•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

27. Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji inostranih stvaralaca je legendarna mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film „O telu i duši“ dobila jednu od najprestižnijih nagrada u svetu nezavisnog filma – Zlatnog medveda na Berlinalu. U kategoriji stvaralaca iz Srbije, „Lifku“ za ovu godinu je dobila naša čuvena glumica Mirjana Karanović. Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fgaier dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit" koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Glavnu takmičarsku selekciju čini 12 evropskih ostvarenja. Na svečanom otvaranju, 12. septembra, premijerno će biti prikazan film „Ime naroda” Darka Bajića, u produkciji „Zillion film-a”. Na programu će se naći film „Pinokio“ italijanskog reditelja Matea Garonea („Gomora”, „Rijaliti šou”, „Dogman”). Poznati francuski autor starije generacije Filip Garel biće na programu sa novim filmom “So od suza”, a veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand će na repertoaru biti s novim filmom “Šarlatan”. Jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold dolazi s dramom “Undin”, koja je na ovogodišnjem Berlinalu dobila nagradu kritike FIPRESCI i Srebrnog medveda za najbolju glumicu. Najkontroverzniji film glavnog programa biće „Nataša”, jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. Iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna, dok će se filmom “Lekcije iz persijskog” predstaviti reditelj Vladimir Perelman („Kuća peska i magle, „Život pred očima”…). Na Paliću će biti prikazani i filmovi „Divlja zemlja” danske rediteljke Jeanette Nordahl, „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote, „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i „18% sivog” bugarskog reditelja Viktora Čučkova. Festival će 18. septembra, van konkurencije, svečano zatvoriti „Hotel Beograd” reditelja Konstantina Statskija.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap, „FOMO – strah od propuštanja” Atile Hartung iz Mađarske, „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove, „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska), „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića, domaći film „Sutra je još uvek juli” koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt, „Zaboravljeni” Darje Oniščenko iz Ukrajine, , „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog. Van konkurencije će u istoj selekciji biti prikazana ostvarenja „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, i „Patrole” bugarskog reditelja Stefana Komandareva.

Na 27. festivalskom izdanju međunarodni žiri Festivala dodeliće Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju. Žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari”, FIPRESCi žiri za najbolji film, a na osnovu glasova posetilaca biće dodeljena i Gorki list nagrada publike.

Dodelom Gorki List nagrade, publika će ove godine po peti put preuzeti aktivnu ulogu u sagledavanju filmske umetnosti predstavljene na Festivalu. Na taj način još jednom će, pored stručnog žirija, biti uvaženo i mišljenje najbrojniijih, odnosno posetilaca, zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Foto: Tamara Markić
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...