•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

14. LIFFE festival otvoren večeras u Leskovcu

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Leskovcu otvoren je 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE

Četrnaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE otvoren je večeras u Leskovcu. Vatrometom u čast filma, gostiju festivala i ovogodišnjeg laureata nagrade “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu - Gorana Markovića, počela je svečana ceremonija otvaranja 14. LIFFE-a. Nagradu je proslavljenom reditelju uručio njegov mlađi kolega i sin Živojina Pavlovića, Nenad Pavlović.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da uručim nagradu koja nosi ime mog oca, mom profesoru Goranu Markoviću, vrsnom autoru koji je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio toliko ubedljiv trag da je to nemoguće opisati rečima”, kazao je Nenad Pavlović.

Zahvaljujući se na nagradi, Goran Marković je nakon višeminutnih ovacija publike rekao:

“Živojin Žika Pavlović je bio moj veliki uzor i u umetničkom i u moralnom pogledu. Bio je to jedan stameni, nerazrušiv čovek koji je pretrpeo razna iskušenja, a uvek je bio samo sa zamišljenim osmehom nad tim iskušenjima. Dobijao sam mnogo nagrada, ali ova je jedna od najvažnijih u mom životu”, priznao je Marković.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizatora LIFFE-a, zahvalila se publici koja je uz festival.

“Ovaj festival raste zahvaljujući vama, leskovačkoj publici koju smo iznedrili, kao i zahvaljujući našim divnim gostima. Festival je postao leskovački brend i zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, grada Leskovca i gradonačelnika koji 10 odsto gradskog budžeta izdvaja za kulturu, što je retkost”, ukazala je Sanja Conić.

Slovenački producent Aleš Pavlin, član novoformiranog Umetničkog saveta festivala, istakao je da rado dolazi na LIFFE već godinama a sada je doneo dobru vest iz Slovenije.

“Restauriran je film ‘Doviđenja u sledećem ratu’ Živojina Žike Pavlovića koji je sniman u Sloveniji. Nadam se da će premijera biti na sledećem LIFFE-u”, najavio je Pavlin.

Umetnički direktor festivala Darko Bajić kazao je da LIFFE nastavlja da širi svoj put.

“Ono što svi mi želimo jeste da ovo bude festival koji će se i dalje boriti za autorstvo, za slobodu autorstva, za slobodu izraza, za dobar film. Želimo da ovaj festival ide dalje i da napravimo jedan evropski, svetski festival. Zato i selekcija ‘Divlji film’ koju čine inovativni, hrabri filmovi.”

Četvrnaesti LIFFE je proglasio otvorenim reditelj Srđan Dragojević, nakon čega je prikazan njegov novi film “Nebesa”.

“Dirnut sam dočekom. Velika mi je čast da budem ovde. Ponosan sam što sam deo ove divne ekipe, fantastičnih ljudi koji su bili gosti LIFFE-a. Drago mi je da ste vi pretpremijerna publika mog novog filma ‘Nebesa’ koji u distribuciju kreće tek od novembra”, rekao je Dragojević.

Pre svečanog otvaranja LIFFE-a, u Narodnom muzeju u Leskovcu Goran Marković je otvorio izložbu “40 godina filma ‘Majstori, majstori’” koju je priredila Maja Medić, a na kojoj su izložene fotografije Radeta Samardžića sa snimanja kultnog filma, iz juna 1980.godine.

Foto: Fadil Šarki

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...