•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14. Beldocs – izveštaj sa 7. festivalskog dana

Sedmog festivalskog dana, 15. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista. U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma prikazano je i kratkometražno ostvarenje “Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovali su u razgovoru o svojim filmovima.

Filip Martinović, reditelj filma “Telenovela sivo u koloru”, o nastanku svog filma je rekao: “Film je počeo od fenomena španskih serija kod nas. Za mene, kao dete koje je živelo u Španiji i dolazilo ovde u Srbiju, to je bio kulturni šok. Za mene španske serije nisu ni postojale dok nisam došao u Srbiju. Ta predstava o španskoj kulturi i ljubav prema Španiji kroz te serije za mene su predstavljali jednu veoma distorziranu sliku o Španiji. Pogotovo za mene koji sam živeo u Barseloni i Kataloniji, gde su kompleksniji društveni identiteti. To me je pokrenulo da razvijem temu”.

Nikola Stojanović, reditelj filma “Posedim i poćutim ni o čemu”, govorio je o temi i protagonisti filma, koji je zapravo njegov deda: “Snimao sam film o njemu, ali nisam se bavio svojim odnosom s njim. To je više bio portret jednog čoveka koji živi sam. To je bio ispitni film na drugoj godini fakulteta”.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, prikazan je film “Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Iljom u fokusu. “Volim ruski sever zbog polarnih noći i polarnih dana. Putujem tamo često. Jednom prilikom mi je, na jednoj železničkog stanici, stranac stavio ruku na rame i rekao kako će mi on pokazati pravi Sever. To je bila polazna tačka mog prijateljstva sa Iljom, ali i filma“, konstatovao je Viktorov.

Jedan od gostiju festivala u sredu bio je i Marek Moučka, reditelj kratkometražnog filma „U plitkoj vodi“ prikazanog u Kulturnom centru Beograda. „Ovo je film o identitetu. Rađen je isprva kao kratka reportaža koja prikazuje zatvorenike kako love ribu. Metafora je došla iz reportaže. Ribe su stavljene u te ribnjake i nisu prirodno tamo. Zatvorenici nisu slobodni, ribe nisu slobodne“, rekao je Moučka o filmu.

Marija Zidar je gostovala povodom projekcije svog filma „Pomirenje“, takođe prikazanog u Kulturnom centru Beograda. Ovaj film prati oca kome je 18-ogodišnja ćerka ubijena u porodičnom sukobu u brdima Albanije, i predstavlja oštrouman prikaz patrijarhalnog društva između prošlosti i sadašnjosti.

„Film „Pomirenje“ govori o teškom putu pomirenja dugotrajnog sukoba u kome se dve sukobljene strane ne slažu oko toga šta ga je uzrokovalo, kako se dogodio incident koji je oduzeo ljudski život, a ni sa kojim pristupom - ili zašto - sad treba da se reši i pomiri. Činjenica da će film osim u Sloveniji biti prikazan i u svim koprodukcijskim zemljama, večeras u Srbiji na Beldocs-u, u Crnoj Gori i na Kosovu, gde su dugotrajni sukobi i različita tumačenja prošlosti još uvek ispod površine, za mene je veoma značajna i važna“, rekla je Zidar povodom projekcije filma na ovogodišnjem festivalu.

U četvrtak, 16. septembra, festival će biti zatvoren svečanom ceremonijom u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, kada će biti proglašeni dobitnici nagrada u takmičarskim programima. Po završetku ceremonije biće prikazan film “Draga deco budućnosti” reditelja Franza Böhma, o novoj mladoj generaciji koja se nalazi u centru seizmičkih političkih promena i globalnih protesta. Poslednji gost festivala biće reditelj Branislav Jankić, čiji se film “Veštičji kotao” prikazuje u Kulturnom centru Beograda od 19 časova kao specijalna projekcija.

Foto: Beldocs Promo

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...