•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Adéla ještě nevečeřela (1977)

Večera za Adele (češ. Adéla ještě nevečeřela) je čehoslovačka crna komedija iz 1977.

Prelazak je iz devetnaestog u dvadeseti vek. Praški policijski komesar Ledvina moli poznatog njujorškog detektiva Nicka Cartera, koji je u Prag došao u posetu, da mu pomogne da rešiti neobični slučaj nestalog psa. Tokom istrage se događaju misteriozna ubistva, koje čini zli botaničar Baron von Kratzmar uz pomoć svoje biljke mesožderke po imenu Adele. Von Kratzmar bi kidnapovao svoje žrtve, vezivao ih i potom kad god bi na gramofonu pustio melodiju "Schlafe mein Prinzchen" bilo je vreme da se Adele probudi i pojede svoje žrtve za večeru. Baron von Kratzmar se smatrao neshvaćenim genijem, koji je želio da se osveti jednom od svojih bivših profesora. Nazvao se po zloglasnom kriminalcu, "Baštovan". Bio je to kriminalac za koga je Nick Carter mislio da je umro u močvarama mnogo godina pre. Uz pomoć bizarnih izuma, Ledvina i Carter uspevaju uhvatiti von Kratzmara i izručiti ga vlastima.

Film kombinuje Roger Cormanovu ideju Male trgovine užasa (eng. The Little Shop of Horrors) sa avanturama književnog lika Nicka Cartera. Film je režirao Oldřich Lipský zajedno sa Rudolfom Hrušínským, dok su glavne likove tumačili Michal Dočolomanský i Miloš Kopecký. Bizarne sprave je napravio Jan Švankmajer, poznati češki umetnik. Film je napravljen u stilu melodrama iz ere nemih filmova, uključujući i prekrasno animirane međutitlove koji su se ubacivali između stvarnih scena.

Žanr:komedija, krimi, misterija
Godina:1978
Reziser:Oldrich Lipský
Scenario: Jirí Brdecka
Uloge:Michal Docolomanský, Rudolf Hrusínský, Milos Kopecký
Award:2 osvojene
Studio: Filmové studio Barrandov
Zemlja:Čehoslovačka
Jezik:Češki
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...