•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Abdurahman Šalja (1922 - 1994)

Abdurahman Šalja (alb. Abdurrahman Shala; Vučitrn, 25. oktobar 1922 — Priština, 9. mart 1994) je jugoslovenski i albanski glumac, reditelj, producent i scenarista.

Nakon završene gimnazije, učestvuje u NOB-u. Zahvaljujući Milutinu Jasniću, od 1948. je angažovan kao glumac, potom i reditelj u Pokrajinskom narodnom pozorištu u Prištini, gde igra i u Albanskoj i u Srpskoj drami. Jedan je od prvih albanskih reditelja na Kosovu i Metohiji. Režirao je niz pozorišnih predstava. Od 1955. godine je na filmu. Igra u većini filmova snimanih na Kosovu i Metohiji. Imao je uloge u preko trideset jugoslovenskih filmova. Poslednja uloga bila je Zekir u filmu „Pre kiše“ Milče Mančevskog 1994. godine. Koscenarista je filmova: „Vuk sa Prokletija“ i „VII kosovska brigada“. Bio je prvi direktor Kosovofilma u Prištini i producent desetak filmova.

Filmografija:
Actor (35 titles)
1994 Before the Rain
1988 Da Capo (TV movie)
1988 A Film with No Name
1984 Opasni trag (as Abdurahman Salja)
1984 Proka
1984 Njeriu prej dheut
1983 Nabujala reka
1981 Swelling River
1981 Tre vetë kapërcejn malin (TV movie)
1981 Gazija (as Abdurahman Salja)
1980 Kur pranvera vonohet (TV mini-series)
1979 Kur pranvera vonohet
1979 Era e Lisi (TV mini-series)
1977 Stand Up Straight, Delfina
1974 Crveni udar
1974 The Dervish and Death
1973 The Battle of Sutjeska
1973 Bombasi
1972 Si të vdiset
1971 Moja luda glava
1971 Balada o svirepom...
1971 Klopka za generala
1970 Rekvijem
1969 The Battle of Neretva
1969 Times Without War
1968 Brat doktora Homera
1968 Operation Cross Eagles (as Abdul Rahman)
1968 Wolf of Prokletije
1966 Half-Breed
1966 Before and After the Victory (as Abdurahman Salja)
1962 Kozara
1962 Obracun
1960 Captain Lechi
1958 Shots in the Sky
1955 Esalon doktora M.

Podeli:



Preporucujemo

Army of Thieves (2021) (2021)
Escape Room: Tournament Of Champions (2021) (2021)
„Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na...
Milan Marić će glumiti Žarka Lauševića u seriji...
Često su je upoređivali sa Odri Hepbern, a sada će je i...
Netfliks snima serijal o australijskoj drami Novaka...
The Protégé (2021) (2021)
Novi komični zapleti u najnovijim epizodama hit serije...
Leonardo Dikaprio: Šef NASA-e mi je pre pet godina otkrio...
Bezos najvio seriju "Gospodar prstenova: Prstenovi moći"
POTREBA ZA MRŽNJOM u bioskopima
Old (2021) (2021)
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 20. do 26....
ZANIMLJIVE ČINJENICE IZ FILMA „ALEJA NOĆNIH MORA“ –...
Cineplexx Niš bioskop obeležava Svetski dan kokica
Horor serija "Archive 81" je trenutno najgledanija na...
Jungle Cruise (2021) (2021)
,,Dragulji“ u Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskop
"Crna svadba" u selekciji Berlinala
Smotra novog italijanskog filma od 24. do 29. januara u...
Specijalna projekcija filma Ognjena Jankovića