•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

27.7.2012.

Od juče se u niškim bioskopima ''Kupina'' i ''Vilin grad'' prikazuje treći u nizu filmova o Betmenu, u režiji Kristofera Nolana. Ovim filmom priča o maskiranom zaštitniku Gotam sitija dobija svoj kraj. Malo je verovatno da će nakon ovog filma iko iz ekipe koja je iznela ovu trilogiju razmišljati o njenom nastavku mada je režiser na kraju filma ipak ostavio trunku prostora za razmišljanje i nove ideje.

Film traje 164 minuta što je za jedan film o superheroju iz stripa neuobičajeno velika minutaža. Tehnički odrađen do perfekcije, sa puno kompjuterskih i kaskaderskih efekata i predstavlja uzbudljiv doživljaj za sve one koji uživaju u akcionim scenama. Za pohvalu je kvalitet slike u bioskopu ''Kupina'' (gde je autor ovog teksta imao priliku da gleda film) a i kvalitet titla. Kao i u prva dva dela, sjajna muzika Hansa Cimera adekvatno prati radnju filma.

Režiser filma je za treći deo sage o Betmenu postojeću glumačku ekipu pojačao ekipom koja je odlično odradila posao na njegovom prethodnom filmu, ''Usađivanje'' ( ''Inception'' ). Merion Kotijard, Tom Hardi, Džozef Gordon Levit, uz En Hedavej, Morgana Frimena, Majkla Kejna i naravno Kristijana Bejla kao Betmena / Brus Vejna, svojski su se potrudili da se ova priča dostojno završi. Da li su u tome uspeli, pokazaće vreme jer film trenutno izaziva dijametralno suprotne reakcije među gledaocima širom sveta.

Tragična smrt Hita Ledžera, koji je maestralno interpretirao psihotičnog kriminalca Džokera u drugom delu sage ''Tamni vitez'', verovatno je uticala da se radnja trećeg dela ne zasniva na sukobu Betmena i Džokera već da se smisli sasvim nov scenario. Time ostaje izvesna praznina u priči na prelazu iz drugog u treći deo. Odsustvo lika kao što je Džoker, koji je u drugom delu trlogije bio dominantniji lik od samog Betmena, vratilo je težište scenarija na lik Betmena/Brusa Vejna. Delimično su obrađeni i bitni karakteri koji se javljaju u stripu o Betmenu, i koji su se javljali u dosadašnjim verzijama filmova o ovom superheroju, a koje Nolan nije želeo da izostavi u svojoj verziji npr. Žena-mačka i drugi.

U trećem delu priča je bazirana na pokušaju da se, pod plaštom narodne revolucije, zlo uvuče u Gotam siti i uništi ga. Tako je, nakon nekoliko godina mira, Betmen ponovo potreban Gotamu da bi se obračunao sa suparnicima rđavih namera. Iako deluje šablonizovano i jednostavno, scenario ipak sadrži zanimljive momente i obrte tako da publika ne može da sa sigurnošću pretpostavlja naredne događaje u filmu. Delić svetske ekonomske krize i odnosa bogatstvo-siromaštvo Nolan je preneo i u scenario filma tako da postoji nekoliko ekonomsko-socijalnih momenata u samom filmu.

Primetno je da je Nolan kroz film, svesno ili ne, odradio svojevrsan omaž svetskoj kinematografiji jer se u filmu mogu prepoznati momenti iz mnogih drugih filmova - Ratovi zvezda, filmovi o Džems Bondu, Brus Liju i superspektakli.

Film se trenutno kotira jako visoko na top-listama (trenutna ocena na IMDB-u je 9.3/10) a od svoje prošlonedeljne premijere do sada je inkasirao respektabilnih 162 miliona dolara. Ipak, pored ovako visokih ocena, brojni su komentari u kojem publika izražava svoje razočarenje filmom.

Činjenica je da su filmske ekipe sa svakom novom epizodom od nekoliko filmova u serijalu pod sve većim i većim pritiskom u nastojanju da u narednoj epizodi nadmaše ono što je dostignuto u prethodnoj. Mnogi ''treći delovi'' akcionih filmova kroz istoriju nisu prošli slavno - ''Supermen'', ''Terminator'', ''Umri muški'' samo su neki u nizu neuspelih pokušaja. Ali, činjenica je da su i apetiti publike iz dela u deo filma sve veći, očekivanja su sve veća tako da, ma koliko se filmski radnici trudili, uvek će ostati prostora za razočarenje. Stariji filmofili se sigurno sećaju trilogije ''Ratova zvezda''. Epizoda IV- ''Nova nada'', napravila je bum u svetu filma, naredna epizoda ''Imperija uzvraća udarac'' još više je podgrejala maštu publike, tako da je poslednja epizoda serijala, ''Povratak Džedaja'', iako tehnički najbolje odrađena za tadašnje prilike, ipak ostavila publiku malo razočaranom. Sličan utisak imao je i autor ovih redova po izlasku sa sinoćne projekcije. Ovo naravno ne znači da film nije atraktivan za gledanje, naprotiv, bezmalo tri sata film neprestano drži pažnju publike i predstavlja odlično rešenje za provod u gradu u ovim letnjim danima.

MM
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....