•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14. Beldocs – izveštaj sa 6. festivalskog dana

Šestog festivalskog dana, 14. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film „Zemlja“ Marka Šipke, koji prati poslednje žive stanovnike jednog napuštenog planinskog sela u Bosanskoj krajini, koji se vraćaju na svoje ognjište.

Marko Šipka, reditelj filma “Zemlja”, o svom filmu je rekao: “Nisu mi bile bitne istorijske činjenice, iako su na početku filma jasno naznačene, da bi gledaoci mogli da smeste priču u neki vremenski, prostorni i istorijski okvir. Više su me interesovale lične priče junaka, i priče koje sam ja slušao kao klinac boraveći u tom selu u Krajini. Bilo mi je interesantno kako su ljudi sva ta stradanja i patnje, koji su se dešavali tokom vremena, uglavnom pretvarali u neke romantične priče, bajke, iako to one naravno nisu.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda prikazan je film “Ova kiša će zauvek padati” Aline Gorlove, o sudbini 20-ogodišnjeg Andrija Sulejmana, koji je pobegao 2012. od rata u Siriji, ne sluteći da će ga ponovo dočekati rat, ovoga puta u Ukrajini. “U ovom filmu ne govorim samo o ukrajinskom ili sirijskom ratu, već pokušavam da govorim o ratu u globalnom kontekstu. Šta on znači za čovečanstvo? Zašto započinjemo nove konflikte? Da li će se jednog dana završiti ili je to beskonačni proces, u kome se rat i mir dopunjuju poput crnog i belog”, konstatovala je Alina Gorlova o svom filmu.

U istoj selekciji na programu je bio i film “Naša zemlja, naš oltar” Andrea Guiomara iz Portugala, o poslednjim danima projekta Aleixo u Portu, naselja za socijalnim stanovima koje je tokom nekoliko decenija dospelo na loš glas.

Gost festivala bio je i reditelj Vitalij Manski čiji je film “Gorbačov.Raj”, o jednom od najpoznatijih političara 20. veka, prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci. U popodnevnim satima publika je mogla da prisustvuje u posebnom događaju – razgovoru između Manskog i Želimira Žilnika pod naslovom „Documentary Cinema: A Mirror or A Magnifying Glass?”. U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je bio i film “Što dalje to bolje” Gane Jaroševič. O simbolici koju nosi naziv filma, ona je rekla: “To su zapravo reči glavnog protagoniste u filmu. On kaže kako je njegov san da ode daleko od velikih gradova i gužve u njima. Što dalje od civilizacije”.

Na terasi Art Bioskopa Kolarac gostovao je Siniša Gačić, autor filma “Ćerka Kamore” o Kristini Pinto, ženi koja je nekada radila kao plaćeni ubica za kriminalni sindikat Kamoru, a nakon izlaska iz italijanskog zatvora suočena je s izazovima svakodnevnog života. “Imam drugaricu koja se preselila u mali ribarski grad pored Napolija gde ta devojka živi, gde je odrađivala poslednji deo svoje zatvorske kazne. Preko njihovog poznanstva sam ja uleteo u priču. Nisam se uopšte toliko bavio kriminalom kao društvenim problemom, već time kakav emotivan život ima osoba koji za sobom ima jako krvavu kriminalnu priču, i kakvi su njeni intimni odnosi sa najbližim ljudima”.

Sedmog festivalskog dana, u sredu 15. septembra u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u srpskom takmičarskom programu biće prikazan film “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista.U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma biće prikazano i kratkometražno ostvarenje “Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovaće u razgovoru o svojim filmovima.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, U 19 časova biće prikazan film “Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova (uz razgovor s autorom), koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Ilijom u fokusu.

Među gostima festivala, u sredu će biti Marek Moučka, reditelj kratkometražnog filma „U plitkoj vodi“ koji će biti prikazan u 19 časova u Kulturnom centru Beograda. Marija Zidar će uživo govoriti o svom filmu „Pomirenje“, koji je na programu na istoj lokaciji u 21:30h.

Foto: Beldocs Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...