•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

5 razloga za gledanje ruskog naučno-fantastičnog filma Sputnik

Film Egora Abramenkoa već je postao hit američkih filmskih kritičara - na rottentomatoes.com ima 89 procenata pozitivnih kritika. Evo zašto biste i vi možda trebali da pogledate ovaj novi naučno-fantastični horor!

1. Retki ruski film o svemiru

Izuzetna je činjenica da je Rusija, prva zemlјa koja je u 20. veku poslala čoveka u svemir, dugo ignorisala temu svemira u filmovima. Tačnije, u SSSR-u su svemirski letovi bili važan element naučno-fantastičnih filmova za tinejdžere, ali o međuzvezdanim letovima nisu snimlјeni veliki filmovi. Sa jednim izuzetkom - Andrei Tarkovsky-ov Solaris, koji nije ni pokušao da se pretvara da je zabavan film namenjen širokoj publici.

Nakon raspada SSSR-a, životi kosmonauta su se periodično prikazivali u umetničkim filmovima, ali pravi proboj u istraživanju ove teme dogodio se tek 2017. godine, kada su objavlјeni ne jedan, već dva filma o avanturama sovjetskih kosmonauta u svemiru – ’The Age of Pioneers’ i ’Salyut 7’.

’The Passenger’, kratki film Egora Abramenkoa, odakle je ideja za Sputnik prvi put potekla, izašao je iste godine. U The Passenger-u kosmonaut koji se vratio na Zemlјu mora da sakrije činjenicu da u njemu živi vanzemalјac, koji se s vremena na vreme mora hraniti devojkama glavnog junaka. Producenti su odlučili da Abramenkov kratki film pretvore u pravi svemirski horor. Ridley Scottov Alien i John Carpenter-ov The Thing bili su očigledni izvori inspiracije. Ovaj pristup se pokazao kao dobitna formula. Sputnik, sa svojim relativno malim budžetom (oko 3 miliona dolara), ima nespornu vrednost zabave, ostajući solidan horor film u kojem se radnja odvija u gotovo trajnom sumraku. Glavni interes nije toliko u samim vizuelnim efektima, koliko u likovima, njihovim tajnama i vezama.

2. Transformacija horor žanra

’Sputnik’ pripada ne previše uobičajenom žanru retro horora. Film je smešten u 1983, u zaštićeni sovjetski istraživački institut u pustoši kazahstanskih stepa. Sama istraživačka ustanova je nešto između vojne jedinice i Gulag logora. Ovde zaposleni u institutu žive u spavaonicama, dok zatvorenici zauzimaju kasarnu u komšiluku. U skladu sa zapletom, potonjeg čeka nezavidna sudbina. I osoblјe i zatvorenike čuvaju naoružani vojnici. Ovi detalјi u velikoj meri pojačavaju efekat horora - ovde se strah od stvarnosti totalitarne države kombinuje sa tradicionalnim elementima žanra, poput zamišlјene neizvesnosti.

Prema zapletu, grupa istraživača i vojnika, predvođenih misterioznim pukovnikom Semiradovim (koga glumi Fyodor Bondarchuk), sprovodi istraživanje sa kosmonautom Veshnyakovim (glumi ga Pyotr Fyodorov) nakon njegovog povratka sa svemirskog leta. Drugi kosmonaut je umro; što se tiče Veshnyakov-a, preživeli kosmonaut ne sluti da u njemu živi vanzemalјac. Naravno, vojska dolazi u iskušenje da koristi svemirsko stvorenje kao oružje, ali za početak bi bilo lepo kad bi mogla da komunicira sa njim. U tu svrhu Tatyana Klimova (koju glumi Oksana Akinshina) je otpremlјena iz Moskve - ona ​​je lekar koji je uklonjen iz svog istraživačkog rada zbog previše nezavisnog uma. Ali dolazak Klimove u Kazahstan događaje vodi u potpuno neočekivanom pravcu.

Sputnik takođe prati sve najnovije trendove u žanrovskom bioskopu. Priča se usredsređuje na snažni ženski lik, u poređenju sa kojim su čak i prekalјeni alfa muškarci poput pukovnika Semiradova postavlјeni na njihovo mesto. U isto vreme, horor žanr ovde nije u vašem licu - gotovo da nema strahova od prepada ili šokova, a neizvesnost je stvorena na sofisticiraniji i inteligentniji način. Pa čak i sam vanzemalјac, koji izlazi iz Veshnyakovog tela, više služi kao metafora unutrašnjih demona, koje kosmonaut ima i koji su, naravno, destruktivni, ali u odlučujućem trenutku mogu da budu od koristi.

3. Umetnički totalitarni noir

Scenografije su posebno izrađene i prilagođeni kostimi napravlјeni za glavne protagoniste filma koji je smešten u 1983. Ali njihova glavna svrha nije toliko precizno ponovno stvaranje mode i stila tog vremena, već stvaranje retro fantazije. Svet Sputnika je neraspoloženo mesto totalitarnog noara, gde su hodnici preplavlјeni uznemirujućim crvenim svetlom, a glavni junaci nastanjuju se u malim prostorijama snimlјenim na način da se izazove klaustrofobija, a kada akcija izbije na otvorenom, čovek vidi da sve okolo je gotovo beživotna pustara koja se proteže do horizonta. Takvo obilјe detalјa savršeno funkcioniše samo po sebi, ali, zajedno sa ostalim elementima, čini Sputnik više od samo još jednog B filma na gotovu temu i odlučno ga ističe među kinematografskim analogama.

4. Neočekivani zapleti radnje

Sputnik je takođe sposoban da iznenadi gledaoca originalnim zapletima u više navrata. A glavna radnja je melodramatična, nešto što nije tipično u naučno-fantastičnim horor filmovima. U drugoj polovini filma, Sputnik, široko govoreći, gravitira više drami nego žanrovskoj kinematografiji - a publiku koja očekuje krvavu završnu bitku verovatno bi trebalo upozoriti (da je gotovo i nema)... Umesto toga, postoji zaklјučak koji će svi razumeti. Jedna od istrajnosti i snage volјe, koja će nužno biti nagrađena.

5. Proboj u vreme kada kvalitetnih žanrovskih filmova nedostaje

Pandemija koronavirusa dovela je do odlaganja datuma puštanja velikih holivudskih filmova, sada već za 2021. godinu. Brojni online bioskopi pokušali su da ponude alternative. Ali zaista kvalitetne ponude nisu bile toliko brojne, uprkos obilјu sadržaja - posebno kada su u pitanju dugometražni trileri. U tom kontekstu, uspeh Sputnik-a kod zapadnih kritičara može da se vidi kao nusproizvod ove nestašice - nedostatak kvalitetnih naučno-fantastičnih žanrovskih filmova primorava lјude da sede i primete projekte ove vrste, što bi se obično smatralo egzotično za publiku koja govori engleski jezik. Mora da se prizna da, usred opšte oskudice stvari za gledanje, Sputnik sigurno izgleda kao veliki uspeh.

Podeli:



Preporucujemo