•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Aleksandaru Sokurovu uručena nagrada za životno delo Festivala autorskog filma

Nagradu „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ prvi put na FAF-u dobio strani laureat

Sokurov: Autorski film je podrška društvu

Aleksandaru Sokurovu uručena nagrada za životno delo 28. Festivala autorskog filma

Aleksandar Sokurov jedan od najznačnijih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ Festivala autorskog filma koja se dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora. Značajno priznanje festivala Sokurovu je uručio Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a.

Aleksandar Sokurov je na uručenju nagrade rekao: „Srdačno se zahvaljujem festivalu na pažnji. Filmovi koje ja snimam nisu idealni, oni imaju dosta nedostataka i pogrešaka. Ali pomoć autorskom filmu je fundamentalna. Zato što je to laboratorija svetskog filma i to je spas za stotine, možda i hiljade mladih reditelja, snimatelja, glumaca. To je podrška društvu. U autorskom filmu reditelji znaju šta rade. U tim filmovima se najčešće odražava individualnost savremenog čoveka i ne troši se novac tek tako. I mi koji stvaramo autorski film nismo jedni drugima konkuracija. Mi idemo paralelnim putevima i za mrvicu smo ispred autora komercijalnih filmova, a oni nas slede. Da imam šampanjac u rukama nazdravio bih razvoju autorskog filma.“

Stefan Ivančić ispred Festivala autorskog filma na uručenju je izjavio: „U jednom davnom intervjuu, Aleksandar Sokurov je rekao da rođenje filma kao umetnosti tek treba da se desi. Gde se danas film nalazi u odnosu na tu tvrdnju, mogli bismo dugo da debatujemo. Ono što je sigurno jeste da je Aleksandar Sokurov kroz svoje delo dokazao da film nije to staro biće na samrti, kako su ga neki nazivali, već da je umetnost koja pravi svoje prve korake. Sokurov je autor koji konstantno pomera granice, tragajući za specifičnim izrazom, za novim jezikom, za formom koja uzdiže film kao umetnost koja je nezavisna od književnosti, muzike, arhitekture, slikarstva, pozorišta, vajarstva. I dan danas, Sokurov, kao jedan od najmlađih živih reditelja, pomera granice“.

Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a je povodom uručenja nagrade istakao: „Vojislav Vučinić je osnovao ovaj festival sa idejom pogleda u svet u jednom vremenu izolacije, sankcija i rata u Jugoslaviji. Njegova namera je bila da predstavi filmove sa svih kontinenata i najizrazitije autorske ličnosti, a tu se već u prvoj deceniji izdvojila ličnost Aleksandra Sokurova. Prikazali smo njegovu retrospektivu 1997. godine na četvrtom Festivalu autorskog filma. Tada je njegov film Majka i sin dobio Grand Prix za najbolji film festivala. Posle toga su usledila prikazivanja velikog dela njegovih filmova na našem festivalu.“

Nagrada za životno delo Festivala autorskog filma dodeljivana najvažnijim filmskim stvaraocima kao što su Puriša Đorđević, Želimir Žilnik, Goran Marković ove godine dobila je ime po Vojislavu Vučiniću, osnivaču i prvom direktoru festivala. Ovo priznanje prvi put na FAF-u je uručeno stranom laureatu.

Aleksandar Sokurov je reditelj, scenarista, snimatelj i filmski teoretičar, istoričar umetnosti po obrazovanju. Autor je brojnih kultnih filmova, a neki od njih su Ruska barka, Glas usamljenog čoveka, Dani pomračenja, Mati i sin, Otac i sin, Moloh, Taurus, Sunce, Aleksandra, Faust, Frankofonija. Ove godine na FAF-u će biti prikazan njegov film Bajka (u ponedeljak, 28. novembra u 19 časova u mts Dvorani) koji prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Musolinija, Josifa Staljina i Vinstona Čerčila u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona.

Festival autorskog filma (FAF) traje do 2. decembra, a program se odvija u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu: mts Dvorana, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture „Studentski grad“ i bioskop Cine Grand Rakovica. Uskoro više o programu na sajtu festivala www.faf.rs i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Foto: Vladimir Opsenica

Podeli:



Preporucujemo