•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

3 filma koji su snimljeni na osnovu Šekspirovih drama

Pre više od četiri veka ugasio se život najsjajnije zvezde na engleskom književnom nebu - Villijama Šekspira.

Ali, iako je on već četiri veka pokojni, njegovi radovi i dalje žive i prisutni su u umetnosti modernog društva. Za to je zaslužna neverovatna sposobnost prema metamorfozi koja je imala veliki uticaj na englesku dramu. To znači da kada razmišljate o ljubavi, izdaji, nepravdi i osveti, Šekspir ima jedinstven i neponovljiv način i pravo značenje za svaku emociju i primenjuje se i danas iako je prošlo toliko vremena.

Ovo se može videti iz njegovog uticaja na savremenu umetnost - pozorište, film, književnost i slikarstvo. Sigurno ćete biti iznenađeni saznanjem da je vaš omiljeni film zasnovan na jednoj od Šekspirovih drama.

Ova tri hita koje ste sigurno gledali su inspirisani velikim Šekspirom:

"She’s The Man" – "Ona je muško"
Inspirisan Šekspirovim delom: “Bogojavljenska noć”: “Ona je muško” je adaptacija Šekspirove komedije u kojoj se, baš kao u originalu, Viola maskira u muškarca kako bi se lakše prilagodila životu u muškom svetu. Ljubavni trougao, koji se komplikuje zamenom identiteta čini glavni zaplet filma, samo što je ovog puta radnja prebačena u današnje vreme. Uloge su poverene novim talentovanim glumcima. Uloga Viole pripala je slatkoj Amandi Bajns, Djuka tumači odlični Čaning Tejtum a Oliviju, Laura Remzi.
Ženski fudbalski klub za koji je igrala u školi odjednom je rasformiran, a brat blizanac se baš u tom trenutku javlja da neće stići na početak nastave. Odlučna da dokaže kako je dovoljno dobra i za mušku ekipu, Viola Hejstings se uz pomoć prijatelja prerušava u brata Sebastiana i zauzima njegovo mjesto u školi. Ali ispostavlja se da je biti muško teže nego što je zamišljala, pogotovo kada joj se svidi cimer Djuk, kome se sviđa Olivia, a njoj sa druge strane, novi dečko u školi - Viola.

"The Lion King" - "Kralj lavova"

Inspirisan - "Hamletom": Suština priče i nekoliko ključnih trenutaka ostaju nepromenjeni, zamenjene su samo afričke savane i ljudi sa životinjama (uglavnom lavovi). Normalno je ne primetiti vezu između "Hamleta" i animiranog filma "The Lion King", jer samo Šekspir može u potpunosti pripisati ideju o "lošem stricu." Ali će svaki ljubitelj pozorišta moći da uradi sledeću paralelu: ponosni kralj (Mufasa) je "slučajno" ubijen od strane svog zlog i pohlepnog brata (Skara), a nakon nekog vremena izvan carstva, princ koji je pravi naslednik (Simba) vraća se nazad da otkrije istinu. Film je čak pokazao duh Mufase i pričljive prijatelje Simbe, Timona i Pumbu (koji su Rozenkranc i Gildenstern prema originalu). Iako je animirani film obogaćen muzičkim elementima i sa srećnim završetkom, jasno je da je u pitanju "Hamlet."

“10 Things I Hate About you” - "10 stvari koje mrzim kod tebe"

Inspirisan delom "Ukroćene goropadi”: Ovo je klasična Šekspirova drama “Ukroćena goropad” smeštena u savremenu srednju školu. Popularna Bjanka je u dilemi. Porodična pravila zabranjuju joj da izlazi s momcima dok njena starija nepopularna sestra Ket ne nađe svog momka. Očajnički željna ljubavi, Bjanka smišlja zamršeni plan da za Ket pronađe momka s tako lošom reputacijom, da bi Ket mogla da ga smatra dostojnim svog skrivenog šarma. Međutim, nastaje potpuna ludnica kada momak koji želi Bjanku (Endru Kigen) potplati Patrika Veronu (Hit Ledžer), ciničnog mladića s misterioznom prošlošću, da zavede i osvoji Ket, kako bi Bjanka mogla da počne da se zabavlja. Ovde dolazimo do neverovatnog zaključka: Vilijam Šekspir je u velikoj meri odgovoran za stvaranje filmova - tinejdžerskih komedija.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...