•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

2. REZ film festival | REZ NA BERLIN | 13-14-15. novembar | Dom omladine Beograda

REZ \ 2. festival savremenog eksperimentalnog filma

REZ NA BERLIN

GUILLAUME CAILLEAU \ CINÉMA COPAINS \ RENÉ FRÖLKE \ LIOR SHAMRIZ

13. \ 14. \ 15. novembar

Dom omladine Beograda

Teorija koja Hoda [TkH] je, u saradnji sa Domom omladine Beograda, prošle godine pokrenula filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan/na od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotične/og autorke/a. Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Drugo izdanje festivala, pod nazivom Rez na Berlin, kroz radove četiri autora mlađe generacije, opcrtaće aktuelne tendencije na berlinskoj sceni eksperimentalnog filma. Ovim izborom nadovezujemo se na prethodno izdanje festivala, kada smo predstavili rad Heinza Emigholza, jednog od najznačajnijih autora iz Nemačke, koji je bio profesor i osnivač katedre za eksperimentalni film na Berlinskom Univerzitetu umetnosti (UdK). Autori Guillaume Cailleau, Cinéma Copains (Minze Tummescheit i Arne Hector), René Frölke i Lior Shamriz, svojim će filmovima i diskurzivnim intervencijama lokalnom kontekstu ponuditi nove načine razmišljanja o filmu koje karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.

Tokom tri dana festivala predstavićemo neka od najznačajnijih ostvarenja ova četiri autora, kao što su Laborat Guillaume-a Cailleau-a koji je prošlogodišnji dobitnik Srebrnog medveda za kratki film Berlinskog filmskog festivala, zatim kultni queer film Liora Shamriza Japan Japan koji je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a zatim ga je glavni kustos MoMA-e u Njujorku proglasio jednim od 10 najboljih filmova 2007. godine. Tu su i filmovi umetničkog para Cinéma Copains čiji radovi se redovno mogu videti u okviru Berlinale Foruma, kao i najnoviji film Renéa Frölkea Lepa opasnost (Le beau danger) koji je prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marseille, Međunarodni filmski festival u Torontu i Sao Paulu, itd.Pored projekcija filmova organizovaćemo i nekoliko diskurzivnih događaja, kao sto su predstavljanje filmskog kolektiva LaborBerlin, kao i javne razgovore sa autorima koji će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoreticari iz Beograda.

PROGRAM

+ Ulaz na sve programe je besplatan.

++ Svi programi festivala su na engleskom jeziku.

13. 11. [petak]

20.00 _ KRATKI REZOVI

[Izbor kratkih filmova četiri autora iz Berlina]

+ razgovor sa autorima

Lior Shamriz [Pre nego što su cvetovi prijateljstva izbledeli, izbledelo je prijateljstvo, 2007, 7']

Cinéma Copains [Fikcije i budućnosti #1, 2015, 30']

Guillaume Cailleau [Laborat, 2014, 21']

René Frölke [Vođenje, 2011, 37']

Lior Shamriz [L’Amour Sauvage, 2014, 25min]

14. 11. [subota]

12.00 _ RENÉ FRÖLKE

[Jeremy Y. poziva Bobby O. ili Morgenthau bez suza, 2012, 83']

+ razgovor sa autorom

14.00 _ Labor Berlin

[LaborBerlin, predstavljanje filmskog kolektiva + diskusija]

Učesnici: Minze Tummescheit i Guillaume Cailleau (suosnivači kolektiva LaborBerlin)

Moderira: Marta Popivoda (Teorija koja Hoda)

15.00 _ CINÉMA COPAINS

[Radovi u toku - deo I i II, 2012, 96']

+ razgovor sa autorkom

18.00 _ GUILLAUME CAILLEAU

[performans + kratki filmovi]

+ razgovor sa autorom

#1.01 [performans, 2011, 15']

H(i)J [kratki film, 2009, 6']

Mere štednje [kratki film, 2012, 9']

Vešanje [kratki film, 2014, 4']

20:00 __ LIOR SHAMRIZ

[Poništena lica, 2015, 80']

+ razgovor sa autorom

15. 11. [nedelja]

15.00 __ CINÉMA COPAINS

[Pijaca «Evropa», 2004, 115']

+ razgovor sa autorkom

18.00 __ LIOR SHAMRIZ

[Japan Japan, 2006, 65' + Noć, 2015, 7']

+ razgovor sa autorom

20.00 _ RENÉ FRÖLKE

[Le beau danger, 2014, 100']

+ razgovor sa autorom

www.tkh-generator.net

www.domomladine.org

Program se realizuje u saradnji Teorije koja Hoda i Doma omladine Beograda, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i medijsku podršku portala SEEcult.

BIOGRAFIJE AUTORA

Guillaume Cailleau (Gijom Kajo) je rođen u Francuskoj 1978, ali živi i radi u Berlinu. Njegovi radovi obuhvataju 16mm i HD video filmove, kao i multimedijalne instalacije i performanse. Cailleau istražuje obične, svakodnevne procese i događanja, u nameri da razotkrije detalje koji se često previđaju, ali mogu biti veoma ilustrativni ako se izoluju i prebace u neki drugi kontekst poput galerije, muzeja ili pozorišta. Član je kolektiva LaborBerlin, koji se bavi čuvanjem i razvojem kreativnih mogućnosti celuloidnog filma i DIY razvijanja, kao i Hanninog ateljea za zvučne umetnosti u Ljubljani, ustanove za promociju i istraživanje oblika umetnosti zasnovanih na zvuku. Takođe, u svojim scenskim video radovima, sarađuje s više koreografa i izvođača. Njegovi radovi su prikazivani na filmskim festivalima širom sveta (uključujući Berlin, Njujork, Roterdam), kao i u muzejima (Centar Pompidou u Parizu, Kraljevski muzej Ontarija u Torontu). Februara prošle godine, njegov kratki film Laborat osvojio je srebrnog medveda, nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Cinéma Copains (Sinema kopen) je umetnički duo i istoimena produkcijska kuća koju su 2000. godine osnovali Minze Tummescheit (Mince Tumešajt) i Arne Hector (Arne Hektor). Učestvovali su i u osnivanju kolektivne filmske laboratorije LaborBerlin 2009. godine. Minze Tummescheit je rođena 1967. u Limi (Peru) a sada živi i radi kao filmska umetnica u Berlinu. Arne Hector je rođen 1970. u Ešvegeu (Eschwege, Nemačka), a sada živi i radi u Berlinu kao filmski umetnik, snimatelj i montažer. Do sada su zajedno napravili filmove Jarmark Europa, In Arbeit/En Construction/W Toku/Lavori in Corso i Fictions and Futures.

René Frölke (Rene Frelke) je rođen 1978. u Istočnoj Nemačkoj, a sada živi u Berlinu. Već više godina radi kao nezavistan montažer i snimatelj. Započeo je studije umetnosti 2007. u Karlsrueu, ali je 2012. odustao. Radio je kao montažer na filmu Materijal Thomasa Heisea (2008). Režirao je dokumentarce Von der Vermählung des Salamanders mit der grünen Schlange, kratki film Führung i Jeremy Y. Call Bobby O. oder Morgenthau without Tears. Njegov najnoviji film, Le beau danger, prikazivan je na brojnim festivalima širom sveta (Berlinale, FID Marseille, TIFF, Međunarodni filmski festival u Sao Paulu, Torinski filmski festival, Festival dei Popoli i dr.).

Lior Shamriz (Lior Šamriz) je rođen 1978. u Aškelonu na istočnoj obali Sredozemnog mora, gde je i počeo da pravi filmove i muziku. Shamriz stvara esejističke narative u kojima koristi film kao izvedbu i filmski jezik kao proces refleksivnog beleženja. Počevši od 2007, njegovi radovi su prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Berlinale (2010, 2013, 2015), festivale u Lokarnu, Torinu, Sarajevu, festival Frameline, BAFICI, kao i u prostorima poput Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, KWBerlin, Centra Georges Pompidou (Žorž Pompidu) u Parizu i Ludvigovog muzeja (Museum Ludwig) u Kelnu, uz nagrade na Danima kratkog filma u Oberhauzenu (Oberhausen Kurzfilmtage, 2013, 2014, 2015), kao i nagradu Achtung Berlin New Berlin (2010) i druge. Bio je nominovan za nagradu Max Ophüls za dugometražni film, ušao u uži izbor za Nagradu Nacionalne galerije Nemačke, a imao je i retrospektive na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, na Festivalu izraelskog filma u Berlinu i festivaluArs Independent u Katovicama.

Važni linkovi:

www.tkh-generator.net/portfolio/2-rez-rez-na-berlin/

www.facebook.com/REZ.festival

https://twitter.com/FestivalRez

Foto galerija:

http://we.tl/RAURolCAQu

Video linkovi:

Trejleri i inserti

Guillaume Cailleau

Laborat

http://www.caskfilms.com/laborat/trailer.html

Cinéma Copains

Fikcije i budućnosti #1

https://vimeo.com/125015983

René Frölke

Le beau danger

https://vimeo.com/84971938

Vođenje

https://vimeo.com/19119933

Lior Shamriz

Japan Japan

https://vimeo.com/18473062

Divlja ljubav

https://vimeo.com/117340614

Poništena lica

https://vimeo.com/116820876

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...