešnim filmovima iz osamdesetih. Isti trend se nastavlja i u drugom delu, Star-Lord (Pratt) još uvek sluša muziku sa kaseta dok pokušava da otkrije ko su mu roditelji.

Osim Prata, svoje uloge repriziraju i Zoi Saldana kao Gamora, Dejv Bautista kao Drax, Bredlu Kuper koji pozajmljuje glas animiranom rakunu Rocketu, kao i Vin Dizel kao Baby Groot. U nastavku imaju i pojačanje, pridružili su im se Silvester Stalone u ulozi Stakara Ogorda, te njegov stari partner iz Tango & Cash Kurt Rasell koji glumi Ega.

5. Thor: Ragnarok
IMDB ocena: 8.1

Novozelandski reditelj Taika Vaititi upoznao nas je sa svojim neobičnim, ali i šarmantnim humorom u svojim filmovima What We Do In The Shadows i Hunt For The Wilderpeople. Režija novog Thora mu je bio dosad najveći i najozbiljniji zadatak u karijeri, a i sam je priznao da je pomalo zastrašen toliko veliko produkcijom. Ali to ga nije obeshrabrilo da i Thora začini svojim prepoznatljivim humorom.

Krajnji rezultat je vrlo uspešan spoj pametno smišljenih duhovitih dijaloga i odlično izrežirane akcije. Vaititi je uspeo da spoji hrpu superheroja u verovatno najzabavniji Marvelov film do sada, stoga ne čudi da je njegov Thor: Ragnarok najbolje ocenjeni Marvelov film od strane kritičara.

Za razliku od prethodnih Thor filmova, Ragnarok je daleko šareniji i epskiji u prikazu različitih dimenzija kroz koje se glavni likovi sukobljavaju, čime je Vaititi postavio novi standard toga kako bi filmovi o Thoru trebali izgledati.

4. Logan
IMDB ocena: 8.2

Najnoviji film u X-Men franšizi potpuno je drukčiji od svega što smo dosad videli u ovom filmskom serijalu. Dosad smo navikli da gledamo X-Mene kao neuništive superjunake, ali ovog puta upoznajemo Wolverinea (Hju Džekmen) i Professora X (Patrik Stjuart) kao ostarele i izmučene junake kojima je već dosta da dobijaju batine.

Wolverine je u ovom filmu samo umorni Logan, koji brine za bolesnog Professora X u zabačenom mestu negde na granici s Meksikom, gde pokušava da živi običnim životom, zarađujući kao vozač. Godina je 2029. i čini se da su mutanti iščezli sa sveta i da je prošlost iza njih.

Ipak će se pokazati da greše, jer ih pronalazi misteriozna žena koja im daje zadatak da zaštite neobičnu devojku. Film Džejmsa Mangolda poslednji je u starom kanonu X-Mena sa Hju Džekmenom i Patrikom Stjuartom. Novi serijal uspešno su preuzeli Džejms Makavoj kao Professor X i Majkl Fasbender kao Magneto, a novi nastavak X-Men: Dark Phoenix najavljen je za 2. novembar 2018.

3. Dunkirk
IMDB ocena: 8.2

Dunkirk je prvi film reditelja Kristofera Nolana koji je snimio prema istinitom događaju. Dosad je nizao samo uspehe, među kojima se ističu Inception i Dark Knight trilogija, a Dunkirk nimalo ne zaostaje za njima. Vrlo je verno prikazao dramu savezničkih vojnika koji su čekali spas na obali Engleskog kanala u Dunkirku, koji je bio u potpunom okruženju nemačkih snaga.

Film je prilično škrt sa dijalozima i opisima događaja, razlog tome je što je Nolan želeo da gledaoca smestiti u samo središte radnje i pokuša da prenese osećaj toga kako je izgledalo zaista biti tamo. Računao je s time da će se gledaoci poistovetiti s likovima na temelju vizualnog iskustva.

I u tome uspeva, ne samo sa scenama bombardovanja savezničkih vojnika, nego ponajviše s likom Toma Hardija, pilota Spitfirea uhvaćenog u vazdušnoj borbi nad Dunkirkom. Te scene vazdušnih borbi su jedne od najuverljivijih i najrealističnijih dosad snimljenih, a za potrebe snimanja su umesto pravih aviona vrlo vešto iskoristili makete na daljinsko upravljanje.

2. Blade Runner 2049
IMDB ocena: 8.4

Nastavak kultnog SF klasika Ridlija Skota iz 1982. dočekan je s puno očekivanja, ali i puno strepnje. Fanovi izvornog Blade Runnera su strahovali da nastavak ne može dostići kvalitet i atmosferu Skotovog remek-dela žanra.

Ali reditelj Deni Vilnev pokazao je da deli sličnu viziju s Ridlejem Skotom. Njegov Blade Runner 2049 odlično je replicirao atmosferu originaa i svakako ga se može smatrati punokrvnim nastavkom, iako je od prvog filma prošlo punih 35 godina. Imao je daleko lakši posao od Skota, obzirom da su današnji specijalni efekti neusporedivo napredniji od onih s kojima je baratao Skot u svoje vreme, ali nije sve u efektima.

Vilnev se pokazao kao vrlo vešt reditelj s istančanim osećajem za to kako preneti nastavak priče na film. Svakako, jedan od mamaca za gledaoce i fanove originalnog filma je bila činjenica da se Harison Ford vratio kao Rick Deckard.

1. Coco
IMDB ocena: 8.8

Možda će mnogima biti neverovatno, ali stvarno je istina; najbolje ocenjeni film za koji je glasalo više od 30 hiljada korisnika IMDB-a, je Pixarov novi animirani film Coco. Režirao ga je Li Ankrič, reditelj poslednjeg filma u Toy Story serijalu.

Ankrič je već dugi niz godina opčinjen meksičkom kulturom, a posebno ga fascinira njihov festival Día de Muertos tj. Dan mrtvih. Meksikanci ga slave s puno muzike i veselja, što je Ankriča inspiriralo za ovu animiranu muzičku priču.

Priča prati dečaka Miguela (Antoni Gonzales) koji želi da postane muzička zvezda poput svog idola Ernesta de la Cruza (Benjamin Brat), iako je u njegovoj porodici već generacijama zabranjeno ikakvo bavljenje muzikom. Spletom okolnosti Miguel se nađe u Zemlji mrtvih u potrazi za svojim pradedom, koji je nekada bio legendarni pevač.

Reditelj Ankrič na ovom filmu radi još od 2011. Kako bi što vernije preneo lokalnu kulturu, otputovao je u Meksiko gde je mesecima dokumentovao običaje stanovništva. Trud mu je urodio plodom obzirom da je Coco u samo mesec dana prikazivanja već zaradio gotovo 455 miliona dolara. Valja napomenuti i da je u konkurenciji za Oscara za najbolji animirani film.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...