•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A Dangerous Method (2011)

“A Dangerous Method” je kanadski istorijski film iz 2011. godine, koji je režirao David Cronenberg. Glumačku ekipu ovog filma čine sve same zvezde: Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley i Vincent Cassel. Scenario je adaptirao Oskarovac Christopher Hampton na osnovu pozorišnog komada iz 2002. godine pod nazivom “The Talking Cure”. Pomenuti pozorišni komad je zasnovan na romanu iz 1993. godine koji je napisao John Kerr. Naziv ove knjige je “A Most Dangerous Method: the story of Jung, Freud, and Sabina Spielrein”.

Film “A Dangerous Method “ je zapravo treći zajednički projekat i obeležio je celokupnu saradnju čuvenog reditelja Cronenberg-a i filmske zvezde Viggo-a Mortensen-a, koji su prethodno sarađivali na filmovima: “A History of Violence” i “Eastern Promises”. Ovo je takođe i treći film koji je Cronenberg uradio sa britanskim filmskim producentom Jeremy-jem Thomas-om, nakon adaptacije “Naked Lunch” i “Crash”.

“A Dangerous Method” je nemačko – kanadska koprodukcija. Film je imao premijeru na 68. Filmskom festivalu u Veneciji, a prikazan je i na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu 2011. godine.

Radnja filma je smeštena u periodu pre Prvog svetskog rata. U samom filmu se obrađuje turbulentan odnos između Carl-a Jung-a, osnivača analitičke psihologije, i Sigmund-a Freud-a, osnivača psihoanalize. U filmu se pominje i Sabina Spielrein, koja je prvobitno bila Jung-ov pacijent, a kasnije je postala psihijatar i jedna od prvih psihoanalitičara.

Dakle, “A Dangerous Method” nas vodi u 1904. godinu, u Cirih, gde se susrećemo sa nervoznom i histeričnom Spielrein-ovom (Keira Knightley). Michael Fassbender igra Jung-a, a Freud je Viggo Mortensen. Jung sprovodi nečuveni eksperiment sa pomenutom Sabina-om Spielrein, Ruskinjom jevrejskog porekla koju leči od histerije, da bi na kraju i ona postala važan psihoanalitičar.

Kada se po prvi put susrećemo sa njom na klinici u Cirihu, ona je devojka koja je opsednuta mnogim stvarima, a među njima i masturbacijom. Jung je mladi doktor, u svojim ranim 30. godinama i počinje da testira revolucionarne metode, kojima čak i ima uspeha u slučaju Sabina-e, otkrivajući jako brzo njenu inteligenciju, emocije i ljudsku toplinu.

Dve godine kasnije, Jung putuje u Beč i sreće se sa Freud-om, gde dolazi do bliske veze koja će imati neočekivane posledice kada ga Freud pita da tretira još jednog psihijatra i prijatelja Otto-a Gross-a (Vincent Cassel). Isto tako, Sabina koja je željna “zdravog” seksualnog iskustva, otvoreno daje predlog Jung-u, kome on ne može jako dugo da se opire iako je odan svojoj supruzi Emma-i (Sarah Gadon) i njihovoh maloj deci.

Počinje afera, dramatizovana diskrecijom koja je karakterističa za taj period. Međutim, čini se da je Jung više zainteresovan za naučne implikacije ove veze nego li za emotivne ili etičke.

Dok je Jung nestrpljiv zbog Freud-ovog insistiranja da seksualna komponenta leži u srži svake neuroze, Freud se boji da će Jung diskreditovati svrhu psihoanalize. Odlučujući trenutak je kada Sabina, budući da je bila odbijena od strane Jung-a, nastavlja svoj tretman i medicinske studije sa Freud-om...

MN
Žanr:drama, biografski, triler
Godina:2011
Reziser:David Cronenberg
Scenario:Christopher Hampton
Uloge:Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen
Uzrast:R
Award:nominovan za Zlatni Globus
Studio:Recorded Picture Company
Zemlja:UK
Website:www.sonyclassics.com/adangerousmethod/index.php
Jezik:engleski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...