•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

7 najbolјih ruskih naučno-fantastičnih filmova koje trebate da pogledate

Sovjetski Savez je dugo bio fasciniran svim stvarima naučne fantastike. Dvadesetih godina prošlog veka, umetnička dela poput romana Yevgeny Zamyatin-a „We“ i prvog naučno-fantastičnog filma ikada, „Aelita: Queen of Mars“, zapanjila su publiku širom sveta novim vizijama budućnosti.

Tokom svemirske trke sovjetski naučnici postigli su mnoga lansiranja satelita, kosmonauta i svemirskih stanica u nebesa. Od mnogih sjajnih ruskih naučno-fantastičnih filmova koji su time inspirisani, evo sedam koje apsolutno morate da pogledate.

1. Sputnik (2020)

Egor Abramenko/Vodorod cinema company; Art Pictures Studio, 2020

Ovaj uzbudlјivi naučno-fantastični horor film je nedavno objavlјen i privlači oduševlјenje kritike na međunarodnom nivou. Radnja smeštena u 1983. godinu počinje tragičnim i neobjašnjivim sletanjam dva kosmonauta nazad na zemlјu. Jedan od njih se vraća mrtav; drugi je izgubio svako sećanje na nasilni silazak.

Da bi otkrio šta se dogodilo, vladin istraživački centar drži Konstantin Veshnyakov-a, preživelog kosmonauta, pod nadzorom. Međutim, nesposobni da se nose sa njegovim spiralnim mentalnim stanjem, oni dovode spolјnog neurologa Tatyana Klimova-u da pomogne.

Ubrzo publika shvata da u Konstantin-u raste zastrašujući vanzemalјac. Međutim, uprkos tome što ovo čudovišno stvorenje puzi iz njegovog lјudskog domaćina, pravi horor u Sputnik-u vrti se oko Tatyana-ine rastuće svesti o psihološkoj drami u Konstantin-u, kao i pukovniku Crvene armije koji je zadužen za taj objekat.

2. Dead Man’s Letters (1986)

Konstantin Lopushansky/Lenfilm studio, 1986

Dead Man's Letters je emocionalno intenzivno promišlјanje o posledicama nuklearnog Armagedona. Glavni junak filma je ugledni naučnik nazvan 'Professor', koji se miri sa krajem sveta i smrću njegove žene i sina. Skrivajući se u podrumu muzeja, okružen je tragičnom mešavinom umirućih i poraženih likova. Mnogi, poput njegove supruge, očigledno dišu poslednje, zbog trovanja zračenjem. Među njima je i grupa bolesne dece. Međutim, kada dođe vreme da se zdravi koji su ostavljeni evakuišu u centralni bunker, profesor odlučuje da ostane sa decom. Nјegova briga za njih na kraju nadvlada njegovu vlastitu potrebu za preživlјavanjem.

Ovaj prelepi, melanholični film prvi je film reditelјa Konstantin Lopushansky-og. Ako vas radnja podseća na najpoznatiji sovjetski, postapokaliptični film - Andrei Tarkovsky-ov’ Stalker - s pravom biste to mislili. Lopushansky je u stvari radio kao proizvodni asistent za Stalker i bio je veliki poštovalac Tarkovsky-og. Dakle, ako volite Tarkovsky-og, sigurno ćete uživati u Dead Man’s Letters.

3. Planet of Storms (1962)

Pavel Klushantsev/Leningrad studio popular science and educational films (Lennauchfilm), 1962

Pavel Klushantsev-ov Planet of Storms prečesto je zanemaren naučnofantastični klasik koji je uticao na generacije međunarodnih studenata filma. U stvari, kada je George Lucas, režiser Star Wars-a, posetio Rusiju 1988. godine, on je izričito zatražio da se upozna sa Klushantsev-im, kojeg je smatrao kumom Star Wars serije.

Klushantsev se smatra pionirom naučno-fantastičnih vizuelnih efekata i scenografije. Lako je uočiti mnoge sličnosti između kostima i scenografije u Planet of Storms i mnogim novijim Hollywood-skim naučno-fantastičnim hitovima. Svemirska odela koja nose kosmonauti u Planet of Storms gotovo su ogledalo slike onoga što likovi igraju u nedavnim hitovima poput Prometheus (2012) i The Martian (2015). U međuvremenu, u Planet of Storms, letećoj kapsuli koju koriste za kretanje oko planete i pratiocu robota u stilu C-3PO koji im pomaže da izgledaju kao da su direktno izašli iz Star Wars-a. Sve u svemu, gledanje Planet of Storms nesumnjivo će vam pružiti bolјu procenu porekla mnogih neverovatnih naučno-fantastičnih svetova koje danas doživlјavamo na ekranu.

4. Kin-dza-dza! (1986)

Georgy Danelia/Mosfilm,1986

Kin-dza-dza je kultni naučno-fantastični klasik koji istražuje neke grotesknije aspekte čovečanstva. Film govori o dvojici sovjetskih muškaraca koji se nasukaju na dalekoj pustinjskoj planeti zvanoj Pluke nakon što su slučajno dodirnuli vanzemalјski uređaj za teleportaciju. Nјihovi pokušaji da nateraju lokalno stanovništvo Pluke-a da im pomogne da se vrate na Zemlјu naleteli su na gluve uši dok ne otkriju kutiju šibica. Ispostavilo se da je planeta u velikoj meri osiromašena njenim prirodnim resursima, pa njeni stanovnici smatraju da su šibice jedne od najvrednijih mogućih predmeta.

Pun crne komedije i prodornih socijalnih komentara, Kin-dza-dza prikazuje tehnološki napredno društvo koje je u mnogim pogledima moralno zaostalo. Plukian-sko društvo je kruti kastni sistem podelјen u dve grupe: privilegovani Chatlanians-i i obespravlјeni Patsaks-i. Patsaks-i su dužni da pokažu njihove poštovanje i podčinjenost Chatlaniansima izvodeći ritualni naklon i ponavlјajući reč „koo“. U međuvremenu, neobuzdano korišćenje planete u životnoj sredini učinilo je da je pijaća voda retka i vredna stvar. Iako film istražuje mračni, distopijski svet, definitivno je dosledno smešan i pun smešnih i apsurdnih scena.

5. Solaris (1972)

Andrei Tarkovsky/Mosfilm, 1972

Posle Stalker-a, Solaris je nesumnjivo najpoznatiji film režisera Andrei-a Tarkovsky-og. Zasnovan na istoimenom naučnofantastičnom romanu polјskog autora Stanisław Lema, zaplet govori o psihologu Kris Kelvin, koji je poslat da istražuje posadu svemirske stanice sovjetskih kosmonauta koji kruže oko okeanske planete Solaris. Ubrzo postaje jasno da neki neobjašnjivi fenomen dovodi do toga da svi na svemirskoj stanici polude, padajući u halucinantni ponor.

Kruženjem oko planete Solaris, stvarnost postaje nepouzdana; logika i razum ne objašnjavaju zašto se događaju takvi magični događaji. Ali to nije ono što je Lem, autor romana, mislio o filmu. Umesto toga, okrivio je Tarkovsky-ovu kreaciju za izdaju njegovog originalnog teksta, pretvorivši ga u film „o erotskim problemima lјudi u svemiru“. Na kraju, sami ćete morati da odlučite da li je ovo pravedna tužba.

6. Ivan Vasilyevich Changes His Profession (1973)

Leonid Gaidai/Mosfilm, 1973

Ivan Vasilyevich Changes His Profession (a.k.a. Ivan Vasilyevich: Back to the Future) je urnebesni klasik putovanja kroz vreme najpopularnijeg reditelјa svih vremena u Rusiji Leonid-a Gaidai-a. To je zaista neverovatan film i svrstava ga na listu Top 10 sovjetskih filmova Russia Beyond. Gaidai je stvorio mnoge najveće ruske hitove, uklјučujući Operation Y, The Diamond Arm, and Kidnapping, Caucasian Style. Mnogo istih glumaca prepoznaćete tokom njegovih filmova, što njegov filmski svet čini zabavnijim i zanimlјivijim.

U Ivan Vasilyevich Changes His Profession, pronalazač pravi vremensku mašinu koja stvara portal između 1970-ih i Moskve 16. veka. Zatim slučajno prebacuje njegovog dosadnog upravnika stambene zgrade u prošlost, menjajujući ga njegovim nalikom, oholim carem Ivanom Groznim. Sledi niz smešnih šala i situacija. Na primer, car Ivan Grozni je zbunjen kada naiđe na kopiju čuvene slike Ilya Repin-a koja prikazuje cara kako ubija njegovog sopstvenog sina.

7. Amphibian Man (1962)

Gennady Kazansky/Lenfilm, 1962

Amphibian Man bio je veoma popularan sovjetski film koji priča potresnu priču u stilu Male sirene. Smešten u Argentini, film je o Ichthyander-u, mladiću sa škrgama morskog psa koje mu je otac presađivao da bi mu spasio život. Ichthyander uglavnom živi u moru, jer ne može predugo da se zadrži na suvom. Međutim, ubrzo se upliće u nadmorski svet kada spasava i zalјublјuje se u utapajuću lokalnu lepoticu. Nastaje sukob i Ichthyander mora da se takmiči sa okrutnim i eksploatativnim lokalnim ribolovcima bisera. Nažalost, lјubav koju želite da uživa Ichthyander ne ostvaruje se.

Iako je malo izvan bivšeg Sovjetskog Saveza imalo zadovolјstvo da vidi Amphibian Man-a, film ima dve holivudske pretenzije na slavu. Prvo, Quentin Tarrantino, režiser filma Pulp Fiction i drugih hitova, nazvao ga je jednim od njegovih omilјenih ruskih filmova, rekavši kako je uživao gledajući sinhronizovanu verziju 1970-ih. Drugo, mnogi kritičari su označili Guillermo del Toro-ov Oscar-pobednički The Shape of Water kopijom Amphibian Man-a. Oba filma dele sličnu radnju i isto ime za glavnog junaka - Amphibian Man. Štaviše, radnja The Shape of Water trebalo bi da se održi 1962. godine, godine kada je Amphibian Man objavljen. Realno, međutim, ove sličnosti su verovatnije od bilo čega drugog sa poštovanjem od velikog režisera sjajnom sovjetskom filmu.

Podeli:



Preporucujemo