•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

26. Festival evropskog filma Palić: Filmovi koje vredi odgledati

U susret 26. izdanju Festivala evropskog filma Palić koji će se održati od subote, 20. jula do petka, 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, izdvajamo samo neke od velikog broja filmova koje vredi pogledati – novi film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča „Žao nam je što smo vas propustili“ koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, film „Brushalter“ u koprodukciji Nemačke i Azerbejdžana a u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Miki Manojlović i koji će biti prikazan u okviru selekcije Paralele i sudari, film srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ u okviru selekcije Eco Dox o čoveku koji je 15 meseci proveo u pećini, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short matters.

Žao nam je što smo vas propustili (Sorry we missed you)

Ken Loach; UK, Francuska, Belgija, 2019, 100ˈ

Festivali: Kanski filmski festival 2019

Uloge: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor

Riki i njegova porodica se bore protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma. To je težak posao, ali ni posao njegove žene kao negovateljice nije ništa lakši. Porodica je jaka, ali kad dođe do povlačenja u dva različita smera, sve vodi do tačke sloma.

O reditelju: Ken Louč je rođen 1936. u Nanitonu. Pohađao je gimnaziju kralja Edvarda VI i studirao pravo na Oksfordu (St. Peter’s Hall). Nakon kratkog perioda provedenog u pozorištu, Loučova rediteljska karijera počinje u BBC-ju 1963. godine. Sledi neprekinuti niz gledanih i nagrađivanih filmova od Cathy Come Home i Kes u šezdesetim do Land and Freedom, Sweet Sixteen, The Wind That Shakes The Barley, It’s A Free World…, Looking for Eric, i Angel’s Share. Oprostite, mimoišli smo vas je četrnaesti Loučov film prikazan u Takmičarskom programu festivala u Kanu.

Brushalter (The Bra)

Veit Helmer, Nemačka, Azerbejdžan, 2018, 90ˈ

Festivali: Tokyo IDFF, Tallinn Black Nights FF, German FF, Goa IFF, Belgrade IFF...

Uloge: Miki Manojlović, Paz Vega, Chulpan Khamatova, Denis Lavant, Maia Morgenstern

Mašinovođa Nurlan vozi ka Bakuu, poslednji put pred penziju. Na vožnji kroz gradska naselja njegov voz kupi plavi grudnjak sa štrika za veš. Kako bi pobegao samoći, Nurlan kreće u najveću avanturu svog života: da pronađe vlasnicu ovog zanimljivog komada donjeg veša.

O reditelju: Veit Helmer poznati je nemački reditelj čiji su filmovi osvojili 180 nagrada. Rođen je 1964. u Hanoveru, a filmove snima od svoje četrnaeste godine. Po završetku školovanja bio je pripravnik na nemačkoj TV stanici NDR. Dva meseca pre pada Berlinskog zida, Helmer odlazi u Istočni Berlin da studira pozorišnu režiju u čuvenoj dramskoj školi Ernst Busch.

Speleonaut – Pod kamenim nebom

Sonja Đekić, Srbija, 2018, 57 min

Festivali: Festival autorskog filma 2018.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traži našu svrhu.

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja - kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava - od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

O rediteljki: Sonja Đekić rođena je 1980. u Beogradu, gde i danas živi i radi. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je kratkometražne igrane filmove i različite televizijske i video forme, i radila kao pomoćnik reditelja na brojnim projektima, serijama i reklamama. Za svoj debitanski film „Moj drug Srbija“ iz 2008. godine dobija dve nagrade na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma - za najbolji domaći dokumentarni film, kao i nagradu FIPRESCI za najangažovaniji film na festivalu. Ovaj film nastavlja svoj put po 20 festivala širom sveta, i osvaja još nekoliko priznanja. Preko decenije aktivno je bila uključena u rad Festivala dokumentarnog filma „7 Veličanstvenih“ u Beogradu - kao koordinator radionica i producent, šest godina radila je kao selektor i umetnički direktor festivala „Grafest“ u Gračanici, a bila je i umetnički direktor 66.Martovskog festivala. Nedavno je osnovala produkciju KEVA, u okviru koje razvija svoj novi autorski film „Snovi Vladana Radovanovića“.

Beg (L’Ėchappée)

Laëtitia Martinoni, Francuska, 2018, 10’

Alis peva, šminka se i smeje. Alis je u bolnici, upravo operisana, smrtno bolesna, u potpunosti ćelava, ali srećna. Zaljubljena je u svog doktora i njegove posete za nju su čarobni trenuci u kojima zaboravlja u kakvoj se nesnosnoj situaciji nalazi.

O rediteljki: Laëtitia Martinoni je najpre počela raditi na setovima kao pomoćnik direktora. Vremenom je napredovala od drugog do prvog asistenta, i za filmove i za TV, često radeći zajedno sa Philippeom Lefebvreom i Lorenzom Gabrieleom. Želja da bude rediteljka postajala je sve jača i jača. Njena vlastita iskustva bila su inspiracija za njen prvi kratkometražni film "The Escape" ("L'Echappee"). Od tada, fokusirala se na pisanje scenarija za svoj prvi dugometražni film.


Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu