•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Adventures in Babysitting (1987)

Nakon što joj dečko pod neuverljivim izgovorom otkaže izlazak, sedamnaestogodišnja Chris, usprkos tome što je odlučila da prestane da radi kao dadilja, pristane da provede veče čuvajući decu porodičnih poznanika u predgrađu. Čim Chris stigne u njihovu kuću i roditelji odu na zabavu, ona primi poziv od prijateljice Brende koja je u nevolji i preklinje Chris da automobilom dođe po nju u grad. Ne htevši da ostavi prijateljicu na cedilu, Chris ubaci decu u svoj automobil i krene autoputem prema centru grada.

Kad im se na putu probuši guma, to će biti tek početak nevolja. Do kraja večeri Chris i deca bežaće od gangstera, naći se usred sukoba dve bandi i proživeti još štošta, pokušavajući na vreme da pokupi Brendu i stići kući pre roditelja.

Ova simpatična komedija je u svoje vreme je bila iznenađujući hit, a to je bilo bitno za dalji razvoj dveju zavidnih filmskih karijera, onih reditelja Chrisa Columbusa i glumice Elisabeth Shue. Ovo je, naime, Columbusov rediteljski prvenac, film koji je najavio njegove buduće radove, među kojima su i neki od najuspešnijih hollywoodskih hitova svih vremena. Baš kao što je kasnije potvrdio u filmovima poput "Sam u kući", "Mrs. Doubtfire" i prva dva nastavaka Harryja Pottera, Columbus je i snimajući "Dadiljine pustolovine" manifestovao svoj senzibilitet za ukus prosečne publike.

Doduše, ovde još nije na raspolaganju imao veliki budžet, pa su humor i akcija, umesto na pirotehnici ili specijalnim efektima, utemeljeni na maštovito osmišljenim situacijama, luckastim likovima i vrlo dobrim glumačkim rolama. Tu se opet valja osvrnuti na najzvučnije ime u postavi, Elisabeth Shue, ali i zanimljive rane nastupe V. D'Onofria i P. A. Miller.

Sa dosta referenci na Columbusove ranije scenarističke radove, kao što su "Gremlini" i "Goonies", ova inteligentno skrojena komedija podjednako će zadovoljiti zahtevnije filmske znalce i gledaoce željne stotinjak minuta opuštajuće filmske zabave. Elisabeth Shue nagrađena je u kategoriji najbolje glumice na Pariškom filmskom festivalu, dok je M. Brewton osvojila Young Artist nagradu za izvrstan portret devojčice koja uživa u gradskoj pustolovini sa svojom dadiljom.

Žanr:akcija, krimi, komedija
Godina:1987
Reziser:Chris Columbus
Scenario:David Simkins
Uloge:Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan
Uzrast:PG-13
Award:dve nagrade i 6 nominacija
Box office:34.3M USD
Studio:Touchstone Pictures, Silver Screen Partners III
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila